Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25637280

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Szemétben gázolva

Így néznek ki azok a bizonyos kukaházak, rajta Kanada nemzeti jelképével. Fotó: V. K.

Már húsvétvasárnap délelőtt szinte kicsordult a szemét a nagy konténerből, de legközelebb majd kedden ürítik a kukákat. Hogy addig hova rakjuk a szemetet, az rejtély. A „kukaházban” bokáig járunk a hulladékban (persze nem csak most), mert „avatott” kezek a padlóra szórják a zacskók tartalmát, úgy válogatják ki a még használható dolgokat. A mocsok azután ottmarad, s aki kiborította, azt a legkevésbé sem érdekli, ki takarítja majd fel. Gusztustalan, bűzlik, undorító – kész fertő. Odavonzza a patkányokat, egereket, más rágcsálókat. Nem egyszer emberi ürülék is található a padlón, s mindez a 21. században, egy viszonylag kulturált környezetben, a sűrűn lakott lakótelepen. És nem csupán egy-egy házra jellemző ez az állapot, a város szinte valamennyi tömbházánál így van. Össznépi probléma az Békéscsabán.

A zárható „kukaházakat” eredetileg egészségügyi és esztétikai okokra hivatkozva építették, azért, hogy ne turkálhassanak idegenek a kukákban, ne szórhassák szanaszét azok tartalmát, s hogy ne nézzen ki úgy a város, mint egy nagy szeméttelep. A terv szerint csak a hulladékszállító cég munkatársai, illetve az adott ház lakói juthattak volna be a kis házikókba, saját kulccsal. De sajnos már a kezdetek óta nem így van. Sok idegen is bejár, szintén kulccsal. Hogy kitől, hogyan juthatnak hozzá, azt csak tippelni lehet. Így aztán előfordul, hogy olyan valaki, aki soha nem lakott itt, kocsival hozza a szeméttel teli zsákokat, saját kulcsával bemegy, begyömöszöli a kukába. Majd jön egy másik idegen, szintén a saját kulcsával, turkál a konténerben, kiborítja a zacskókat, szétdobálja a szemetet és továbbáll. Mi pedig bosszankodunk, és fizetünk, mint a katonatiszt. Egyszer ugye (nem csak) a saját szemetünk elszállításáért, másrészt azért, hogy valaki rendszeresen eltakarítsa a „betolakodók” után a mocskot.

Akad olyan lakóközösség, ahol a házikók mindkét bejáratán lecserélték a zárat, és megfizetnek egy embert, aki a szemétszállítások napján kora reggel kihúzza a kukákat. Megvárja, amíg kiürítik, majd visszagurítja a konténert és feltakarít. A kis házhoz csak neki és a lakóknak van kulcsa, így illetéktelenek nem tudnak bejutni. Persze ez sem „bombabiztos” megoldás, hiszen minden zárat fel lehet törni. Hogy mit lehetne tenni, azt nem tudom, de arra sajnos nem látok esélyt, hogy a helyzet magától megoldódna. Ahogy arra sem, hogy egyes csabaiak hozzáállása e téren megváltozna.

G. Zs.

Forrás: Csabai Aktuális

sokkaljobb-kommentár: Előfordult, hogy az egyik kukaházba belerohant egy autós, és a kukaház összeomlott. Új kukaház kellett a helyére, kaptak is a lakók egy sokkal gyengébb minőségűt! Ráadásul a biztosító nem a valós árat térítette meg, jó kétszázezerrel kevesebbet fizetett, mint a kár összege (Szerdahelyi utca). A hajléktalanok ott végzik el a kisebb-nagyobb szükségleteit. Bizony elég sok lakóközösség nem örvend már ennek a méregdrága beruházásnak. Egymillió forint feletti összegbe került lakásonként. Azzal szédítették a csabaiakat, hogy már sok helyen van ilyen, ami nem igaz, mert nincs!