Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26227045

2020. március 30.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

Orvosi Kamara: Két hét múlva akár 50-60 ezer (!) koronavírus-fertőzött is lehet Magyarországon

Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50 – 60 ezer is lehet.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége ezért az alábbi intézkedések bevezetését javasolja a Kormánynak:

1. Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.

2. Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.

3. Javasoljuk olyan egészségügyi ellátó-helyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük. 

4. A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátás lehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.

5. Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.

6. Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.

7. A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.

8. Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.

9. A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.

10. Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.

11. Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.

A fenti intézkedések bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. Az azonnali intézkedésekkel az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelést is kezelhető szinten lehet tartani. 

Forrás: atv.hu/mok.hu/Nemzeti Hírháló

sokkaljobb-kommentár: „Én a Magyar Orvosi Kamara sajtón keresztüli üzengetését politikai akciónak tekintem” – válaszolta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy tervezik-e, hogy eleget tesznek valamelyik kérésnek. Kovács Zoltán érdemi választ nem adott, viszont hozzátette, hogy  „politikai haszonszerzésnek ebben a helyzetben semmi értelme”. Arra nem tért ki, hogy az a kérés, hogy több védőfelszerelést jutassanak el az egészségügyi dolgozóknak hogyan politikai haszonszerzés.” (részlet a Két hét múlva 50-60 ezer fertőzött is lehet a Magyar Orvosi Kamara szerint, védőfelszerelést és vírusteszteket kérnek a kormánytól című cikkből). Kincses Gyula, a MOK aránylag frissen megválasztott elnöke korábban a Gyurcsány-kormányban, de az Orbán-kormányban is dolgozott államtitkárként…

A vasárnapi operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóját Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezette – elképesztően arrogáns módon támadta a Magyar Orvosi Kamara elnökét. Politikai cirkuszt csinált… Brüsszelben már egyszer levizsgázott, amikor egy zárt ülésről interneten „tudósított”, most rátett még egy lapáttal! A nagy arcból ideje visszavenni, főleg amikor mindenkinek össze kell fognia mindenkivel! Az operatív törzs elképesztő módon jelentős késéssel – volt olyan, hogy egy órát várakoztatták a sajtót! – kezdi meg a tájékoztatót. Vagyis órákra össze vannak zárva az újságírók és az operatőrök egy helyiségben! Olyan lehetetlen kérés, hogy a tájékoztatónak szánt sajtótájékoztatókat mindenkor, de főleg amikor ekkora a baj, a nagy arctól mentesen, normális hangnemben tartsák?!

Az alfahir.hu cikke Kovács Zoltán viselkedésével kapcsolatban elérhető ITT !

A több tízezer eddig behozott vendégmunkásokkal kapcsolatban mi a helyzet koronavírus idején? Nem találtunk róla információt!

A mottó: MOSTANTÓL KEZDVE, AKI CSAK TEHETI, MARADJON OTTHON!

Békéscsaba, 2020. március 16.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Az mindenesetre biztosan állítható, hogy amennyiben egyik napról a másikra kiugróan sok beteg jelenik meg a kórházak betegfelvételén, a halálozási arányok alakulása nagyban függ majd attól, milyen az adott ország egészségügyi rendszerének teherbírása. Bízzunk benne, hogy a magyar egészségügy problémáinak több évtizedes elodázása nem az idei tavaszon bosszulja meg magát!” (Részlet a Nem csak az idősekre veszélyes a koronavírus című cikkből)

Emlékeztető: „Egyelőre nagyon bizonytalan becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus gazdasági hatása milyen lesz, de abban egyetértés van, hogy nem várható a helyzet javulása – mondta Varga Mihály Pénzügyminiszter az InfoRádió kedd esti műsorában. A Kínából indult folyamatok biztosan keményen érinteni fogják a magyar gazdaság legfontosabb ágazatait és szereplőit. Varga Mihály így azt sem zárja ki, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén – ha elhúzódik a járvány – idén akár kismértékben vissza is esik a magyar gazdaság.” (Részlet a Koronavírus: Gyorsan terjed a járvány a világon című cikkből)