kisgyerek biciklin egy menekülttáborban

A Covid korlátozza a migrációt annak ellenére, hogy több ember költözne el háború és katasztrófák miatt

A koronavírus-járvány radikálisan érintette a migrációt, korlátozta a mozgást annak ellenére, hogy a konfliktusok és az éghajlati katasztrófák miatti belső elvándorlás egyre növekszik – áll az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének szerdai jelentésében.

A jelentés szerint bár 2020-ban 281 millióra nőtt a nemzetközi vándorlók száma – 9 millióval több, mint a Covid-19 előtt –, ez a szám 2 millióval volt alacsonyabb a járvány nélkül vártnál.

„Olyan paradoxonnak vagyunk szemtanúi, amelyre az emberiség történetében nem volt példa” – mondta António Vitorino, az IOM főigazgatója. „Míg több milliárd embert ténylegesen megtámadott a Covid-19, mások tízmilliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására saját országukon belül.”

Az erőszak, konfliktusok és katasztrófák által okozott belső menekültek száma 31,5 millióról 40,5 millióra nőtt. Az IOM szerint a kormányok világszerte összesen 108 000 korlátozást vezettek be a nemzetközi utazásra, valamint belső mozgáskorlátozást, ami megzavarta a migrációt a járvány idején.

A jelentés közzététele előtt Vitorino hétfőn azt mondta az IOM-tagállamoknak, hogy nemzetközi együttműködésre van szükség annak biztosítására, hogy az embereket ne fosszanak meg a migráció lehetőségétől, amikor arra szükség van.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az alacsony védőoltású országokból érkezőket kizárhatják a kivándorlásból. „El kell ismernünk, hogy a Covid-19 világjárvány milyen mély hatást gyakorolt ​​a mozgásban lévő emberekre: tranzitban rekedt emberek, határokon átnyúló családok elszakadtak, munkanélküliek maradtak, de nem engedhetik meg maguknak a hazatérést” – mondta Vitorino.

„Az ebből eredő összetett, hatókörükben és alkalmazási körükben gyakran változó intézkedések sokfélesége borzasztó hatást gyakorolt ​​a határokon átnyúló mobilitásra, különösen az oltatlanok számára.”