Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27027053

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

Visszavonul a kormány: nem nyúlnak a polgármesterek jogköreihez

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek. A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni – mondta.

„Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak” – közölte Gulyás Gergely.

A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat azt írta volna elő, hogy ilyen esetben a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Gulyás Gergely mostani nyilatkozata szerint viszont ettől a módosítástól eltekintenek.

Forrás: atv.hu

sokkaljobb-kommentár: Nagy volt a Facebookon a felzúdulás! A teljhatalmi törvény miatt a nemzetközi és az uniós felháborodás is leveri a lécet. Remélhetőleg nem áprilisi tréfa a visszavonás! A haverok ugyanúgy nyerik a pályázati pénzeket, mintha nem lenne katasztrófa a koronavírus! Akik számára egyelőre nincs megoldás, azok Magyarország szegényei. Számukat 2,5–3 millióra teszik. Vajon hogyan tudja betartani a sok kilakoltatott a Maradj otthon! elvárást? Hová tűnhettek? Más országok megoldották már a munkahelyüket elvesztők jövedelemhez juttatását, de nálunk egyelőre ez sem történt meg. 

Békéscsaba, 2020. április 1.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Még technikai fejlődés is csak akkor következik be, ha eredményeit valamiképpen fel lehet használni az emberi szabadság csökkentésére. ” (George Orwell)