Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22098286

2019. június 19.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.

Rettentő szoros az isztambuli választás, gyorsan le is állt az eredmények közlése

Bár összességében nyert, több nagyvárosban is kikapott Erdogan pártja.

Ez az ezer szobás palota Erdogán elnök munkahelye. Fotó: wikipedia

Rendkívül szoros a verseny az isztambuli főpolgármesteri címért, mindössze 0,06 százalék a különbség a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje között a vasárnapi helyhatósági választáson az Anadolu török állami hírügynökség által közölt országos adatok alapján a voksok 91 százalékos feldolgozottsága után.

A kormánypárt jelöltje, Binali Yildirim jelenleg a szavazatok 48,71, míg a CHP-s Ekrem Imamoglu a 48,65 százalékát tudhatja magáénak.

Az éjszaka folyamán egyébként – az MTI tudósításából ez hogyhogy nem, kimaradt – az eredmények közlése leállt, s azóta sem indult újra – írja a Mérce.hu.

A fővárost elveszítették Erdoganék

A másik kulcsfontosságú városban, Ankarában, az ellenzéki CHP színeiben induló Mansur Yavas biztosan vezet, 50,62 százalékon áll, míg az AKP-s Mehmet Özhaseki 47,20 százalékon. Ezzel az AKP másfél évtized után elveszíteni látszik a fővárosi főpolgármesteri széket.    

A harmadik legnépesebb város, a nyugat-törökországi Izmir vezetése hagyományosan kemalista. A CHP jelöltje, Mustafa Tunc Soyer eddig a voksok 58,06 százalék szerezte meg, és jelentős az előnye a kormánypárti Nihat Zeybekcivel szemben, akinek 38,49 százaléknyi szavazata van.    

Recep Tayyip Erdogan államfő, aki egyben az AKP elnöke is, vasárnap esti isztambuli sajtótájékoztatóján kijelentette: ahogy 2002 óta mindig, az AKP most is egyértelmű fölénnyel nyert a megméretésen. Erdogan kijelentette: az emberek láthatóan megértették azt az üzenetet, amelyet a kampány során Törökország túlélésének kérdésével kapcsolatban hangoztatott. A török elnök egyúttal kilátásba helyezett egy "gyökeres", erős gazdasági reformot a választás után.    

Ami a pártok összesített támogatottságát illeti, az iszlamista–konzervatív AKP a jelenlegi állás szerint a szavazatok 44,95, a vele szövetségben induló nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) pedig a 6,80 százalékát szerezte meg. Az ellenzéki választási szövetségben a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) a voksok 30,25 százalékát, míg a nacionalista Jó Párt (IP) a 7,39 százalékát szerezte meg eddig. A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), amely a tavaly júniusi parlamenti választással ellentétben ezúttal nem csatlakozott az ellenzéki szövetséghez, pillanatnyilag 4,01 százalékot tudhat magáénak.    

A jelenlegi eredmény azt mutatja, hogy az AKP a 2014-es helyhatósági és a 2018-as parlamenti választáshoz képest pár százalékot erősödött, miközben a MHP támogatottsága a tavalyi évvel összehasonlítva közel a felére csökkent. A CHP-re tavalyhoz viszonyítva közel 8 százalékkal többen szavaztak, míg a HDP a 2018-as, csaknem 12 százalékos arányról a 2014-es eredményére, 2,01 százalék közelébe zuhant. Az IP 2014-ben még nem létezett, de a tavalyi teljesítményéhez képest a párt támogatottsága pár százalékkal visszaesett.    

A mostani helyhatósági választásnak különös jelentőséget ad, hogy ez az első megméretés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd a végrehajtó elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Több millió euróval járul hozzá Magyarország Törökország menekültügyi forrásaihoz. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország további pénzügyi hozzájárulást nyújtson a „Törökország-támogató Menekültügyi Eszköz” 2018-2019. évi működéséhez. Ennek keretében összesen 7 870 809 eurós összeg pénzügyi kötelezettségvállaláshoz szükséges tanúsítványt ír alá a pénzügyminiszter. Ebből 1 777 228 eurót jövőre, a fennmaradó több mint 6 millió eurót a 2020-2023. években kell biztosítani – áll a határozatban.” (Részlet a Több millió euróval támogatja Magyarország a török menekültügyet című cikkből)

Törökországot az Európai Unió bőséggel támogatja, pl. abból a tagdíjból, amit Magyarország is befizet! Miért ez a rettenetes plusz teher? Ennyire jól áll Magyarország? Hogy a történet még szebb legyen, jócskán jönnek át török segítséggel a migránsok Görögországba! A Balkánon már kezdenek feltorlódni! Normálisan működő ország ilyet nem tenne!! Jönnek befelé Hazánkba ezrével nemcsak az ukrán, de a török vendégmunkások is.

Emlékeztető: A török elnök Budapesten