Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19446375

2018. december 19.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Viola napja van.
Holnap Teofil napja lesz.

Tíz évvel ezelőtt zárták be a Lipótot

Tíz évvel ezelőtt zárták be a Lipótot

Sokan értetlenül állnak a tíz évvel ezelőtt történtek előtt. Arra nem érkezett elfogadható válasz még mindig, hogy egyáltalán miért zárták be ezt a nagyon fontos egészségügyi intézményt, ahol a bezárás előtt nem sokkal belső felújítások történtek. A tíz év alatt milliárdok mentek el az OPNI felszámolására, és a létesítmény őrzésére!

A bezárás idején csaknem ezer beteget kezeltek. A betegség olyan természetű, ami igényli a szoros orvos–beteg kapcsolatot, a rendszeres orvosi ellátást és sokszor bizony az állandó felügyeletet. Az intézmény bezárása rohamtempóban történt, amit az egyik volt OPNI-főorvos szétverésnek aposztrofált, hiszen ez a szó fedi a legjobban a valóságot. Főleg azok a betegek jártak nagyon rosszul, akiknek egyéb betegségeik mellett voltak pszichiátriai problémái…

A betegek rendkívüli módon ragaszkodtak az orvosukhoz, de épülethez is… Fotó: wikipedia

A betegek sorsát – nincs rá jobb szó – embertelenül kezelte az egészségügy. Voltak olyan betegek, akik húsz évet, sőt annál is többet töltöttek el az intézetben. Orvosaikat, ápolóikat ismerték, családias volt közöttük a viszony, ragaszkodtak egymáshoz.Az ágyakat más kórházak közt szétosztották, de sem forrást nem rendeltek hozzá, sem munkaerőt. Az OPNI szakembereinek egy része külföldre menekült, vagy kiváltotta a magánpraxist. Aki tehette, elment nyugdíjba.Azoknak a betegeknek a sorsa rendeződött, akiknek volt ragaszkodó családja. Kétszáz körülire teszik azoknak a számát, akikkel nem lehet tudni, hogy mi történt. Sokan lettek közülük hajléktalanok, ami elég sok veszélyt hordoz magába, hiszen nem kapják meg a szükséges kezeléseket és a gyógyszerüket. Közülük néhányan öngyilkosok lettek…

Egy édesanya a riportban elmondta, hogy a harminc év feletti fia hosszú évek óta állt kezelés alatt az OPNI-ba. Nem akart onnan elmenni. Bezárták az épületet, és ő elbújt egy csatornában, ahol három napot töltött étlen-szomjan. A szülők mindenütt keresték, nem gondolták, hogy a Lipóton kell keresni, de szerencsére idejében rátaláltak. Azóta kapja szerencsére a kezelést másik kórházban, és a körülményekhez képest jól van.

Idézet egy régi interjúból: Több, mint félezer ember élőláncot alkotva tiltakozott az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen. Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy véli: „az OPNI megszűntetése több mint hiba: műhiba”.Idézet egy beteg blogjából: Átköltöztetni az OPNI pszichiátriát a Nyírőbe olyan, mint beköltöztetni a focilabdát az egérlyukba. Még ha teljesen leeresztjük, akkor sem fér be.Az Élőlánc Magyarországért Mozgalom élőlánccal tiltakozott. „A nagy múltú, világszerte elismert intézet teljességgel indokolatlan és szakmailag elfogadhatatlan bezárása emblematikusnak számít a kórházmegszüntetések sorában” – állt a szervezet korabeli felhívásában.

Hiába volt minden tiltakozás, az állampolgári jogok biztosának kiállása, az OPNI-t bezárták. Ebben az egészségügyi intézményben kezelték az agyvérzésen átesett betegeket, és tették számukra lehetővé, hogy később ne legyenek ágyhoz kötöttek, ápolásra szorulók, tudjanak csaknem teljes életet élni. Szétverték az ott dolgozó kutató teamet, ebek harmincadjára került az ott tárolt hatalmas vagyon. Ebek harmincadján a talán két milliárdért felújított muzeális értékű kápolna, az ápoltak alkotásai, és ami a leglényegesebb: nagyon sok ott ápolt sorsa mind a mai napig nincs rendezve.

Az OPNI létesítményeit őrzővédő cég jól jár, de ez egy ekkora mértékű károkozásnál vigasznak elképesztően kevés!

Ezért a gyalázatért sem vontak felelősségre senkit, elvégre édes hazánk egy következmények nélküli ország lett! Az azóta is rendszeresen felmerülő költségek „természetesen” a magyar adófizetőket terhelik…

Anton

2015 márciusában írt az alfahir.hu az OPNI pusztulásáról fotókkal. A cikket elérhetővé tesszük ITT

Emlékeztető: „Ez az ország Magyarország: itt a jókat szembe köpik. Ez az ország az én hazám, itt az álom összetörik.” (Részlet Sinka István: Íme a hazám című verséből)