Parketta hálószobában

Parketta megoldások – a szalagparketta

A szalagparketta korszerű megoldást jelent minden lakásnak és ingatlannak a padlózati burkolására, mivel strapabírósága és emelkedett komfortérzetet nyújtó tulajdonságai miatt ez a termék rendkívül közkedvelt a lakásfelújítások és építkezések alkalmával. Az ilyen parketta alkalmazása esetén fontos azonban odafigyelnünk, hogy nem minden helyiségbe javasolt ennek a használata.

Tervezése folytán általában háromrétegű keresztmetszeti felépítés jellemzi ezt a parkettát, amelyben a különböző rétegek egymásra merőlegesek. Ez azért fontos és célszerű megoldás, mert így egy különösen stabil és mérettartó terméket kapunk. Felülete általában lakkal vagy olajjal van kezelve a tartósság megőrzése érdekében. Legfelső rétege általában természetes nemes fából készül, javarészt osztott vagy osztatlan lehet. Az osztott fedőréteg két-három sávosat jelent, míg az osztatlan csupán egysávos fedőrétegű parkettát jelent. Ezek 2,5-5 mm vastagságú keményfa kopóréteget jelentenek, míg a parketta másik két rétegét fenyő fűrészáru alkotja. Az összesen háromrétegű parketta ilyen módon körülbelül 12 mm vastagságú fózolt éllel rendelkezik.

Telepítése meglehetősen egyszerű lehet, ragasztva és úsztatva is könnyedén lerakhatjuk egy is hozzáértéssel. Hátránya viszont az hogy rendszeres tisztítást igényel, és nem kifejezetten vízálló, így csak alaposan kicsavart vizes ronggyal tisztítható. Felülete az UV-sugárzás miatt kifakulhat a takartabb vagy napsütésnek nem annyira kitett területektől eltérően, így idővel ez nagy kontrasztot mutathat.

Viszonylagos hátrányai ellenére azonban a szalagparketta még mindig gyakran használt burkolati elemnek számít, amellyel általában a vásárlók elégedettek.