Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21681443

2019. május 23.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Dezső napja van.
Holnap Eszter napja lesz.

Volt MVM-vezér: A paksi szerződés „egy orosz diktátum lett”

Éles hangvételű levelet írt Mártha Imre egykori MVM-vezér Süli János Paks-ügyi miniszternek. Kritizálja a hitelszerződést, az engedélyeztetést, a beruházás társadalmi támogatottságának hiányát és a gazdaságtalanságot.

Illusztráció: alfahir.hu

Levelet írt Mártha Imre, az MVM volt vezetője Süli János paksi beruházásért felelős miniszternek, melyben éles kritikával illeti a szerződést. Az írást a hvg.hu hozta nyilvánosságra.

sokkaljobb-megjegyzés: Az imént jelent meg az információ szintén a hvg.hu-n arról, hogy komolyan felvetődött, hogy új tárca nélküli minisztert nevezzenek ki a paksi atomerőmű bővítéséért felelős Süli János helyére. KDNP-s Süli esetleges távozását energetikai berkekben a 12 milliárd eurós beruházás csúszásával hozzák összefüggésbe, amit az utóbbi hetekben már kormányzati szinten sem titkoltak. Bár a szakember környezetében is azt mondják, nagy előrehaladás nem történt Pakson, azért hozzáteszik, aligha a korábban az atomerőmű műszaki, majd vezérigazgatójaként is dolgozó Süli a késedelem fő okozója – F. I.

A felelősen gondolkodó szakemberek szeretnék, hogy ne úgy vonulj be a történelembe, mint a modern kori „Paks-Nagymarosi” Miniszter – írja Mártha, aki levelét „Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Jani!” megszólítással kezdi, ugyanis 2009-ben Mártha nevezte ki Sülit a Paksi Atomerőmű vezetőjévé. Az írás öt pontban taglalja a legfontosabb, még az első kapavágás előtt orvosolandó problémákat.

Mártha szerint a Paks 2 hitelszerződés magyar oldalról fércmunka, silány, nem a magyar érdekeket tartja szem előtt, ami az engedélyeztetésnél is megbosszulja majd magát. Mint fogalmaz, a miniszter irodájában „jelenleg lévő szerződéskupac egy orosz diktátum lett”.

Az MVM volt vezetője kiemeli, a Roszatom nemcsak az engedélyeztetésben, a gyártásban sem tudja majd az uniós szabványokat. Felteszi a kérdést: „mit kezdjünk egy mutatós, ámde orosz szabványok szerint felépített atomerőművel, amit itthon az EU-ban nem lehet majd jogszerűen üzemeltetni? Kilépünk az EU-ból, hogy be lehessen kapcsolni?”

Úgy véli, a Paks1 és Paks 2 közti támogatottsági szakadék óriási, egy hangulathullám bedöntheti a beruházást. „Minél később következne be ilyen, annál nagyobb lenne a Bős-Nagymaros jellegű kár és veszteség” – teszi hozzá Mártha.

A szakember a gazdaságosságot is kétségbe vonja. Azt írja, a Paks 2 által termelt áram költsége magasabb lesz a tervezettnél, ezért újra kell számolni az üzleti tervet. Szerinte Paks 1 üzemidejét a 2040-es évekig ki lehet tolni, ami minimális befektetést igényel. Gondnak jelöli meg, hogy nincs és nem is lesz megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz a Dunában Paksnál, ezért „azonnal át kell terveztetni a Paks 2 terveket”, még mielőtt „egy újabb Duna-kör jellegű környezetvédelmi mozgalom” indul el.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel és Mártha Imre levelével elérhető ITT

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A kedvezőtlen kamatozású orosz hitelt valószínűleg már költik is a beruházásra, ahol elég sok magas jövedelmű potentátot alkalmaznak három millió forint feletti fizetéssel. Ilyen kifizetőhely a hat jegybanki alapítvány, és a TAO-kassza. Ezekbe évente már 200 milliárd forint körüli adóforintunk kerül be az államkassza helyett.

A magas jövedelműek az egykulcsos személyi jövedelmi adónak és a családi adókedvezményeknek köszönhetően nem, vagy alig fizetnek már be adót a költségvetésbe. Az egykulcsos adót alkotmányos védelem alá helyezte a Fidesz, de a vízbázist, az egészségügyet és a nyugdíjat nem! Ebből bizony nagy baj lesz a nem is túl távoli jövőben. Időnként válsággal riogat a miniszterelnök és a jegybankelnök, olyan válsággal, amit ők maguk idéznek elő.

Békéscsaba, 2018. november 20.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Mikor lehet elmondani végre azt, hogy már nem vagyunk Következmények nélküli ország? Valódi rendszerváltozás kellett volna, de nekünk sem a forradalom, sem a rendszerváltozás nem sikerült. Az a kevés magyar, akinek sikerült, azok viszont ma már többszörös milliárdosok, offshore lovagok, oligarchák, a társadalom többsége viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül az alacsony fizetések, a magas adók, a devizahitelezésnek nevezett csalás és a korrupció miatt. Egyre többször hangzik fel a sóhaj, hogy Anyám, én nem ilyen lovat akartam!” (Részlet az 1956. november 4-e pokoli hajnala című írásból)