Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18663410

2018. október 19.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.

Román miniszterelnök: Ha kiteszik a székely zászlót, lógni fognak

Mihai Tudose miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában fejtette ki véleményét a magyar politikai pártok vezetőinek nemrégiben lezajlott találkozójáról, ahol az autonómia-elképzelések összehangolásáról írtak alá nyilatkozatot – írja a Transindex.

A portál beszámolója szerint a kormányfő úgy fogalmazott, hogy nem akarja figyelmen kívül hagyni a témát „az autonómia-követelések az egység helyett a folyamatos harcot generálják”, és hogyha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor „azok is lógni fognak, akik kitették. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.”

Az MTI összefoglalója szerint a Dcnews.ro portál közzétette a miniszterelnök teljes nyilatkozatának a leiratát, és ebben azok a részek is szerepelnek, amelyek a szerda esti tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetők. E leírás szerint a kormányfő úgy fogalmazott: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor nem tudom, milyen nap alkalmából zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is.” Azt is kijelentette: az autonómia-nyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román–magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának centenáriumi éve.”

Arra is kitért, hogy az autonómia-terveket összehangoló magyar pártok nem képviselnek jelentős politikai erőt Romániában. „Nem kell semmibe venni őket, de nem is kell nagyon lobbanékonyan viszonyulni a kérdéshez” –jelentette ki.

Tudose később egy közösségi oldalon pontosította nyilatkozatát: mint írta, románként és kormányfőként elutasít bármiféle tárgyalást Románia valamely részének autonómiájáról, és már a felvetést is alkotmánysértőnek tartja.

„Székelyföld autonómiájáról szóló viták törvénytelenek, és nem kell ezeket komolyan venni. Ezek csupán a Románia egységének a destabilizálására tett kísérletek a centenárium évében” – írta.

Porcsalmi Bálint, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyvezető elnöke nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte a román kormányfőt.

Twitteren közzétett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette Tudose nyilatkozatát. Hangsúlyozta, hogy a „primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a kormányfő leplezetlenül megfenyegette a székelyföldi magyar közösséget.

Forrás: mno.hu

sokkaljobb-kommentár: 1918. december 1-jén egy Gyulafehérváron tartott nagygyűlésen mondták ki a románok Erdély kiszakítását Nagy-Magyarország testéből. A románok nagygyűlésre történő szállítására Károlyi Mihály különvonatokat állíttatott össze, és küldött ki Romániába. A székelyek a nagy távolság és a téli havazás miatt nem tudtak eljutni Gyulafehérvárra! Nekik nem biztosított lehetőséget a tanácsköztársaság fő tudora, aki még mindig Békéscsaba díszpolgára. Erdély elszakításával jelentős területek, vagyonok, kincsek kerültek át. Egy megátalkodott jegyzetíró szerint még a telek árát sem kellett nekik kifizetni. 104 ezer négyzetkilométer jutott Romániának, 93 ezer négyzetkilométer maradt meg magyar területnek.

Az idén ünneplik a románok az elszakítás, vagy az ő szóhasználatukban az egyesülés centenáriumát. Az Ami az egyik országnak nemzeti ünnep, az a másik országnak gyász című hét évvel ezelőtti írásunk elérhető ITT

Békéscsaba, 2018. január 12.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Sohasem voltam az ancien régime feltétlen híve, de kérdéses számomra, hogy a politikai bölcsesség jelének tekinthető-e, hogy a sok gróf közül a legokosabbikat meggyilkolják, a legbutábbikat pedig megteszik miniszterelnöknek." (Sigmund Freud, 1918. november 18.). Tisza István az okos, Károlyi Mihály a buta gróf…