Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27266706

2020. június 07.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Róbert napja van.
Holnap Medárd napja lesz.

Sneider Tamás az ellenzéki összefogás fontosságáról

LISTA – Mindig érdekes Gyurcsány Ferenc szájából viszonthallani a Fidesz vágyait és talán már a választási törvénytervezet-módosítását. Minden politikai vezető tudja az ellenzéki térfélen, hogy együttműködés nélkül a Fidesz az általa létrehozott választási és politikai rendszer keretei között szinte leválthatatlan, ezáltal a politikai közösségek párbeszédre és konstruktivitásra vannak ítélve, ha nem akarják az idők végezetéig fenntartani az Orbán-kurzust, az azzal együtt járó mértéktelen korrupciót és dölyfösséget.

Az önkormányzati választás mindenki számára világosan megmutatta, hogy amikor egyénekről kell dönteni, a választópolgárok szívesen felsorakoznak a Fidesz jelöltjével szemben egy hiteles ellenzéki jelölt mögé. A sikeres választási recept ennélfogva leegyszerűsödött: a képviselőjelöltek kapcsán a regnáló rendszer, vagy, ha úgy tetszik, mindenki Magyarországa jelöltje között kell választani. Minden más elképzelés az orbáni rendszer bebetonozását, a közpénzek politikusok magánvagyonává alakulását, idővel hazánknak az európai közösségből való kivezetését, keleti despoták halálos ölelését vonja maga után. A pártlistákon ugyanakkor már megjelennek az egyéni értékrendből fakadó különbségek.

Magyarországon több százezer olyan határozott világnézettel rendelkező választópolgár él, akik számára a meghirdetett választási programok támogatásáról szóló döntés a demokratikus szabadságjogok részét képezi, és mint ilyenről teljesen érthetően és már csak elvi okokból sem mondanának le. Személyes meggyőződésem szerint nem is vehetjük el tőlük ezt a jogot. Hogy a Fidesznek ez mennyire kedvére való lenne, arról elég csak egy gyors sajtószemlét tartani a kormánypropagandát terjesztő médiumok elmúlt napokban közzétett bejegyzéseiből. A magyar választóknak olyan ellenzékre van szüksége, amely a Fideszt nem egy másik nevű, de módszereiben ugyanazokat az elveket követő közösségre cseréli le. Valódi változást szeretnének, igazi győzelmet és az azzal járó katarzist. A szabad választáshoz, a valódi, értékelvű demokráciához való viszonyunkat fejezi ki a kérdéshez való hozzáállásunk.

A morális kérdésen túl viszont van egy kézzelfogható, praktikus megközelítés is. Megengedheti-e magának az ellenzék, hogy akár több százezer választója lelkiismereti okokból üresen hagyja a pártlistás szavazólapját? Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Vona Gábor az egyetlen ember, aki nem szavazna egy közös listára. A közélet alakulását kevésbé figyelőknek is érdemes tudni, hogy a megyei önkormányzati választáson már néhány megyében kipróbálta az ellenzék a közös listán indulást. Nemhogy kiugró vagy akár érzékelhető erősödés nem történt, hanem pont az ellenkezője jött be. Pedig ezeken a listákon még csak nem is szerepeltek a pártvezetők, így nem kellett senkinek Jakab Péterre, Gyurcsány Ferencre, Fekete-Győr Andrásra vagy jómagamra szavaznia. El kell fogadni, hogy jelentős számban vannak olyan választók, akik még a remélt kormányváltás kapcsán sem képesek bizonyos pártvezérekre szavazatukat adni.

Vegyük végre komolyan a közélet alakítását, és ne az üres demagógia határozza meg a mondanivalót! Az Országgyűlésben a Fidesz már végbe is vitte azt a házszabály módosítást, amely megnehezíti a különböző frakciók létrehozását, és lehetetlenné teszi a bejutó független képviselők frakcióba ülését.

Illő és üdvös, de legalábbis szerencsés lenne, ha nem öncélúan, nyilvánosan üzengetne egy pártvezető az ellenzéki szereplőknek, hanem a saját koncepcióját először belső körben juttatná el a címzetteknek, feltéve, ha tényleg nem szeretné, hogy a Fidesz nevessen a végén.

Forrás: Sneider Tamás idővonala

sokkaljobb-kommentár: A Fidesznek 2010-ben volt egy nagy választási ígérete: az elszámoltatás és felelősségre vonás. Az első kétharmados parlamenti többség ennek köszönhetően jöhetett létre, de nem váltotta be ezt az ígéretét sem. Volt valami kis szurka-piszka, két Fideszes potentát is vezette az elszámoltatási bizottságokat, Budai Gyula (később Fideszes országgyűlési képviselő lett) és Papcsák Ferenc (aki a jegybank láthatatlan felügyelőbizottsági elnöke úgy 3,6 milliós jövedelemért). Ők ezen a címen okoztak még néhány milliárdos plusz költséget az adófizetőknek, aztán csönd lett.

Valódi elszámoltatás és felelősségre vonás esetén Gyurcsány Ferenc valószínűleg nem a parlamentben kukorékolna. Orbán Viktor a KISZ-ből Gyurcsány és Szilvásy tevékenységét ismerte el a KISZ felszámolása idején… Esetleg Vona Gábornak nem Simicskával kellett volna összefogni a 2018-as kampányban, hanem a többi ellenzéki párttal.

Békéscsaba, 2020. január 6.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „A jogállamiság leépítése és a média kisajátítása nagy segítségre van abban, hogy mindig meglegyen a kétharmad. A rengeteg kettős állampolgár, a letelepedési kötvényesek, az Ukrajnából magyar nyugdíjért átjárók és a kamupártok is megérik a pénzüket! Sokba kerülnek, de most már nemcsak a hatalom megtartása a fontos, hanem a lopott holmi megtartása is! A kamupártok most nem játszanak szerepet, mert nincs rablási lehetőség, nincs kampánypénz. 2022-ben azonban tovább fognak dübörögni. Az átjelentkezések viszont most is jelentős szerepet játszhatnak (nem a lakóhelyén szavaz a választó, akár pártkérésre). És bizony áthozzák megint szavazni a magyar nyugdíjat élvező, általában törvénytelenül magyar állandó lakcímre bejelentkező ukránokat. Főleg Szabolcsban jelentős a létszámuk, de jócskán lehetnek már Budapesten és több településen is bejelentkezve. Az általában levélben szavazó kettős állampolgárok létszáma is jelentős, már meghaladta az egymilliót.” Részlet A választási összefogás fontosságáról KÖZÉRTHETŐEN! című cikkből)