Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19770689

2019. január 18.
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.

Szlovéniában győztek a bíróságon a devizaadósok…

…semmis a hitelszerződésük

Semmissé nyilvánított egy svájcifrank-alapú hitelszerződést a szlovén legfelső bíróság arra hivatkozva, hogy a bank nem tájékoztatta ügyfelét az ilyen devizahitelek magas kockázatáról - írta a távirati iroda a szlovén sajtóra hivatkozva. A legfelső bíróság a 2015-ben indított eljárásban most másodszor hozott ítéletet, az első ítéletben ugyanis megsemmisítette a pénzintézet javára hozott korábbi döntést, és új eljárást rendelt el az ügyben.

Devizahitelesek tüntetnek Budapesten 2015. július 23-án

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Robert Preninger, a hitelfelvevő ügyvédje elmondta, hogy a jogerős ítélet szerint a devizaadósnak az eredeti hitelösszeget kell visszafizetnie a banknak, kamatok nélkül, a pénzintézetnek pedig törölnie kell az ügyfél ingatlanját terhelő jelzálogjogot. A szlovén svájcifrank-hitelesek egyesülete közleményében kiemelte: fontos győzelemről van szó. Bizakodásuknak adtak hangot, hogy a jelenlegi jogerős ítélet a jövőben bírósági gyakorlattá válik. Rendszerszintű megoldás kell a problémára, amelyet a bankok kapzsisága és a szabályozó szervezetek csődje okozott - hangoztatták. Sajtóértesülések szerint közel 20 ezer embert érint a mostani ítélet Szlovéniában, nekik legalább 60 százalékkal csökkenhet a tartozásuk.

A bajban lévők úgy vélik, a Kúria, az állam és a Magyar Nemzeti Bank összefonódása akadályozza a károsultak megmentését.

Robert Preninger azt is állította: ez az első jogerős ítélet nemcsak Szlovéniában, hanem az Európai Unióban is.Azt nem tudni, hogy valóban nem született-e ilyen tartalmú jogerős ítélet az Európai Unióban, ahogy a szlovén ügyvéd állítja, de az biztos, hogy nálunk éppen fordított ítéleteket hoztak a bíróságok több ügyben is.

Falus Zsolt, a devizahiteles károsultakat képviselő érdekvédelmi szervezet, a Bankcsapda Egyesület elnöke lapunknak elmondta, több magyarországi ügyben is született olyan első-, sőt másodfokú ítélet, amely kimondta: nem kaptak megfelelő tájékoztatást az ügyfelek az árfolyamkockázatról, ezért semmis a szerződés, azaz vissza kell állítani az eredeti állapotot. Így - kamatok és minden egyéb költség nélkül - az eredetileg fölvett összeget kell visszafizetnie az adósnak. A Kúria azonban mint a legfelső bírói fórum – éppen fordítva, mint Szlovéniában - minden esetben megváltoztatta az első- és másodfokú bíróságok ítéleteit, és érvényesnek mondta ki a szerződéseket. Pedig akadtak a szerződések között olyanok is, amelyek alapján ki sem lehetett számolni, hogy tulajdonképpen mekkora is az ügyfél tartozása.

A cikk további elérhetőségekkel ITT

Forrás: mno.hu

Emlékeztető „Ezekkel a panamákkal, amelyek most mennek a bankrendszerben, többi között a soha nem tapasztalt kapzsisággal jellemezhető új oligarchia vagyonának „gyarapítása” keretében, nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy a bankrendszer egy vagy több magyar egysége összeroppanjon, illetve egyetlen esemény láncreakció-szerű folyamatokat indítson el.” Ennél is súlyosabb problémakánt értékeli a humántőke négy „alapkövének”, az egészségügynek, az oktatásnak, a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak a „tudatos lerombolását”. Hozzáteszi: az egyenlőtlenségek növekedése a globalizáció velejárója, ám a világ szinte minden országának vezetése igyekszik ezt mérsékelni. Ezzel szemben a magyar kormány még „rá is tesz egy lapáttal”, egyre jobban kiszélesítve a társadalmi szakadékokat.” (Részlet az Inotai professzor: „Színtiszta nemzetgyilkosság”, amit a Fidesz művel című cikkből)