Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22110578

2019. június 20.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.

Továbbra is ezrek követelik a szerb elnök lemondását

A december óta tartó tiltakozássorozat keretében ismét ezrek vonultak az utcákra szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve.

Fotó: alfahir.hu

A békés tüntetők Vucic távozása mellett Ana Brnabic miniszterelnök, Maja Gojkovic parlamenti házelnök és a szerb médiahatóság vezetőségi tanácsának lemondását követelték. A résztvevők egyben megemlékeztek Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáról is.

A szombati megmozdulások végén Branislav Lecic színész és politikus felszólította az egybegyűlteket, hogy „ne hagyjanak fel a küzdelemmel”, és a következő szombaton is vonuljanak az utcákra. Lecic szavait éljenzéssel fogadták a tüntetők.

December 8. óta minden szombaton ezrek vonulnak az utcákra Szerbia-szerte a kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egyik fő követelése tisztességes választások megtartása. Múlt hét szombaton ellenzéki aktivisták törtek be az RTS székházába, így tiltakozva az ellen, hogy véleményük szerint az állami televízió nem biztosít megjelenési lehetőséget az ellenzéknek, és kizárólag a kormány és Aleksandar Vucic szócsöveként működik.A három hónapja tartó tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. 

A tüntetések jelmondata, az Egy az ötmillióból arra utal, hogy az első tiltakozást követően Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára. Mivel ez körülbelül Szerbia nagykorú, választásra jogosult lakosságának felel meg, a tiltakozók a kijelentést úgy értelmezték, hogy az elnök diktatúrát vezetne be. 

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A sokak által tűzfészekként számon tartott Balkánon előszeretettel beavatkozik a választási kampányokba a kormány. Hogy mindez mennyibe kerül a magyar adófizetőknek, lehet, hogy sose tudjuk meg! Hathatósan beavatkoztak a szerb választási kampányba is. Ugyanígy tettek Macedóniában, ahonnan már ideérkezett migránsként az általuk támogatott bukott miniszterelnök-jelölt. Ugyancsak megbukott a szlovéniai miniszterelnök-jelöltjük, aki hasonlóan a macedónhoz, szintén két év börtönt kapott korrupció miatt a hazájában. Ő még nincs itt, mert hát Szlovénia mégiscsak uniós ország.

Vucic szerb elnök Seselj vajda embere volt a jugoszláv polgárháború idején. Főnöke néhány évet eltöltött Hágában, majd évekkel ezelőtt rossz egészségi állapota miatt hazaengedték. Azóta is jó egészségnek örvend…

Érdekességként annyit mindenképp el kell mondani, hogy a VMSZ elnöke (Pásztor István, a Fidesz csicskája) a tüntetők ellen foglalt állást, kiáll Vucic mellett. És valószínűleg így tesz a magyar kormány is…

Békéscsaba, 2019. március 25.

F. I. – K. M.

Emlékeztető a szerb kampányban való magyar részvételről: