Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20697468

2019. március 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma József napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.

Vucic szerb elnök a holocausthoz hasonlította a horvát honvédő háborút

Ismét feszültséget okozott Horvátország és Szerbia között az 1995 nyarán végrehajtott, Vihar fedőnevű horvát hadművelet évfordulója.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő vasárnap Kninben, a hadművelet 23. évfordulóján rendezett központi állami ünnepségen úgy fogalmazott, azzal, hogy egyesek nem hajlandóak szembenézni a múlttal, csak késleltetik a megbékélést. Aleksandar Vucic szerb államfő egy nappal korábban az akciót a hitleri Németország zsidók elleni fellépésével hasonlította össze. (Ni csak, ki beszél? Lásd a cikk végén lévő Emlékeztetőt – F. I.)

A 23 évvel ezelőtti hadműveletben a horvát hadsereg visszafoglalta a horvátországi szerb szakadárok kezén lévő terület nagy részét és annak fővárosát, Knint. Plenkovic kiemelte, hogy Horvátország nagyszerű győzelmet aratott 1995-ben, és egyúttal kezet nyújtott Szerbiának. 

„Jó viszonyt akarunk, amely az igazságon és az igazságosságon alapszik” – mondta, hozzátéve, meg kell találni mindenkit, aki bűncselekményt követett el. Az évforduló minden évben komoly feszültséget okoz a két ország viszonyában. Szerbiában szombaton tartottak megemlékezést a horvát területvisszafoglaló hadművelet szerb áldozatairól.

Aleksandar Vucic miniszterelnök a megemlékezésen arról beszélt: nem lesz többé Vihar, mert Szerbia elég erős ahhoz, hogy gondoskodjon saját népéről, és többé senkinek sem engedi meg, hogy szerbeket üldözzön. A szerb államfő bűncselekménynek nevezte a horvát hadműveletet, és a korábbi évekhez képest is erőteljesebben fogalmazott azzal, hogy a hitleri Németország zsidóellenes fellépéseivel hasonlította össze. A Vihar hadműveletben több mint 200 ezer horvát katona vett részt, akik 84 óra alatt ellenőrzésük alá vontak 10 ezer 400 négyzetkilométernyi, a szerbek által korábban elfoglalt területet, Horvátország összterületének 18,4 százalékát. Az akcióban saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek, a polgári áldozatok számát ezernél többre becsülik. Ezenkívül sok ezer, többségében szerb nemzetiségű ember hagyta el otthonát, nagy részük Szerbiába menekült.

A szerb becslések szerint 200-250 ezer, az ENSZ szerint 100 ezer, a horvátok szerint 90 ezer ember menekült el. 

1991-92-ben a szerb szakadárok a Jugoszláv Néphadsereg segítségével létrehozták a Krajinai Szerb Köztársaságot. A harcokban 200 horvát katona és civil halt meg, 22 000 ember elmenekült, 800-an pedig eltűntek. A háborúban sok magyar is részt vett, különösen heves harcok dúltak Szentlászló és Kórógy körül. Vukovár megszállásakor, 1991 augusztusában a szerb fegyveresek a városi kórházból elhurcoltak 294 embert (főként sebesülteket), lemészárolták őket és tömegsírba temették, melyet 1996-ban tártak fel.

Szerbiában hivatalosan is gyásznappá nyilvánították a Vihar hadművelet évfordulóját, így emlékezve a horvát hadművelet szerb áldozataira. Horvátországban ma is az az általános vélemény, hogy a hadsereg honvédő háborút vívott, csak védekezett, agressziót nem követett el, amit szerintük a hágai bíróság döntése is legitimált. 2012. október 16-án ugyanis a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszék megsemmisítette a Vihar hadművelet fő irányítói, Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokok elleni korábbi elmarasztaló ítéletet.

A két parancsnokot a katonáik által elkövetett cselekmények miatt háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával állították bíróság elé. Belgrádban viszont azóta is népirtást emlegetnek.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Vucic szerb elnök Seselj vajda embereként ténykedett a polgárháborúban. A vajdát évekig Hágában tartották fogva, de rossz egészségi állapotára tekintettel hazaengedték. Azóta is köszöni szépen, jól van! A szerb elnök választási kampányát Szijjártó Péter szerbül elmondott beszédben támogatta Belgrádban. A magyar kormány nagyon jó kapcsolatot ápol vele.

Szerbia Európai Unióba vezető útját segíti a magyar kormány, szóba sem kerül a vajdasági magyarok nehéz sorsa, és az, hogy egyre több koszovói romát telepítenek be a magyar településekre! Igaz, Románia esetében sem volt akadály a magyarok elleni bánásmód, csak az unió hozta szóba, hogy miért fizetünk ki oda nyugdíjat? Aztán erről is csend honol. 

Békéscsaba, 2018. augusztus 7.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Aleksandar Vučić személye azért is válthat ki ellenszenvet a bosnyákokból, mert a szerb politikus húsz évvel ezelőtt - még Vojislav Seselj Szerb Radikális Pártjának tagjaként – kemény hangvételű beszédekben védte a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán, néhány nappal a srebrenicai mészárlás után például azt mondta: „ha meggyilkoltok egy szerbet, mi 100 muszlimot gyilkolunk meg”. (Részlet a Megdobálták a szerb kormányfőt a sebrenicai megemlékezésen című cikkből)