bt alapítás, dolgozók irodában

Mi a különbség a Bt. és a Kft. között?

Mikor cégalapítás előtt áll az ember számos kérdést feltesz magában, az interneten és a baráti, ismerősi körben is, jó esetben szakembereket is megkérdez, akik tudnak neki segíteni a cégalapításban. Sok esetben ugyanis van egy jó ötletünk, de a kivitelezésben már egyáltalán nem vagyunk biztosak. Nem tudjuk, hogy egyáltalán hogyan kell egy kft- vagy bt alapításhoz hozzáfogni, ahogy azt sem épp látja át egy kezdő vállalkozó, hogy milyen adózási formák lennének a megfelelők számára, azon túl hogyan csinálja a marketinget stb.

Ha az alapvető feltételekkel, lépésekkel sem vagyunk tisztában, akkor mindenképp szükséges lehet felkeresni olyan szakembereket, mint amilyenek a céges szolgáltatásokat biztosító vállalatok, akik külön arra specializálódtak, hogy a kft alapítás, a bt alapítás, magánvállalkozás indítás esetén elkalauzolják a vállalkozókat a megfelelő platformokra, hogy onnan gördülékenyebben induljon számukra az utazás.

Ha nem magánvállalkozó akar valaki lenni, mert nagyobban gondolkodik, vagy még társa is van ebben, akkor nagyobb valószínűséggel fog a kft- és a bt alapítás mellett dönteni. Laikusként viszont nem teljesen tiszta, hogy mi a különbség a kettő között. A Kft alapítás a korlátolt felelősségű társaság rövidítése, jelentése, hogy a cégen belül akár több fő is közreműködik, az ügyvezető a teljes cégért felelős, míg a tagok csak a befizetett összegért. Az ügyvezető látja el az ügyek intézését, akár egyedül is lehet alapítója a cégnek tagok nélkül. Alapításához alapító okiratra van szükség akkor, ha egyszemélyes kft-t hoz létre valaki, vagy társasági szerződést kell kötni, ha többszemélyes kft. létrehozásán dolgozunk.  Ezesetben készül egy tagjegyzék is, amelyben minden tag adatai szerepelne, erről készül egy közjegyző által hitelesített címpéldány és elfogadó nyilatkozatra az ügyvezető részéről. A kft esetében a minimális törzstőke három millió forint.

A bt alapítás ezzel szemben muszáj, hogy legalább két személy vegyen részt a cégalapításban. Egy beltag és legalább egy kültag kell, hogy részt vegyen az alapításban, viszont itt a megkötés mellett van egy jelentős enyhítés is, a bt alapításkor nem találkozunk törzstőke megkötéssel, így kisebb anyagi ráfordítással, tőkével is megalapítható a bt, ha az egyik fél, aki az ügyvezető szerepét betölti majd a beltagok közül úgy dönt, hogy teljes anyagi felelősséget vállal a vállalkozás után. A bt adózása szempontjából pedig fontos információ, hogy összevonható a KATA-s adózással.