Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27121177

2020. május 27.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.

Sajtóközlemény az Úz-völgyi barbár támadásról

MTI fotó/Veres Nándor

A Jobbik az Úz-völgyi katonatemetőnél történt barbár támadás azonnali kivizsgálását, és az elkövetők mielőbbi példás megbüntetését követeli!

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a román csendőrség tulajdonképpeni asszisztálása mellett felhergelt és leitatott román soviniszták egy csoportja tegnap köpködte, fenyegette, majd később fizikailag is rátámadt az Úz-völgyi magyar katonatemetőt élőlánccal védelmező magyar honfitársainkra. Minderre az után került sor, hogy Teodor Meleșcanu román külügyminiszter ígéretet tett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek: a román fél nem fog teret engedni a provokációnak, és mindent meg fog tenni a fizikai atrocitások elkerülése érdekében.

Az eset kísértetiesen emlékeztet az 1990 márciusában, Marosvásárhelyen történtekre, amelynek következtében magyar emberek tízezrei hagyták el félelmükben szülőföldjüket, és százezrek érezték joggal úgy: Románia számukra többé nem biztonságos ország. Felelős nemzeti pártként határozott álláspontunk, hogy legfontosabb feladatunk most e szomorú események megismétlődésének megakadályozása.

A Jobbik ezért a történtek azonnali kivizsgálását követeli a román hatóságoktól a felbujtók és az elkövetők mielőbbi, példás megbüntetésével együtt. Támogatjuk, hogy a magyar kormány az esetet követően azonnal tiltakozó jegyzéket nyújtott át a román kormánynak. Elvárjuk ugyanakkor, hogy ha az EU-tag és NATO-szövetséges Románia el akarná tussolni az ügyet, akkor Budapest akár a diplomáciai konfliktust is vállalva, nemzetközi szinten és nemzetközi szervezetek bevonásával gyakoroljon nyomást a történtek mielőbbi kivizsgálása, az erdélyi magyarság védelme érdekében. A román hatóságoktól pedig követeljük, hogy a Dormánfalva önkormányzata által eltulajdonított Úz-völgyi katonatemetőben a lehető leghamarabb állítsák helyre az eredeti állapotokat, és akadályozzák meg a további törvénytelenségek elkövetését!

Bencsik János országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Az alfahir.hu cikke a temetőben történtekről ITT !

A magyar külügy bekérette a román nagykövetet, aki felsőbb utasításra hivatkozva ment be a külügyminisztériumba. Erről ITT !

Idevezet az etnikai feszültségkeltés. Az Úz völgyében történtekről egy erdélyi cikk ITT !

Békéscsaba, 2019. június 7.

Összeállította: Forgó Irén

Egy hozzászólás a Facebookon az Úz-völgyi román temető-gyalázásról:

A román Hotnews egy 15 perces videóban számolt be az eseményről, és az is kiderült: a támadó románok között ott volt civilben Sebastian Cucos, a romániai csendőrség helyettes vezetője is. Cucos a román közélet vitatott figurája: ő volt az egyik főszereplője a tavaly augusztusi bukaresti eseményeknek is, amikor békés tüntetőkre – köztük gyerekekre – támadtak a rendőrök könnygázzal és gumibotokkal.

A csütörtöki román szervezők között a román sajtó megemlít több, a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) fasiszta szervezethez köthető figurát is, valamint azt a Mircea Chelaru táboronokot, akit a Sputnik orosz hírportál szokott az egekbe dicsérni.

A szemtanúk szerint a csütörtöki támadók között sok volt a román fociultra – augusztusban, a bukaresti tüntetésen szervezetten szállították őket a Győzelem térre, hogy aztán a rendőrséget megtámadva kiprovokálják az egyenruhások beavatkozását az addig békés demonstráción. Ők már távoztak, mire a rendőrök – Sebastian Cucos – vezetésével agyba-főbe verték a tüntetőket.

A csütörtöki események egyébként két pártnak használnak: az európarlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett kormányzó PSD-nek, mert felszítják az országban a nacionalista hangulatot, valamint az RMDSZ-nek. A Fidesz által is favorizált magyar párt renoméja alaposan megtépázódott a Kárpátokon túli szavazatszerzések után. Most, minél nagyobb lesz a cirkusz, a majdani megegyezést annál nagyobb sikernek lehet majd beállítani mindkét fél részéről.