gyerekjáték

A csecsemőknek szánt autizmus terápia csökkentheti a későbbi diagnózis valószínűségét

Egy ausztrál csapat kifejlesztette a világ első viselkedésterápiáját, amellyel kimutatták, hogy a csecsemőknél elegendő mértékben csökkenti az autizmus spektrumzavarhoz hasonló viselkedést, hogy elkerüljék a klinikai ASD diagnózist.

A terápia egyharmadával csökkentette az ASD-diagnózisok valószínűségét a három követési időpontban, 18, 24 és 36 hónapos korban 105 ausztrál gyermekben, és azt mutatja, hogy a korai beavatkozás – amikor csak az autizmus gyanúja merül fel – felpörgetheti a gyermek szociális készségeit, és pozitív hatással vannak az élet későbbi szakaszaira.

A terápiát VIPPP-módszernek nevezik, mert gyermekeink ilyen fontosak. A valóságban a Video Interaction for Positive Parenting előmozdítását jelenti, és egyfajta fordítóalkalmazásként és játékonként történő felülvizsgálatként működik, amely során egy olyan gyermekkel folytatott interakció után, amely a korai ASD négy jele közül egyet mutat. Egy orvos és a szülő áttekintheti az interakcióról készült felvételeket, hogy segítsen nekik megérteni, hogy a gyermek hogyan próbál kommunikálni.

A szemkontaktus elkerülésének vagy a nevükre adott válaszának a jelei lehetnek, hogy a gyermek tovább fejlesztheti az ASD-t, és ezeknek az akadályoknak a kiküszöbölése, hogy segítse a gyermeket szociális képességeinek fejlesztésében, amikor ilyen fiatal.

„Ez az első világméretű bizonyíték arra, hogy a megelőző beavatkozás csökkentheti az autista viselkedést és a későbbi diagnózis valószínűségét”-mondta Andrew Green, a Manchesteri Egyetem professzora a Guardian szerint.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy mérföldkő, mert azt sugallja, hogy a korai beavatkozásnak jelentős hatása lehet. Ez megváltoztathatja azt a módot, ahogyan a szolgáltatások világszerte nagyszámú gyermeknek nyújtanak támogatást. ”

Bár a terápia statisztikai hatása nem volt óriási, más pozitívumok is voltak, például a kiindulási állapot javítása 24 hónapig megmaradt.