Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23857193

2019. október 16.
H K SZ CS P SZ V
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Ma Gál napja van.
Holnap Hedvig napja lesz.

Politikus szólt Beer püspöknek, hogy „fogja be a száját”

Megérkeztünk az ötvenes évekbe!

Hajléktalanmentő misszióba vagy cigányság-felzárkóztató programba vágna bele a most nyugalmazott Beer Miklós váci püspök, aki interjút adott  a hvg.hu-nak. Mint a római katolikus főpap fogalmazott, azon spekulál, hogy hozzanak létre egy alapítványt, vegyenek egy házat, ott lehetne egy munkaterápiás felzárkóztató programot csinálni, a cigánysággal kapcsolatban pedig úgy véli, egy mintaprojektet el lehetne indítani, vagy csatlakozni egyhez, ami már működik.

Szóval mindenféleképpen valami szociális vonalon próbálnám hasznosítani magam – mondta a püspök a lapnak. Beer szerint a katolikus egyházat újra kell strukturálni, világi munkatársakra van szükség. Mivel a papság száma drasztikusan csökken, oda kell koncentrálni a „személyi állományt”, ahol van élő egyházközség.

Ne statisztikailag legyen minden egyházközségben karitász-csoport, hanem oda koncentráljunk, ahol nagyobb szükség van a segítségre! – nyilatkozta a nyugalmazott főpap.

Közéleti magnyilvánulásairól szólva Beer Miklós azt mondta, zavarja a besakatulyázás. Úgy látja, a mai magyar társadalomban nem beszéljük végig a problémákat. Szerinte nagyon nehéz egyszerre megőrizni a nemzeti, vallási identitásukat, és teljes nyíltsággal és őszinteséggel tekinteni minden embertársunkra.

Sarkítani mindig könnyű: nemzeti oldal vagyunk, és akkor nem érdekel minket, mi történik a világ másik részén. Ez nekem mindig problémát jelentett – ez egy politikai álláspont, de akkor ne mondjuk, hogy ez keresztény álláspont.

A népvándorlással kapcsolatban is úgy érezte, szükséges volt megszólalnia, mivel szerinte nagyon fontos kérdés, hogyan lehet egyensúlyt teremteni a közel 8 milliárdos emberiség társadalmában, és ő elutasítja a kategorikus „csak így, csak úgy lehet” kijelentéseket.

Bár úgy érzékeli, hogy tisztelik a korát, a püspöki szolgálatát, és anyagi retorzió nem érte a vezetése alatt álló váci egyházmegyét, azt elárulta, a 2018-as választások előtt egy régi jó barátja, aki politikai szerepet vállal, azt mondta neki, hogy fogja be a száját, jó lenne, ha most kicsit nem szerepelne. Beer úgy véli, az illető féltette őt.

Forrás és fotó: alfahir.hu

Emlékeztető: „Nem szolgálnak, inkább nem tűrnek és eltipornak. Elhallgattatnak, megfenyítenek, megfenyegetnek, kirúgnak, utánad nyúlnak. Lejáratnak. Ellehetetlenítenek. Ha másként nem megy, elveszik. Lerombolják. Átalakítják, ha tetszik, ha nem. Megakasztanak, beakasztanak, elgáncsolnak. Mellettük, nélkülük nem nőhetsz nagyra. Jólétet hazudnak. Veszélyben tartanak, amitől megvédenek. És megvetnek és kiröhögnek, amikor nem állsz ki, bólogatsz és mosolyogva próbálsz dörgölőzni. Szóval, hogy mit jelent ma a Kádár-rendszer? Magyarországot.” (Részlet a Kádár János ránk tekint, és elégedetten bólogat című cikkből)