Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18668681

2018. október 19.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.

Presztízsberuházásokra pazarol az Európai Unió?

November utolsó napján, ünnepélyes sajtótájékoztatók, szavazások, bejelentések közepette, az Európai Parlament és az Európai Tanács egyidejűleg fogadta el az unió jövő évi költségvetését.

Strasbourgban évi 12 plenáris ülést tartanak a képviselők. Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ennek értelmében az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tényleges kifizetések összege. A legtöbb pénzt, mintegy 77,5 milliárd eurót a versenyképesség növelésére költjük. Ilyen összegek mellett szinte fel sem tűnik az a 600 ezer euró (186 millió forint), amit az Európai Parlament Jean Monnet, az EU egyik szellemi atyjának Párizs melletti házának felújítására és telekvásárlásra költ majd. Brüsszelben egy léptékkel nagyobb kiadásra készülnek, 19 millió euróból (5,9 milliárd forint) egy európai polgárházat rendeznének be. Az ingatlanok részben reprezentációs, részben pedig múzeumi feladatokat látnának el. Az ingatlancélú kiadások miatt egyébként is állandó támadások kereszttüzében állnak az uniós intézmények: maradva Párizsnál, a tervek szerint az ottani Európa Házat hatmillió euróért bérlik majd, a fenntartása pedig ennek kétszerese lesz.

– Nehezen belátható, hogy miért van szükség plusz 600 ezer euró kiadására, amikor egy csomó más területen a 2018-as költségvetés éppen hogy összehúzza a nadrágszíjat – kommentálta a lépést Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció elnöke, Ep képviselő. De szinte ugyanezen az állásponton van Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő, aki úgy fogalmazott: – Az Európai Unió intézményeinek felduzzasztott apparátusa van, a létszámukat semmiképpen nem növelni, hanem csökkenteni kellene. Ennek megfelelően újabb épületekre nincs szükség ,különösen az olyan propagandacélokat szolgálókra nem, mint a Párizs belvárosába tervezett Európa Ház – szögezte le. Balczó hozzátette, hogy figyelembe kellene venni azt a nehéz költségvetési helyzetet, amit a második legnagyobb befizető, az Egyesült Királyság kiesése fog okozni.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT

Forrás: mno.hu

sokkaljobb-kommentár: Évente tizenkétszer az EP-képviselők felkerekednek, és az asszisztenseikkel, az irataikkal, számítógépeikkel, tolmácsokkal külön-repülőgépekkel jelentős költséggel és jelentős környezetszennyezéssel átrepülnek Brüsszelből a franciaországi Strasbourgba. A francia város szépen megél abból a bérleti díjból, amit az Európai Unió fizet a nagy lehetőségért, vagyis azért, amire semmi szükség nincs! Volt olyan esztendő, hogy Strasbourg háromszor számlázta le a bérleti díjat és az EU háromszor fizette ki. Amennyiben az ülésen részt vesz (vagyis elvégzi a feladatát) a képviselő, akkor azért külön 360 eurót kap. A kártyával lehúzza a jelenléti ívet, és máris robog tovább. Vagyis nem ül be a parlamentbe. Van úgy, hogy a 800 képviselő közül talán húszan lézengenek bent. Mint a magyarországi parlamentbe. Csak amikor szavazni kell, akkor vannak bent. A végső döntést nem az Európai Parlament, hanem az Európa Tanács (vagyis a miniszterelnökök tanácsa, melynek tagja Orbán Viktor is) hozza meg. Vagyis hogy van-e értelme ennek a nagy cécónak, az nem is olyan biztos!

Az unióban kint dolgozók teljes ellátását hatezer fős konyhai személyzettel oldják meg. A bürokraták létszáma egy háttér információ szerint 70 ezer fő. Több, mint Békéscsaba lakossága… Ugyancsak jelentős kiadást okoz az Európai Központi Bank, amely új, hatalmas épületet kapott Frankfurtban. Ha már megvan a hatalmas épület, tele is pakolták jól kereső bürokratákkal. Mint nálunk a Magyar Nemzeti Bankot. Ez utóbbinak az összes kiadása a magyar adófizetőket, nyeresége a hat jegybanki alapítványt illeti. Ezt nevezték régen szocialista osztozkodásnak.

Strasbourgban így intézik el a jelenlétet:

Sem adót, sem járulékot nem fizetnek:

 

Békéscsaba, 2017. december 5.

 

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.” (Robert Schuman német-francia kereszténydemokrata politikus, az Európai Unió elődjének egyik alapítója)