Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26230294

2020. március 30.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

Van már egy magyar fertőzöttje is a koronavírus-járványnak

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Japán partjainál karanténba helyezett óceánjárón, Diamond Princessen dolgozó 3 magyar közül az egyik pozitív tesztet produkált. 

A Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás tájékoztatása szerint a japán hatóságok közölték, hogy pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírus-tesztje.

A Diamond Princesst február 5-én helyezték karantén alá, amelyet 19-én feloldottak  és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló.

Hármójuk közül egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett. Hozzátette, hogy a fertőzött magyar állampolgár állapota nem súlyos, nem lázas és nem is köhög. Elkülönítették, majd két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelő központba. 

Olaszországgal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy 5 tartomány érintett a járványban, ebből két tartomány nevezhető gócpontnak, Lombardia és Veneto. Ezeken felül a másik három érintett tartomány Piemonte, Lazio és Emilia Romagna.

Lombardia és Veneto esetében azt kéri a külügy, hogy csak akkor utazzanak oda, ha halaszthatatlan dolga van valakinek. A többi olasz tartományt illetően pedig azt kérik, hogy csak alapos megfontolás után döntsenek az utazás mellett. 

Menczer Tamás szerint két külügyi telefonszámon is segítséget kérhetnek az Olaszországban tartózkodó magyar állampolgárok, de ezeket csak akkor hívják, ha valóban baj van.

Kiemelte: a külügynek nincs tudomása arról, hogy a karantén alá zárt településeken magyar állampolgárok tartózkodnának. 

Az alfahir.hu folyamatosan frissülő cikke elérhető ITT !

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusa, Lukács László György hétfőn napirend előtti felszólalásában foglalkozott a koronavírus-járvánnyal, tekintettel arra, hogy már öt halálos áldozatot szedett a kór Olaszországban. A kormány részéről Kontrát Károly közölte, hogy köszönettel elfogadják a segítséget.

Az erről szóló cikk elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu