napvitorla oszlop, tó

Használjunk-e tartóoszlopot a napvitorlához, vagy más megoldás mellett döntsünk?

A napvitorla egyre népszerűbb kerti elemnek számít, sokan felfedezik a benne rejlő lehetőségeket, mivel egyedi igények alapján készíthető el, így minden kert, terasz, erkély alkalmas lehet arra, hogy egy napvitorla készüljön hozzá, mely pontosan az ő paramétereire lett szabva. A méretek mellett a napvitorla jellegzetessége, hogy szín, anyag és forma tekintetében is személyre szabható.
Legtöbb esetben nem is a fent felsoroltak szoktak kérdésesek lenni, hanem az, hogy a napvitorla milyen módon kerül majd felfüggesztésre. A legegyszerűbb mód az, ha napvitorla oszlopot is vásárlunk, mely révén könnyen mozgatható, áthelyezhető a napvitorlánk a kert különféle pontjaira, így nincsen sem a medence, sem pedig az étkezőrész helyhez kötve. A napvitorla oszlop viszont helyet foglal el, ha kisebb, szűkösebb helyre tervezzük a napvitorlát, akkor lehet, hogy jobban járunk, ha inkább falra függesztjük fel azt. Ez többnyire az erkélyek esetében szokott indokolt lenni, ahol még a centiméterek is sokat számítanak.

A napvitorla oszlop mellett alternatíva lehet az is, ha az ember egy egyedi tervezésű tartóállványt készíttet, mondjuk fából. Ilyenkor erre feszítik ki a vitorlát. Ennek hangulata egészen más, mintha napvitorla oszlopokon lógna a vászon, sokkal jobban mutat mondjuk esküvőkön, kerti grillpartikon, strandokon is egy ilyen egyedi tervezésű tartóállvány. Ha viszont olyan rendezvényekre vinnénk ki a napvitorlát, melyeken nem az esztétikus megjelenés a legfőbb, hanem a gyors összeszerelés, akkor a hagyományos napvitorla oszlop kiváló választásnak számít.