Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26227048

2020. március 30.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

Téglás Péter virulógus tanácsai a koronavírussal kapcsolatban

Megszívlelendő információk

Kedves Kollégák !

Amint néhányan emlékezhetnek rá, amikor én a Californiai Egyetem patológusprofesszora voltam San Diegoban, akkor egyike voltam azon első virológusoknak,akik a korona vírusokkal foglalkoztak a 70-es években. Elsőként mutattam ki éshatároztam meg a korona vírus génjeinek számát. Azóta folytattam a koronavírustémát, és tanulmányoztam a korona vírusoknak különböző állati forrásokról humánpopulációra történő terjedését (SARS, MERS).

A betegség USA-ban való elterjedésére vonatkozó jelenlegi előrejelzések csakvalószínűséget mutatnak, annak megfelelően, hogy elégtelenek a világból származóadatok, de most legvalószínűbbnek az látszik, hogy a széleskörű elterjedésemárcius, április közepén, végén várható.

Itt közlöm az általam jelenleg is végrehajtott megelőző és védekező intézkedéseket,amelyeket most teszek és amelyeket tenni is fogok. Ezek ugyanazok a megelőzőeljárások, amelyeket jelenleg az influenza szezonban alkalmazok, kivételt képez amaszk és a gumikesztyű.Ezek a következők.

  • Ne legyen kézfogás. Helyette öklözés, könyök összeütés, enyhe meghajlás,stb.

  • Hajlított ujjizületekkel (kéz ökölben) érintsük a villanykapcsolókat, a liftgombjait stb. Tankolásnál az üzemanyagtöltőt papírzsebkendővel,papírszalvétával, vagy műanyag egyszer használatos kesztyűvel fogjuk meg.(Vagy bízzuk a benzinkutasra. A fordító). Az ajtókat ököllel vagy könyökkelnyissuk, ne fogjuk meg a kilincset vagy fogantyút, ha csak egy mód van rá.Különösen fontos ez toilettek, posta-és egyéb hivatalok esetében.

  • Használjunk fertőtlenítő kendőt, töröljük le a bevásárló kosarak fülét, abevásárló kocsik fogantyúját, és ha van, a gyerekülést és annak fogantyújátis.

  • Mossunk szappannal kezet 10 20 másodpercig, és vagy használjunk egy 60%nál magasabb alkohol alapú kézfertőtlenítőt minden esetben, ha bármilyenaktivitásból hazaérünk, minden olyan helyről, ahol más emberekkel együttlehettünk.

  • Tartsunk egy-egy palack fertőtlenítő oldatot elérhető helyen az otthonunkminden bejáratánál. Hasonlóképpen tartsunk egy másik palackot az autóban,annak érdekében, hogy ha bármilyen eszközt (kormány, sebváltó)megérintünk, és közvetlen utána nem tudunk kezet mosni, akkor eztalkalmazzuk.

  • Ha lehetséges köhögjünk és tüsszentsünk eldobható kendőbe vagypapírzsebkendőbe, és a papírzsebkendőt rögtön dobjuk valami gyűjtőbe. Haerre nincs mód, mert például olyan hirtelen jön a köhögési inger, akkor akönyökhajlatba köhögjünk és ne a kezünkbe, ezzel ugyanis a következőpillanatban valamit meg fogunk fogni. Viszont ezzel kapcsolatban tudnunk kell,hogy a ruhán a fertőző ágens (a vírus) egy hétig is fertőzőképes maradhat.Miket vásároltam és tároltam előkészület gyanánt pandémia esetére az USA-ban:

Latex vagy nitril latex egyszer használatos kesztyűket vásárláshoz, tankoláshoz és más olyan tevékenységekhez, amelyek során kapcsolatba kerülhet az emberfertőzött tárgyakkal.

Megjegyzendő, hogy a fertőzés a köhögés és tüsszentés nagy cseppjeivel terjed. Ez aztjelenti, hogy maga a levegő nem fertőzheti meg az embert. Olyan felület azonban,ahol az említett cseppek megtapadhatnak,  körülbelül egy hétig fertőző maradhat.Minden, ami egy fertőzött emberrel kapcsolatba kerül az gyakorlatilag egy hétigfertőzöttnek tekinthető, és fertőző is. A vírus az különböző tárgyak felületén van, ésígy nem jöhet létre fertőzés, csak ha valaki direkt és egyenesen az arcunkbaköhög vagy tüsszent. Ez a vírus kizárólag a tüdő sejtekhez kötődő receptorttartalmaz, így csak a tüdőt fertőzi meg. A fertőzés egyetlen lehetséges útja az orronvagy a szájon keresztül, illetőleg a kéz segítségével, vagy ha ráköhögés útjánezeken keresztül fertőződik meg az ember.

Sebészeti maszkokat is alkalmazok, azonban csak abból a célból, hogy sajátmaga ne nyúljak az arcomhoz vagy a szájamhoz. Fontos tudni, hogy napontakörülbelül 90-szer nyúlunk az orrunkhoz és a szájunkhoz, anélkül, hogy ezt tudnánk.A vírus csak ezen keresztül tud fertőzni, mert tüdőszövet specifikus. A maszk tehátattól nem véd, hogy ha ránk köhögnek vagy ránk tüsszentenek, akkor ne juthassonbe vírus az orrunkba vagy a szájunkba, attól azonban véd, hogy távol tartsuk sajátmagunkat a szájunktól és az arcunktól.

Szerezzünk be kézfertőtlenítőt és latex vagy latex nitril egyszer használatoskesztyűket, méghozzá a családnak megfelelő nagyságúakat. A kézfertőtlenítőalkohol alapú legyen és legkevesebb 60%-nál magasabb alkoholtartalmú.Szerezzünk be cink tartalmú szopogató tablettákat. Ezekről a tablettákrólbizonyították, hogy hatékonyan blokkolják a koronavírus és más vírusokszaporodását a torokban és a nasopharynxban. Használjuk ezeket a szopogatóstablettákat bármilyen vírusfertőzés vagy megfázás kezdeti tüneteinél. Napontanéhány alkalommal – legjobb hanyatt fekve, lassan szopogatni, hogy a torokban és anasopharynxban összegyűljön egy kis folyadék a tablettából. Cold Easy tabletta pl.egyfajta cég készítménye, azonban van jó pár másféle is.

Én magam, amint nagyon sokan mások is, remélem, hogy ez a pandémia(világjárvány) ésszerű keretek között lesz tartható, AZONBAN személyesen Én eztnem hiszem, hogy így lesz. Az EMBER még soha nem találkozott ezzel a kígyóhoztársult vírussal ezelőtt, és ezért nem rendelkezünk semmi védekező mechanizmussalellene. Világszerte óriási erőfeszítések történnek, hogy megértsük ennek a vírusnaka molekuláris és klinikai virológiai tulajdonságait. Már eddig is hihetetlen mennyiségűmolekuláris, genomikai, strukturális és virulenciával kapcsolatos ismeret halmozódottfel ezzel a vírussal kapcsolatban. Azonban semmilyen gyógyszer, semmilyen vakcinanem létezik jelenleg, amely képes lenne megvédeni minket, vagy korlátozhatná afertőzés terjedését közöttünk. Jelenleg csak tüneti támogatás alkalmazható avírusfertőzés esetében.

Remélem, hogy ezek a személyes gondolatok segítséget fognak nyújtani ebben apotenciálisan katasztrofális világjárványban. Megköszönném, ha minél többismerősüknek továbbítanak ezt az emailt.

Sok szerencsét Mindnyájunknak!

Forrás: Facebook