Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27235015

2020. június 05.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Fatime napja van.
Holnap Norbert napja lesz.

Törökország csapatokat küldhet Líbiába, de akár Tunéziába is?

A török parlament januárban napirendre tűzi a hadsereg Líbiába küldését - jelentette be csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki az MTI szerint hangsúlyozta, hogy a támogatást a tripoli székhelyű nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérte.

A héten korábban Ibrahim Kalin elnöki szóvivő már jelezte: Ankarának szüksége lehet egy olyan törvényre, amely lehetővé teszi török csapatok Líbiába küldését.

Erdogan szerdán előre be nem jelentett látogatásra érkezett Tunéziába, ahol egyebek közt a líbiai helyzetről is tárgyalt Kaisz Szaíd frissen megválasztott tunéziai államfővel.

Két héttel korábban Szaíd megbeszéléseket folytatott Fájez esz-Szarrádzzsal, a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány miniszterelnökével.

A török kormány novemberben írt alá biztonsági és katonai együttműködési megállapodást Tripolival, kiváltva Görögország és más államok bírálatát. A megállapodást - amelynek értelmében líbiai kérésre Törökország katonai kiképzőszemélyzetet és felszerelést küldhet Líbiába – decemberben a líbiai egységkormány és a török parlament ratifikálta.

Törökország az ENSZ fegyverembargója ellenére már korábban is küldött katonai támogatást Szarrádzs kormányának.

A kőolajban gazdag észak-afrikai ország Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta gyakorlatilag káoszba süllyedt, és egymással rivalizáló fegyveres csoportok igyekeznek megszerezni az ország minél nagyobb része fölött az ellenőrzést.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait az ENSZ által elismert kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Forrás: alfahir.hu

Megjelent a török diktátor Tunéziában is! Onnan is van bőven olyan emberanyag, akiket be lehet szállítani Európa tönkretételére! A „látogatásáról” szóló cikk elérhető ITT !

sokkaljobb-kommentár: Kadhafi meggyilkolása után Hillry Clinton amerikai külügyminiszter közelebb költöztette az olajmezőkhöz az amerikai nagykövetséget – Tripoliból Bengáziba. Meg is gyilkolták szinte azonnal a nagykövetet és néhány munkatársát. Következménye nem lett, esetleg annyi, hogy a hozzátartozók kárigényét csendben intézhették el. Az Iszlám Állam a szíriai Mol-olajmezőkhöz hasonlóan megjelent a líbiai olajmezőkön is. Első tettük az volt, hogy az ott dolgozó egyiptomi koopt keresztény vendégmunkásokat azonnal lefejezték.

Szíriában szabad utat engedett Trump amerikai elnök a török hadseregnek, akik meg is kezdték a kurdok elkergetését, illetve sokat meg is öltek közülük. Líbiában volt az afrikai országok közül talán a legélhetőbb élet, volt szociális háló, voltak kórházak, üdülők… Most már nincs semmi! Az Arab tavasznak csúfolt hadműveletekből elég gyorsan tél lett! Kudarc kudarc hátán. Most a második legerősebb NATO-tagállam Törökország hadserege fogja befejezni a nagy amerikai művet? A 150 évig nálunk élősködő török hadsereg befejezési szokásairól eleinknek elég furcsa megtapasztalása volt. Már annak, aki túlélte…

Békéscsaba, 2019. december 27.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Líbiában utat épített a Vegyépszer, de a felforgatás után pucolni kellett onnan. A kár 50 milliárd forint körül lehet, a Vegyépszert felszámolták. Szíriában Palmira mellett hatalmas új olajmezőket fedezett fel a Mol. Amint a kitermelés megkezdődött, azonnal megjelent a „szír ellenzék”. Az arábiai olajmezők kifogyóban vannak, és innen akar majd olcsón olajat szállítani Amerikába a Szaúd királyi család. Mivel elég sok olajrészvényt visszavásárolt az Orbán-kormány, ezért ott is jelentős a kárunk máris. 2012-től nekünk termelnének a szíriai kutak, ha nem forgatják fel Szíriát! Az olajat innen is a szír–török határra vitte az Iszlám Állam, valahová a menekülttáborok közelébe. Visszfuvarba vitte a táborokból az ENSZ által odavitt élelmet és ruhaneműt… A táborokból valószínűleg ezért is kell eljönni a szír menekülteknek, egyszer azért, hogy ne lássák, mi folyik ott, másrészt azért, mert elrabolják az élelmüket. Öt év óta ott van kétmillió szír. Amennyiben Szíriában végre ismét béke lenne, haza tudnának menni.” (Részlet Az illuminátusok titkos terve című cikkből)

Emlékeztető: „Több millió euróval járul hozzá Magyarország Törökország menekültügyi forrásaihoz. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország további pénzügyi hozzájárulást nyújtson a „Törökország-támogató Menekültügyi Eszköz” 2018-2019. évi működéséhez. Ennek keretében összesen 7 870 809 eurós összeg pénzügyi kötelezettségvállaláshoz szükséges tanúsítványt ír alá a pénzügyminiszter. Ebből 1 777 228 eurót jövőre, a fennmaradó több mint 6 millió eurót a 2020-2023. években kell biztosítani – áll a határozatban.” (Részlet a Több millió euróval támogatja Magyarország a török menekültügyet című cikkből) Bizony nálunk is egyre erősebb a török jelenlét!!