Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27164655

2020. május 31.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Angéla napja van.
Holnap Tünde napja lesz.

Színe és visszája – Orbán és Gyurcsány

Színe és visszája – Orbán és Gyurcsány

A cikk végén elérhető az Íme Orbán és Gyurcsány nagy közös pimaszsága című publicisztika!

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor televíziós vitája 2006-ban (Fotó: Reuters/Árvai Károly)

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Emberek közt forgolódva és újabb közvélemény-kutatásokat megnézve ugyanaz rajzolódik ki. Az emberek egyre markánsabb többségének van elege Orbán Viktorból és az egész orbánizmusból.

A helyzet több szempontból hasonlít 2006 őszére. Akkor a választásokon győztes Gyurcsány Ferenc a maga ásta verembe hullott, de az alkotmányos berendezkedés miatt a nép nem tudta leváltani.

És még valami miatt.

Emlékezetes, hogy 2006. október 1-jén este, a területi listák és a nagyvárosi eredmények (elsöprő Fidesz-győzelem) ismeretében Orbán Viktor sajtótájékoztatót tartott a Polgárok Házában. Ott tolongott az egész hazai sajtó, fél Európa is.

A sajtótájékoztató kb. 3 perc volt. Orbán megjelent, és lényegében csak annyit mondott, hogy hatalmas győzelem, ennek fényében felszólítja az MSZP-t, hogy 72 órán belül váltsák le Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki posztról.

A Fidesz-tábor tombolt örömében.

Orbán a színfalak mögött közölte a szűk stábbal, hogy erre a bejelentésre azért volt szükség, mert így az MSZP nem válthatja le Gyurcsányt. Nem vicc, nem elírás: nem válthatja le. Ha megtennék, az a kormányképtelenség beismerése volna.

Nem is tették. Később kiderült, Orbán számára ez stratégia volt: Gyurcsány égjen rá az MSZP-re, pusztuljanak el együtt – ez volt a célja.

Az emberek könnyen vezethetők félre. Az elkövetkezett hónapokban Gyurcsány is, Orbán is háborúzott. A színfalak előtt, a parlamenti patkóban egymás ellen – de ez csak a látszat volt, a színház.

A háttérben komolyabb, vérre menő meccsek folytak. Az MDF önálló főpolgármestert jelölt, Katona Kálmánt, aki elvitt 6 százalékot a Fidesztől, ezzel biztosítva Demszky Gábor másfél százalékos győzelmét Tarlós István Fidesz-jelölt fölött. Büntetésből Orbán kivégezte az MDF-et.

Gyurcsány sem tétlenkedett.

Ő is kőkeményen rendezte – az övéit, a baloldalt. Az ő harca más volt, egyben kellett tartania az MSZP-t és egyben a koalíciót az SZDSZ-szel. Emlékezetes pillanat volt 2008. március 9-én este. Aznap tartották a két igenes népszavazást (három igenes szociális népszavazásként szokták emlegetni… – F. I., amelyen a gyurcsányi egészségügyi reform volt a tét. (Nem kell vizitdíjat fizetni, lett helyette dobozdíj, amelyet a gyógyszertárakban fizetünk ki, amikor gyógyszert vásárolunk, és a felesleges doboz szinte azonnal a kukában landol – F. I.). A három népszavazás elé vitt téma a vizitdíj (hány ezer vizitdíj automata és kórházi széf is készülhetett el a háttérben milliárdokért? És hová lettek? – F. I.) a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj. A járulékokat évek óta adóként szedi be az Orbán-kormány, szabad felhasználású pénzzé téve azt is – F. I.)

Valójában a tét az 50 százalékos részvétel volt, és a meccs szoros. A választók 50,51 százaléka ment el voksolni. Maga az eredmény nem volt kérdéses, a választók több mint 80 százalékban leszavazták a kórházi napidíj, illetve a vizitdíj fizetését.

Az emlékezetes pillanat pedig az volt, amikor az SZDSZ prominens képviselője, Horn Gábor – érzékelvén, hogy a fideszes Hír TV kamerája és mikrofonja figyeli őt –  az eredményt lendületesen magyarázó Gyurcsányt mutató tévéképernyőnek jól érthetően odamondta: „Nem azt mondták, Feri. Azt mondták, menj a picsába.”

Orbán Viktor nagy macher. Az ország azt hitte, Gyurcsány ellen harcol – pedig pont azon dolgozott, hogy minél tovább miniszterelnök maradhasson. Jól számolt, Gyurcsánnyal az MSZP 2010-ben bizonyosan kiesett volna a parlamentből. De Gyurcsányt megmentette a válság és az IMF azzal, hogy a távozásához kötötte a segélycsomagot.

Az élet 2010 után sem állt meg. Gyurcsány nagy küzdő, éveket szánt rá, hogy maga alá gyűrje a baloldalt. Valójában nem Orbán ellen harcolt, hanem a saját térfelén lévő pártok, szerveződések ellen.

Mit tesz isten, hogy nevén nevezzük: Viktor isten – sikerült is neki.

Idővel szépen elvérzett minden más baloldali parlamenti alakulat, talán a leglátványosabb a szegedi Botka László MSZP-elnöki bukása volt. Botka meg is mondta, pártjában sokan a Fidesznek dolgoznak.

Ezek a sokak nem azon dolgoztak, hogy szocialisták a Fideszbe menjenek. Azon dolgoztak, hogy az egész baloldal vezetője vitán felül Gyurcsány Ferenc legyen 2018-ban megint.

A fideszes aknamunkát teljes siker koronázta.

Gyurcsány a 2018-as kampányra minden fideszes támogatást megkapott. Ellenfeleit az Állami Számvevőszék anyagilag lenullázta, a többi baloldali párt belharcokba süllyedt. Csak Gyurcsányt és a pártját nem támadta le a Fidesz-sajtó ordenáré képtelenségekkel, divatszóval „karaktergyilkosságokkal”.

Az Orbánra igazán veszélyes Vona Gábor ellen korábban elképzelhetetlenül ocsmány rágalomhadjáratot szerveztek, őt és családját sem kímélve gyalázkodtak – ilyesmi Gyurcsány rovására véletlenül sem történt, pedig muníció lett volna bőven, elég lett volna kinyitni a Demokrata hetilap régibbi évfolyamait. De valamiért semmi sem jutott a Fidesz-propagandának az eszébe…

Mert valójában Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor hatalmon maradásának a legfőbb demokratikus záloga. Amíg Gyurcsány a pályán lesz, addig a baloldaliság soha talpra nem fog állni.

Orbán és propagandája meg a teljes jobboldalt átfogja, uralja a vágyait, kielégíti a szellemi igényeit. Közben a markában tartja a konzervatív jobbközép tábort is.

Hogy a mutatvány meddig maradhat műsoron, nem tudjuk. De hogy igen sokba kerül nekünk, az országnak, azt sajnos nagyon is érzékeljük.

Ez a két országvesztő ember egymásból él. Egyszerre kell megszabadulnia tőlük a magyar demokráciának.

Reichert János

Forrás: alfahir.hu

A Magyar Hangban Tompos Ádám Íme Orbán és Gyurcsány nagy közös pimaszsága című korábbi publicisztikája további elérhetőségekkel ITT !

sokkaljobb-kommentár: Ha a nagymamának kereke lett volna, gurult volna – mondja az egyik népi bölcsességnek nem igazán nevezhető közmondás féléje. Ha Orbán Viktor végrehajtja a 2010-es nagy fülkeforradalmi győzelemhez vezető elszámoltatás és felelősségre vonás ígéretét, másképp alakult volna a helyzet. Mivel ez nem történt meg, az az egyik nagy bizonyítéka, hogy kinek is fontos Gyurcsány Ferenc? A Fidesz saját fazonjára igazított elképesztő törvényeinek egyike az új választójogi törvény, amelyben egy fordulósság tették a választást, nincs lehetőség a két forduló közötti egyeztetésre. A jelenlegi választójogi törvénnyel Orbán Viktor 1998-ban nem tudott volna hatalomra kerülni! A két forduló között a kisgazdák visszaléptek a Fidesz javára, ez tette lehetővé az egyelőre még nem kétharmados választási győzelmet. És hát a háttérben már ott volt a Fideszt segítve Helmut Kohl német kancellár.

Az új választójogi törvénnyel az nem fog menni, hogy van egy Fideszes jelölt, és elindul vele szemben tíz ellenzéki jelölt. Ez bizony előfordult 2014-ben és 2018-ban is. A 2019 őszi önkormányzati választáson végre rájött az ellenzék az összefogás fontosságára, és részsikert értek el, ami igen felbőszítette a Fideszt, és meg is kezdte az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ledarálását, elvégre már elég sok pártot is sikerült ledarálnia. Lehet most azt harsogni, hogy az ellenzék összegyurcsányozta magát, a jobbik összeállt Gyurcsánnyal, stb. Ennek szajkózására hatalmas médiahadsereg áll rendelkezésére, és mint tudjuk, ha sokszor mondják, sánta vagy, elkezdesz sántítani. És bizony ezt a képtelenséget sokan el is hiszik, ami aztán megnehezíti az ellenzéki összefogást. Ügyes! Vitathatatlanul az, csak hát az országnak ez őrült sokba kerül, főleg a háttérben zajló kormányzati korrupcióval is megterhelve.

Békéscsaba, 2020. május 13.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „A 133 „bátor” képviselő szavazta meg a rabszolgatörvényt, a kiszolgáltatott helyzetű dolgozókért az ellenzék padsoraiból emeltek szót. A leváltott fideszes kórházigazgatóknak is az ellenzék adott erkölcsi védelmet, a kórházból kirakott betegek sorsa az az ellenzéket érdekli, a kormánypártiak közül többen azzal bántják az orvosi ellátásra szorultak hozzátartozóit, hogy a kényelmük érdekében rakták be őket a kórházakba. Az elbocsátottaknak az ellenzék követel egy minimális állami hozzájárulást a túléléshez, a betegeket otthon ápolók munkájának elismerését az ellenzék követeli. Több tiszteletet érdemelnének azoktól, akik a szavazatukat adták a magyar embereket nehéz helyzetbe hozó törvényekhez, a klientúra milliárdossá tételéhez, Magyarország nemzetközi jó hírének tönkretételéhez, végső soron a nemzet kettészakításához.”  (Részlet A kettészakított nemzet című cikkből) A Jobbikot elhagyó, függetlennek mondott esküszegők a Fidesszel szavaznak, bármi jöjjön is közbe, biztosítandó 2022-ig a kétharmados parlamenti többséget…