Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27026523

2020. május 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.

Veszélyes a rendkívüli felhatalmazás?

2020. május 14-én Vörös Imre volt alkotmánybíró volt a vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorának.

A beszélgetés tárgya a felhatalmazási, vagy sokak által teljhatalmi törvényt járta körbe. A beszélgetés videó-felvétel elérhető ITT !

Forrás: atv.hu

„Vörös Imre volt alkotmánybíró, akadémikus szakmai oldalról világította meg, hogy hol a trükk, a csúsztatás a kormány érvelésében. A törvény így rendelkezik: „E törvény hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt”. Vagyis az Országgyűlés, amely a felhatalmazást adta a kormánynak, akkor dönthet annak visszavonásáról, ha a felhatalmazott, vagyis a kormány kvázi engedélyt ad neki. Az engedély megadását az jelenti, hogy megszünteti a veszélyhelyzetet, amit csak a kormány tehet meg, akkor, amikor jónak látja. A mai helyzetben például azt mondják, hogy járvány nincs, de járványveszély van, hogy mikor nem lesz, annak megítélése meglehetősen szubjektív. Mondhatni, a kormány önkényétől függ.

Azt is szokták mondani, hogy az Országgyűlés a veszélyhelyzet megszüntetése előtt is hatályon kívül helyezheti a törvényt. Ahogyan Vörös Imre rámutatott, ez nem így van. A törvényt nem helyezheti hatályon kívül, csupán egyes rendeleteket. Ezek helyébe viszont a kormány azonnal hozhat másik rendeletet, akár szó szerint ugyanazzal a szöveggel és minden mehet tovább.” (Részlet az Itt van a csúsztatás a felhatalmazási törvényről című cikkből)

A május 14-én Brüsszelben szerzett tapasztalatokról Gyöngyösi Márton EP-képviselő nyilatkozata ITT !

Békéscsaba, 2020. május 15.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „Mostanában a koronavírus járvány idején kiharcolt végtelenített (határidőtől mentes) teljhatalmi törvénnyel borzolja a parlamenti kétharmad a kedélyeket, és hát a határtalan kormányzati korrupcióval, amely a járvány idején sem áll le! Sok átlagember van már azon a véleményen, hogy a rendszerváltozás károsultjainak is kellene egy kárpótlási törvény. Ehelyett Harminc éve szabadon elnevezéssel három éven keresztül milliárdokért (egyelőre 12 milliárd forint van rá előirányozva) emlékezik vissza az 1988/1990-es történésekre a kormány egy alapítványon keresztül. Ezt az alapítványt és milliárdjait is Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum örökös főigazgatója, NER-lovagnő kezeli. Az nem kerül szóba, hogy eddig hány pártot darált le a Fidesz. A fontos intézményeket Fideszes guruk vezetik. Az egyik ilyen az Állami Számvevőszék, amely nagy segítségére van a hatalomnak az ellenzéki pártok vegzálásában, ellehetetlenítésében. A kisgömböc bizony elég nagy gömböc lett… (Részlet a Tízéves az első kétharmados parlamenti többség című cikkből)

Emlékeztető: „A választási győzelmet ki kell érdemelni. A kiérdemelt bizalmat meg kell tartani, ezért akármilyen elsöprő fölénnyel is győztünk a mai napon, a következő évek során számunkra a legfontosabb a szerénység és az alázat kell, hogy maradjon.” (Orbán Viktor a fülkeforradalmi, vagyis az első kétharmados parlamenti többséget biztosító választási győzelem után 2010. április 11-én) Tíz év óta ennek pont az ellenkezőjét tapasztalja a magyar társadalom, vagyis szerénység és alázat helyett arrogáns kioktatás, nagy arcot, és hát korrupciót…