Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21257710

2019. április 26.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Ervin napja van.
Holnap Zita napja lesz.

Ungváry: egy karizmatikus személyiség fél év alatt tömegpártot szervezhetne

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Ungváry Krisztián történész interjút adott a Magyar Hangnak  , amelynek arról beszélt, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere katasztrofális az ország számára, a hatalom azonban túlnyerte magát, így pedig a bukása is ugyanakkora lesz, mint a felemelkedése volt.

A történészt megkérdezték arról, hogy mit gondol, milyen üzenete van a mártír miniszterelnök, Nagy Imre szobrának eltávolításának a Vértanúk teréről.

Nagy Imre fejlődésére kevés példa van a történelemben

Ungváry Krisztián szerint ez „egy elszomorító az ügy a maga kicsinyességében. Kifejtette, a szobor drámai jelentése csak a jelenlegi helyén válik világossá, másutt elveszti az értelmét.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Amikor a Szabad Kossuth Rádióban elhangzott a Nagy Imre Csapataink harcban állnak bejelentése, akkor ő már a jugoszláv nagykövetség vendégszeretetét élvezte, a szovjet csapatokat a parlamentben Bibó István akkori államminiszter várta be. Nagy Imre legkevesebb húsz eszmetársát szedette össze november 4-e hajnalán és vitette be őket a jugoszláv nagykövetségre. Egyetlen jobboldali érzelmű munkatársa sem részesült ebből a kegyből. Utólag tudjuk, hogy nem volt jelentősége.

1956. október 28-áig statáriumot hirdetett, ezen a napon ismerte el a forradalom győzelmét, és állt a forradalom élére. Sokszor elhangzik, hogy Nagy Imre nem kért kegyelmet. Maléter Pálék kértek, az eredmény sajnos ugyanaz volt. Nagy Imre Szovjetunóban eltöltött éveiről nem igazán tudunk, bár Borisz Jelcin egykori orosz elnök a dokumentumokat hazahozta. Azok is úgy járhattak, mint az olajmaffia ügyei – titkosították. Az ötvenes években behajtási miniszterként is tevékenykedett.

Nagy Imre szobrának áthelyezését a közelmúltban elhunyt Demján Sándor ellenezte. Most már ez az akadály is elhárult. Kádár János soha nem mondta ki Nagy Imre nevét, amikor szóba került esetben, akkor mindig AZ AZ EMBER megjelöléssel említette. 1956-ért sem kapott kártérítést Magyarország, pedig elég nagy kárt okozott főleg Budapesten a szovjet hadsereg. Arról nem is beszélve, hogy ezután 33 évig itt élősködtek a nyakunkon…

Békéscsaba, 2018. augusztus 24.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „Hazudtunk éjjel! Hazudtunk nappal! Hazudtunk minden hullámhosszon!” (Örkény István író 1956 októberében). Ez a „szösszenet” sokszor elhangzott az akkor Szabad Kossuth Rádiónak elnevezett adón, és szállóige lett. Mostanában talán már aktuálisabb, mint akkor volt!

Emlékeztető 2.: „Jaj annak atyámfiai, aki tehetetlen a védekezésben, és hitvány a harcban, aki testének gyöngeségét, s lelkének gyávaságát az alázatosság és béketűrés tetszetős álorcájával takarja el: azt elpusztítja az Úr kínoknak kínjával és ráküldi a filiszteusoknak seregét, hogy ülnének a nyakán, és sanyargatnák őt, és tanítanák meg az Úr parancsolataira, aki ekként mondotta volt: én vagyok a te erős Urad, és erős Istened, s ki erővel szolgál engem, erőssé teszem azt a nemzetek között. Aki pedig gyönge énhozzám, és az én törvényeim szerint cselekedni hitvány: az nem méltó az életnek koronájára, s elpusztítom őt a földnek színéről.” (Részlet Wass Albert: A kastély árnyékában című regényéből)