Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27118898

2020. május 27.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.

Tovább gyengül a forint!

„Kedd reggel új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, most 337,24 az aktuális csúcs az árfolyamban. Ezzel az elmúlt egy hónapban 2,5%-os gyengülést mutat a magyar deviza, az év eleje óta pedig 5%-kal értékelődött le. A dollár jelenleg 306 forint közelében jár, ezzel az év eleje óta 9,2%-os forintgyengülést láttunk az amerikai devizával szemben.” (portfolio.hu)

Lesz-e erre válasza a jegybank elnökének, vagy csak annyi lesz, hogy Kellemes Karácsonyt Magyarország? Felpörög az infláció, jócskán megugrottak máris az élelmiszer-árak. Az alacsony jövedelemmel megvert keményen dolgozó magyar kisemberre, az alacsony nyugdíjú idősekre nagyon kemény idők jönnek! A minimálbér megadóztatása és a kafetéria (béren kívüli juttatás) megkurtítása, illetve elvétele, valamint a rabszolgatörvény jócskán megterhelte és terheli őket. A kilakoltatott honfitársaink sorsa sem éri el a kormány ingerküszöbét. Vajon milyen karácsonyuk lesz?

A jegybanki alapkamat évek óta 0,9 százalék, amin a monetáris tanács nem változtat, pedig háromhetente ülésezik.

A jegybank összes kiadása (a több mint ezer munkavállaló giga jövedelme, a vezetők havi egy milliós fizetést húznak már(!), épületek, személygépkocsik, számítógépes rendszerek, üdülők, stb.) a magyar adófizetőket terheli, a nyereséget viszont kiviszi hat jegybanki alapítványba, ahol elképesztő költekezés, pazarlás zajlik! Haveri kifizetőhelyekként is működnek! A jegybank állam lett az államban, nem tartozik felelősséggel sem a kormánynak, sem az Országgyűlésnek (a parlamenti kétharmadnak…).

Az alacsony jegybanki alapkamattal nagyon jól járnak az exportálók (legjobban az ideiglenesen hazánkban állomásozó autógyárak), és nagyon rosszul járnak az importra szorulók (a magyar kisvállalkozások, akik a magyar munkavállalók 75 százalékát alkalmazzák).

Dübörög a karácsonyi bevásárlásokra ösztönző hatalmas reklámdömping. Félő, hogy megint szót fogad a magyar társadalom egy része, és képes lesz hitelből bevásárolni…

A 2010-es kormányváltás idején 282 forint volt az euró-árfolyam, és az államadósság 20 ezermilliárd forint volt. Ebből lett mára a 337 forintos euró, és az államadósság 30 ezermilliárd forintra úgy nőtt, hogy a kormányzati kommunikáció szerint csökkent! Arról időnként szó esik, hogy a Világbankot kikergette a Fidesz-kormány, de arról nem, hogy úgy szabadult meg az IMF hiteltől, hogy kedvezőtlenebb kamatokkal vett fel más forrásból hiteleket! Magyarország állapotáról végre el kell mondani az IGAZAT! És arról is beszélni kellene végre, hogy miért nem emeli a jegybank az évek óta változatlan 0,9 százalékos alapkamatot?

Békéscsaba, 2019. november 27.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért nem foglalkozik a az MNB-alapítványok körül kialakult botránnyal; ahhoz pedig, hogy meginogjon a bizalma Matolcsy Györgyben, égnek és földnek össze kell szakadnia – válaszolta a Népszabadság szegedi tudósítójának kérdéseire Orbán Viktor miniszterelnök kedden Békéscsabán.” (Részlet az MNB-botrány: Orbán töretlenül bízik Matolcsy Györgyben című cikkből, 2016. április 27.) Év elején eldőlt, további hat évig marad a jegybank élén…

Emlékeztető: „Az euró bevezetése, az euró-övezethez tartozás kérdésének megvitatása az egyik legfontosabb közügynek számít. Először is azért, mert az unióhoz való csatlakozásunk idején szerződésben vállaltunk kötelezettséget arra, hogy be fogjuk vezetni az eurót, amikor elérjük az ehhez szükséges fejlettségi szintet. Márpedig egy ország tekintélyét, jó hírnevét a világban az adja, ha tisztességesen állja a szavát a megkötött szerződések tekinttében. Ráadásul ez európai unió pénzügyi rendszeréhez való tartozást szorgalmazni nem hazaáruló cselekedet, hanem sokkal inkább hazafias tett, ha már ilyen érzelmekben gazdag kifejezések szükségesek a kérdés fontosságának hangsúlyozásához.” (Részlet a Lehet-e hazát árulni euróért? című cikkből)