laminált padló

Laminált padló karbantartási kisokos

A melegburkolatok igazán jól mutatnak frissen lerakva, de ha nem gondozzák őket, akkor néhány év alatt jelentősen leromolhat az állapotuk. Tény, hogy a laminált padló karbantartása egyszerűbb, mint a hagyományos parkettáé, de az évtizedes tartósság eléréséhez érdemes már akkor is energiát fektetni az ápolásra, amikor még nem látszódnak az elhasználódás jelei.

Ennek sikere érdekében összeállítottunk egy kisokost, amit ha rendszeresen követsz, akkor sokáig élvezheted a lerakott laminált padlózat szépségét és kényelmét.

Általános tisztítás

A söprés, porszívózás akár a mindennapos rutin része is lehet, a felmosást azonban nem érdemes túl sűrűn alkalmazni, és akkor is inkább csak kevesebb vízzel. Ugyebár a fa nehezen bírja a vizet, de mivel a laminált padló csekély mértékben tartalmaz faanyagot, így egy szolid felmosás nem fog ártani neki, sőt a dekorréteg szépsége, illetve a legfelső védőréteg minősége érdekében kimondottan szükséges a nedves tisztítás rendszeres beiktatása.

Felület védelem

Jó hír, hogy a faparketták esetében megszokott felületvédelmi karbantartási munkálatokra a laminált padlónál szinte egyáltalán nincs szükség: elfelejthetjük a csiszolás, lakkozás, waxolás bonyolult és hosszadalmas fáradalmait. A laminált padló szintetikus anyag-összetétele mellett szól, hogy a felülete jóval ellenállóbb a víz, a hő és a fény behatásaival szemben (azért előfordulhat, hogy van valamilyen előírt specifikus tisztítószer az ápoláshoz). Egyes típusok még kopásálló réteggel is rendelkeznek, ezen a területen azonban több gondunk akadhat a laminált padlóval. Tanácsos ezért a kritikus helyeken szőnyeget vagy védőfilceket alkalmazni, így csökkenthetjük a súrlódásból adódó sérüléseket.