villanymotor alkatrészek

Egyfázisú és háromfázisú villanymotor

A villanymotort az ipar egyik csodájának is nevezik, mivel számos területen felhasználható, és jó működést biztosít. Amit előzetesen is érdemes tudni a villanymotorok világáról, hogy megkülönböztetünk egyfázisú, illetve háromfázisú kiszerelést. Ezeket pedig különböző módon használják fel.

Az iparban alapvetően a háromfázisú villanymotor használata terjedt el. Az egyfázisú villanymotor olyan helyeken bizonyul hasznosnak, ahol a háromfázisú kiszerelés használata nem kivitelezhető, mivel az egyfázisú egy gyengébb eszköz. Így például az egyfázisú villanymotor közkedvelt háztartási felhasználású eszköz lett. Akár ventilátorokhoz, akár szivattyúkhoz, kompresszorok, fúvó ventilátorok, vagy más, háztartásban található berendezésekhez is hasznosnak bizonyul.

Ezek a típusok a 230/400V 50Hz feszültségen működnek. Hasznosak még a cégek számára is, például fűrészgéphez, betonkeverőhöz, vagy egyéb alkalmazásokhoz. Ezzel szemben a háromfázisú villanymotorokat például közlekedési eszközök, mint a trolibuszok, villamosok és villanymozdonyok motorjaiként használják. Indítómotorként megtalálható minden személygépkocsiban és tehergépkocsiban is, valamint autóbuszokban.

Ezekben a járművek akkumulátora hajtja meg árammal. A belső égésű motorok mellé még a hibrid autókba is szerelnek ilyen motort. Mindenképp érdemes megnézni a dcmotor.hu oldalát, ahol igyekeznek a legoptimálisabb hajtástechnikai megoldás kiválasztásában segíteni az érdeklődőknek!