Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20731018

2019. március 21.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Benedek napja van.
Holnap Beáta napja lesz.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

Az Európai Bizottság több mint százmilliárdos támogatásmegvonási javaslattal állt elő, mert 29 uniós projektből 24-ben súlyos hibát találtak. Mindezt úgy, hogy az adott időszakban a közbeszerzési ellenőrzések 78-91 százalékát a kancellária külső tanácsadóknak szervezte ki. Az viszont nem egyértelmű, hogy bírság esetén az adófizetők, vagy a kormányközeli konzorciumok állják majd a cechet.

Bajkai István, Erzsébetváros Fideszes alpolgármestere tejet oszt kerületi lakosoknak 2018. január 27-én. Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A 24.hu  kancelláriának elküldött kérdésére, hogy milyen garanciákat építettek a külső tanácsadókkal kötött szerződésbe, mekkora felelősségbiztosítást, illetve kötbért írtak elő és mekkora kártérítést érvényesíthetnek, a minisztérium annyit felelt, hogy a kérdés „idő előtti”. A támogatásmegvonásról szóló audit ugyanis még csak javaslati fázisban van.

Annyit azért közöltek, hogy a közbeszerzéssel összefüggő állami ellenőrzési feladatok ellátásában gyökeres szervezeti átalakítást terveznek, de nem az Európai Bizottság miatt.

Ezzel azonban nem jutottunk előrébb abban a kérdésben, hogy ha két hónap múlva az Európai Bizottság mégis érvényesíti követeléseit, akkor azt kinek kell majd fizetnie. A lap által megkérdezett, az ötmilliárdos megállapodást kötő konzorciumban részt vállaló Lázár holdudvarához sorolt Ész-Ker Kft., és az Orbán ügyvédjeként elhíresült Bajkai István SBGK Ügyvédi Irodája sem adott választ arra, hogy értelmezésük szerint viselniük kell-e a kilátásba helyezett 100 milliárdos büntetés miatti kártérítést.

A megállapodás pontjai alapján sem könnyű eldönteni a kérdést. Ebben az áll, hogy a keretmegállapodásból adódó feladatkörön belüli

jogsértés, illetve mulasztás esetén a tanácsadó köteles a megbízó összes költségét megtéríteni, beleértve a kiszabott bírságot. Továbbá köteles a felügyeleti ellenőrzés során feltárt hibák és hiányosságok miatt a megbízott tevékenysége következtében beállott károk teljes körű megtérítésére.

Ez úgy hangzik, hogy akár mind a 100 milliárd forintos támogatásmegvonást a tanácsadók nyakába varrhatják, ám közbeszerzési ügyekre szakosodott jogászok szerint a kártérítés nem automatikus. Bizonyítani kell, mi az, ami felróható a tanácsadó terhére. Már, ha a kormány be akarja bizonyítani. Amennyiben nem, akkor a támogatásmegvonás olyan, mintha a magyar adófizetők pénzét költötték volna olyan projektekre, amit az EU finanszírozott volna. No és persze ők állták a milliárdos tanácsadó-szerződést is.

Igazságügyminiszter lesz?

Az ATV közben kormányzati forrásokra hivatkozva arról ír, Bajkai István lehet az igazságügyi tárca várományosa. A portál szerint a jövő évi EP-választások után Trócsányi László jelenlegi miniszter Brüsszelbe távozik (választhatja az európai bíróságot vagy Magyarország uniós biztosi posztját is), és Orbán ügyvédje az ő bársonyszékét kapná meg. Bajkai a Fidesz-lista huszadik helyén került az Országgyűlésbe, egyéniben viszont kikapott Oláh Lajostól, a DK jelöltjétől Budapest 5. számú egyéni választókerületében.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Tojást és tejet is osztogatott a választási kampányban az ügyvéd úr. Szereti a zenét is… Valószínűleg abban a budapesti választókerületben, ahol indult, ismerhették, mert nem ő nyerte el az egyéni képviselői helyet, hanem a DK-s Oláh Lajos. A Fidesz természetesen listáról bevitte, és ma már mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselő, hasonlóan Farkas Flóriánhoz, aki Bajkainál a lista előkelőbb, 17. helyről került be.

A kormány nem akarja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez! Amennyiben csatlakozna, vége lenne a temérdek mutyinak, az uniós pénzek lefölözésének. Mert az Olaf, az uniós ellenőrző szerv sajnos csak feltárja a csalást, de a számonkérés Polt Péter dolga – lenne! A Vatikánnak Szent Péter a védőszentje, a Fideszé meg Polt Péter. Egy facés komment szerint Magyarország államformája Mészáros Lőrinc. Tényleg ezt akarták a választók, vagy mindezt az 500 ezer roma szavazatának megvásárlása és az egymillió új kettős állampolgár levélszavazata tette lehetővé?

Békéscsaba, 2018. július 17.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „Soha nem volt ilyen magas a magyar államadósság összege, mint most: az év végére a kormány előzetes becslése szerint 27,5 ezer milliárd forinton tetőzhet az adósság, amely a 2010-es kormányváltást megelőző év végén még csak 20,4 ezer milliárd forintot tett ki. Vagyis az elmúlt nyolc évben – a második és a harmadik Orbán-kormány regnálása alatt – több mint hétezer milliárd forinttal nőtt a nominális államadósság összege. Ebben még nincs benne a magánnyugdíjak államosításából származó mintegy 2200 milliárd forintos összeg, amit közvetlenül adósságcsökkentésre fordított a kabinet. Ezzel együtt 9,3 ezermilliárd forintos a növekmény, vagyis a jelenlegi államadósság harmada az Orbán-kormány elmúlt nyolc évének a „teljesítménye”. Ez nagyjából a háromnegyede a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok nyolcéves regnálása alatt keletkezett 12,5 ezermilliárd forintos adósságnövekedésnek. Akkor azonban gazdasági válság volt.” (Részlet az Elvesztették Orbánék az államadósság elleni csatát című cikkből, 2017 november)

Emlékeztető 2.: „Nem igazán voltak biztosak a kétharmados győzelemben, ezért előre kiosztották az uniós pénzeket, gyorsított eljárásokban. Azok a minisztériumi alkalmazottak, akik ezen dolgoztak, hatalmas jutalmakat kaptak. A legtöbb jutalmat Varga Mihály nemzetgazdasági minisztériumában fizették ki, volt olyan dolgozó, aki 18 millió forintot kapott. Amennyiben nem jön be annyi pénz az unióból, amennyit kiosztottak, akkor bizony a magyar adófizetőket fogja terheli a következmény. Mint a Letelepedési kötvényeknél…”  (Részlet az EU-s következményei lesznek a kormányzati pénzszórásnak című cikkből) Az államháztartási hiány már 1400 milliárd forint körül van az előre kifizetett, és itt elszámolt uniós pénzek miatt. Bizony június 30-áig „sikerült” meghaladni az éves hiányt!