Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26322426

2020. április 04.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Izidor napja van.
Holnap Vince napja lesz.

Szélnek eresztik a dobai pszichiátria lakóit (videóval)

… az államtitkár hisztériakeltést emleget

A költözésre ítélt dobai pszichiátria. Fotó: alfahir.hu

Kiürítik a dobai pszichiátriát, hiába tagadta korábban az Emmi államtitkára. Volt olyan beteg, akit a tapolcai hajléktalanszállóra vittek, többeket pedig a sümegi kórházban helyeznek el. Míg a mesés kastély lakott részektől messze fekszik, a gyógyszerrel kezelt betegek elhelyezésére kinézett intézmények mind lakott területen belül vannak, ez pedig a helyiek nagy részét aggodalommal tölti el. A 90 hektáros, mesés környezetben található dobai kastélyból már többször megpróbálták kipaterolni a betegeket, most viszont teljes titokban próbálták ezt megvalósítani.

Egy névtelenséget kérő kórházi dolgozó kereste meg a térség jobbikos országgyűlési képviselőjét azzal, hogy titokban elkezdték szétszórni a környéken a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházhoz tartozó dobai Pszichiátriai Rehabilitációs és Szocióterápiás Osztály lakóit.

Hatan a tapolcai hajléktalanszállóra kerültek. 

A kétszáz ágyas intézményben a levél szerint már csak száztizen vannak, először novemberben tettek utcára embereket.

Teljesen nyilvánvaló, hogy politikai hisztériakeltésről van szó – fogalmazott Rétvári Bence, aki Rig Lajos írásbeli kérdésére tagadta le, hogy bármi készül az intézményben. A jobbikos politikus ezt kiposztolta Facebook-oldalán, a bejegyzés alatti kommentek viszont arról árulkodnak, hogy Rétvári Bence egész egyszerűen hazudott, amikor hisztériakeltésnek nevezte a kastély kiürítését. Az országgyűlési képviselők február 1-ig még bejelentkezés nélkül látogathatnak közintézményekbe, Rig Lajos ezért felkereste a Sümegi Pszichiátriai Centrumot, ahol több ott dolgozó is megerősítette a költözés tényét. A politikus Dobára is ellátogatott, ahol szinte kivétel nélkül tényként kezelik a költözést.

Arra hivatkozva akarják költöztetni az intézményt, hogy az egyik emeleti szobánál beszakadt a födém, noha a kastélyt körülölelő park felújítására korábban jutott 400 millió forint. A helyiek szerint Orbán Viktor legnagyobb lánya nézte ki magának az épületet, volt aki szerint többször is megfordult a környéken Orbán Ráhel az elmúlt időszakban.

Vérlázító az a hozzáállás, ahogy a kormány megpróbálja magánkézbe játszani a kastélyt. Az elmúlt években több ilyen esetre is volt példa, de az különösen visszataszító, ahogy a gyakran teljesen kiszolgáltatott betegekkel elbánnak – fogalmazott Rig Lajos. A sümegi civilek vezetője azt kifogásolja, hogy a helyi intézményben nem biztosítottak a feltételek egy ilyen feladat ellátásához. Kovács Mihály szerint a helyiek közül sokan tartanak attól, hogy olyan intézménybe érkezhetnek súlyos pszichiátriai betegek, ami a város központjában van, pár száz méterre bölcsődétől, óvodától, iskolától.

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel, fotókkal, videóval elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Óhatatlanul is az OPNI (Lipót) jut az emberek eszébe erről a történetről. A kincset érő épület egyre állaga egyre romlik. Az őrzési és egyéb költségek nagyon sokba vannak, és a betegek ellátása is keserves lehet nélküle. Semmi nem történik az ügyben A 2007-ben történt bezárás előtt a kertben lévő kápolnát kétmilliárdért felújították. Az OPNI-ban gyógyult például József Attila, akinek lehettek ott keddig kiadatlan versei, vagy esetleg Molnár C. Pál festőnek vázlatai, rajzai. Nem lehet tudni, mi lett az ott tárolt dokumentumok sorsa. Immár 13 esztendeje ebek harmincadján van ez a jobb sorsra érdemes épületegyüttes. Vajon ki lehet abban érdekelt, hogy ne történjen érdemben semmi ezzel a hatalmas területtel?

Az OPNI-ban történt eseményekről egy öt évvel ezelőtti cikk elérhető ITT

Békéscsaba, 2020. február 2.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Nem mellékes, hogy a kijelölt 7 hektáros terület több mint felét a fideszes kötődésű, békemeneteken is masírozó, a Népliget közparkjából lakópark-építésre nagy darabot kihasító Tamás László birtokolta. A többin a Pilisi Parkerdő Zrt. és a XI. kerületi önkormányzat osztozott. Tamás László végül 4,4 milliárdot kapott a közművesítetlen, autópálya széli, mocsaras, parlagon heverő földekért. A parkerdő és az önkormányzat semmit.” (Részlet egy 2019 augusztusi a cikkből). Az úgynevezett luxus kórház még nem épül, de már a haveri körből elég sokan szednek ott nagy jövedelmeket az építésére létrehozott állami cégben.