street workout park és férfi

A street workout park az új hullám a fitnesz edzésben

Ha rákeresünk a „street workout park” kifejezésre a Google keresőmotorjában, akkor rengeteg találatot fogunk kapni. Az utcai edzés egy olyan fizikai tevékenység, amely gyorsan népszerű időtöltéssé vált, és új rajongókat szerzett szerte a világon.

Városi neve ellenére a test saját súlyát ellenállóként használó gyakorlat az ókor óta ismert, de több országba csak néhány évvel ezelőtt jutott el. Az street workout parkban történő edzéshez szorosan kapcsolódó gyakorlatok közé tartoznak a tornagyakorlatok, amelyek ötvözik az esztétikus mozgást, a kontrollt és az erőt.

Nehéz pontosan meghatározni az edzés eredetét, de jelenlegi formája, mint városi gyakorlat a közösségi média térnyerésével alakult ki, elsősorban az Egyesült Államokban és Kelet-Európában.

A street workout park a szabadban végzett testsúlyos gyakorlatok helyszínének modern neve lett. Megvannak a maga egyedi elemei – improvizált, kreatív, közösségi alapú, egészséges életmódot hirdet –, így kétségtelenül az önálló sportágak közé sorolható.

A street workout park nagyon különböző fizikai állapotokban vonzza az embereket. Remek kiegészítő edzésformaként szolgál más sportágak támogatására is. Sokoldalúsága olyan fizikai készségek elérését is segíti, amelyek egyetlen sportágra sem jellemző, ami az iskolai testnevelési órák is egyik célpontja. A sport univerzális jellege azt is lehetővé teszi, hogy a nemek szerint egyformán elérhető legyen fiúk és lányok számára. Vannak, akik a sport akrobatikusabb, kiemelkedő motoros képességeket igénylő oldalára specializálódtak, míg mások ragaszkodnak az alapvető mozgásokhoz, és fejlesztik az izomerőt.

A street workout parkban zajlódó sport olcsó: mindössze pár edzőcipőre, pólóra és edzőfelszerelésre van szüksége. Az utcai edzés fejleszti a fizikai és a lelki erőt is, a mozgékonyságot, az egyensúlyt és a koordinációt, valamint az általános fizikai erőnlétet.