Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26322966

2020. április 04.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Izidor napja van.
Holnap Vince napja lesz.

Túl sok a készpénzállomány a lakosságnál?

Rekordot döntött 2019 végén a készpénzállomány – írja a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva. Decemberben 102,5 milliárd forinttal emelkedett a készpénzállomány, amely így elérte a 6627 milliárd forintot. Ez 8 százalékkal több, mint amennyi 2018 év végén volt. A készpénz többsége a lakosság kezében van.

Az MNB szerint a Magyar Állampapír Plusz lehet a megoldás a károsan magas állomány csökkentésére. A családi kamatmentes hitel egy része a pletyka szerint nem házvásárlásra, hanem államkötvény vásárlásra került felhasználásra. Az állampapír ötéves lejáratú és magas kamattal kecsegtet, amit öt év után vásárol vissza az állam, akkor majd jócskán megterhelve az államkasszát.

A Letelepedési kötvényeket is magas kamattal kell visszavásárolnia az adófizetőknek, de a hasznot a forgalmazó magáncégek vágják zsebre. Évi 170 milliárd körül kerül máris a visszavásárlás, hiszen az öt év folyamatosan telik le. Ráadásul ezek a „vásárlók” nem esnek át nemzetbiztonsági átvilágításon. Igaz, Orbán Viktor miniszterelnök sincs még átvilágítva, bár erre, ha hamarabb nem is, 1998-ban sort kellett volna keríteni.

A papírpénzünket lecseréltette a jegybank. Vajon mennyibe került, hiszen a pénzkibocsátási jogunkat 2000-ben leadta az akkori Orbán-kormány?

A magas készpénz-állománynak az is oka lehet, hogy az emberek nem igazán bíznak a bankokban? A betétekre évek óta nincs kamat, a hitelekre bezzeg annál inkább. Vagyis a betétesek pénzének hasznát a bankok vágják zsebre! Nem lehet az például a másik ennél jóval nagyobb ok, hogy az oligarchák készpénzben hordják ki a pénzt az országból az adóparadicsomokba? Nemrégiben jelent meg a hír, hogy a „honvédségi” repülők adóparadicsomokban jártak! Vajon milyen célból? Bekövetkezett szinte a nyilvánosságra kerülés után azonnal, hogy az utak célját 30 évre titkosították! Az olajmaffia ügyei ennél is hosszabb időre, 80 évre titkosak. Amint a szálak magasra érnek, megkezdődik a maszatolás és a titkosítás, ami nem igazán növeli a hatalomba vetett bizalmat! Farkas Flórián előző ügyeit szintén 30 évre titkosították 1998-ban…

A kaszinók nincsenek bekötve az adóhatósághoz online pénztárgépekkel! Vajon miért, és mi zajlik ott a rettenetes bevételekkel? Budapesten öt van belőlük, de van kaszinó Debrecenbe, Pécsen, Miskolcon, Győrben, Sopronban és lehet, hogy már más városokban is.

A jegybank összes kiadása a magyar adófizetőket terheli, a hatalmas nyereséget viszont kiviszi hat jegybanki alapítványba, ahol elképesztő költekezés zajlik – következmények nélkül. Annak a pénznek a költségvetésben lenne a helye, és nem magánalapítványokká tett alapítványokba! A jegybank állam lett az államban! Nem felel sem a kormánynak, sem az Országgyűlésnek, de az Európai Központi Banknak sem?

A világon a legmagasabb áfát a magyarok fizetik, és itt a világon a legmagasabb a bankszámlavezetés a nem egészen európai szintű bérek ellenére! A devizahitelesekkel ahogy elbánt a kormány és a bankok, az sem igazán növelte a bankokba vetett bizalmat! Elveszíteni könnyebb, mint visszaszerezni, ezen kellene inkább dolgoznia a jegybanknak, és belenézni végre abba a bizonyos tükörbe, ami bizony az utóbbi években görbetükör lett!

Békéscsaba, 2020. január 15.

Anton

Emlékeztető: „Az a miniszterelnök, akinek a kormányzása alatt az euró 300 forint fölé emelkedik, nem tud kormányozni, és le kell mondania.” (Orbán Viktor 2008 áprilisában a parlamentben). Jelentjük, a forint euró-árfolyama 330 forint fölé került, a 2010-es kormányváltás idején 282 forint volt. Az államadósság több mint tízezer milliárd forinttal nőtt 2010 óta!  

Emlékeztető: „Magyarországon zéró tolerancia van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a magyar hatóságoknak kötelességük lépni az ügyben. (Orbán Viktor miniszterelnök 2014 októberében Brüsszelben).