Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27309211

2020. június 11.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Barnabás napja van.
Holnap Villő napja lesz.

Túszok legyünk vagy szabadok…

A közalkalmazottak túszok, mert bármikor utcára tehetik őket, ha nem úgy táncolnak, ahogy fütyülnek nekik. Túszok a kutatók, kihúzták alóluk a biztonságot és a szabadságot jelentő Magyar Tudományos Akadémiát. Túsz a köztársasági elnök is, aki látszólag lelkesen támogatja az Orbán-uralta törvényalkotást. Túszok a bírák, az előmenetelük függ attól, hogy tudják-e maguktól, milyen ítéletet várnak el tőlük. Túsz az ügyész, ha jót akar magának és a családjának: igazodik. Túsz az alkotmánybíró, aranykalickában tartott túsz, ezért egyre ritkábban ragadtatja magát különvéleményre. Túsz a tanár, a gondosan kimunkált alaptanterv és az adminisztrációs kényszer túsza, aki magára húzta a hivatástudat kényszerzubbonyát, duplán szenved.

Túsz a mentős, aki karácsony előtt négyezer forintos jutalommal sértettek vérig, a rendőr is, aki még nem tudja, mit várnak tőle bruttó 500 ezerért. De túszok a milliós jutalmat kapó kiváltságosok is, mert velük íratják alá azokat a dokumentumokat, amelyeket nem lenne szabad aláírniuk.

A túszok a túlélésre koncentrálnak, miközben a szabadítókra várnak. De most nincs mire várni, mert nem jön sehonnan a segítség. Bármilyen nehéz is, dönteni kell: túszok leszünk, vagy szabadok…

Részlet a Magyar Hangban megjelent Túszul ejtve című cikkből

Emlékeztető: „Putyin akkoriban jött rá, hogy nem kell megszüntetni az ellenzéket, mint egy diktatúrában, elég megfojtani. Valódi vetélytársak sincsenek: ha valaki felemelkedne, egyből letörik.” (Részlet az Orbán a válság haszonélvezője című cikkből)

Emlékeztető: Aki nincs velünk, az ellenünk van! (Rákosi Rosenfeld Mátyás). Aki nincs velünk, az ellenünk sincs! (Kádár János). Aki nincs velünk, az nincs! (Orbán Viktor) (Egy Facés jegyzet szerint szabadon. 

Két Petőfi versrészlet szabad átköltéssel:

Száz vasutat, ezeret! (Petőfi Sándor). Száz stadiont, ezret! (Orbán Viktor)

Rabok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok! (Petőfi Sándor). Túszok legyünk vagy szabadok, ez a kérdés válasszatok! (Bármilyen nehéz is, dönteni kell!)