Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25733154

2020. február 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Géza napja van.
Holnap Edina napja lesz.

Románia Felcsútja

Lukács Csaba A szolga fia címmel cikket írt az eheti Magyar Hangban. Nicoale Ceausescu szülőfaluja, vagy újabban szülővárosa (Scornicesi), akit a Kárpátok géniusza néven is szokás emlegetni, kapott a lakosság lélekszámához viszonyítva hatalmas stadiont. A településen gyenge csapat rúgta a bőrt, de odaverbuváltak focizni tudó játékosokat, akik egy ideig megoldották a helyzetet.

„Mára már újra a negyed osztályban rúgják a bőrt a helyi fiatalok. A hatalmas építményben, mely néhol már életveszélyes, ötvennél több néző ritkán van. Amikor odaérkezünk, épp egy szamár legel a romos épület körül, melyben varroda, autószerviz, lakatosműhely és még ki tudja, mi üzemel.” (Részlet Lukács Csaba cikkéből)

A falurombolás kezdetén a Kárpátok géniusza a szülőfaluját mintatelepülésnek szánta. 1970-től 178 házat földig romboltak, de a diktátor a szülőházát és azt az utcát, ahol gyermek volt, nem engedte lerombolni. Úgy tervezte, hogy 2000-re minden falu eltűnik Romániában, és az emberek tömbházakban ellenőrzés alatt várják a kommunizmus eljövetelét. A kis falunak nem volt történelme, ugyanúgy meg kellett írni, mint ahogy az ország történelmét is…

„A máshonnan elszivattyúzott és Scorniceștiben elégetett pénz mennyiségét felfogni is nehéz, pedig magyarként egészen véletlenül nagyon is érthető, mi történt itt. Utánpótlás-nevelés helyett válogatott és BEK-győztes játékosokat vásároltak össze, de igazából nem is vásárlás, inkább lefoglalás volt, a focisták orra alá tolt szerződést nem lehetett visszautasítani” (totalcar, 2017. november).  A Kárpátok géniusza egyébként nem szerette a focit, de rábólinthatott a nagy ívű beruházásra. Vadászni viszont Semjén Zsolthoz hasonlóan nagyon szeretett. Felcsúton nemcsak drága focipályák vannak, fociakadémia is működik, amely bizony nagyon sokba kerül az adófizetőknek! Talán egy focista már ki is került onnan az évek alatt. Hogy mit tanulnak ott, nem lehet tudni. Állítólag imádkozni, ami nagyszerű dolog, csak az nem szokott ennyibe kerülni!

A Kárpátok géniuszának szülőfalujában lévő stadion 15 ezer fős, a város lakossága az építés idején ötezer fő volt. A felcsúti stadion 3816 fős, a falu lélekszáma 2015-ben 1812 fő. Scornicestiben nem épült kisvasút, Felcsúton viszont igen. Hogy mekkora veszteséget termel, nem szabad szóbahozni, mert akkor előjön azzal Orbán Viktor miniszterelnök, hogy tovább építi ki tudja már, hogy meddig. Lehet, hogy a parlamentig áthozatja a Duna alatt. Remélhetőleg csak vicceltünk, nem érdemes ötletet adni. 

Az alfahir.hu 2012-es cikke a suszterfiúból lett diktátorról elérhető ITT

Békéscsaba, 2018. október 5.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető 1. „A TAO támogatással a társasági adót fizető cégek bizonyos szervezeteket, vagy célok megvalósulását támogathatják úgy, hogy közben még anyagi előnyük is keletkezik a támogatás nyújtásából. Leegyszerűsítve: a cégek kevesebb társasági adót fizetnek az államnak, amely összeg így a támogatott szervezethez kerül, amely azt bizonyos célok megvalósulása érdekében felhasználja.” (Részlet a Közérthetően a TAO-ról című cikkből). Ez az évi sok-sok milliárdos kiszervezett adó bizony nagyon hiányzik a büdzséből!

Emlékeztető 2.: Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, az a népe árulója.” (Kós Károly)