Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26227047

2020. március 30.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Zalán napja van.
Holnap Árpád napja lesz.

Orbán Viktor: lezárják Magyarország határait, betiltják a rendezvényeket

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásban közölte az operatív törzs legfrissebb döntéseit a parlamentben hétfő (2020. március 16.) délelőtt. 

A legfontosabbak:

  • Az országhatárokat a személyi forgalom előtt lezárják, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba.

  • Éjféltől általánosan betiltják a különböző rendezvényeket, sporteseményeket is legfeljebb zárt kapukkal lehet megtartani, de azt tanácsolják a szervezőknek, hogy így se tegyék.

  • Bezárnak a szórakozóhelyek és mozik, az éttermek, kávézók pedig 15 óráig lehetnek nyitva. Kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, patikák és drogériák.

A magyar miniszterelnök az általános tájékoztató után elmondta, a magyar virológusok folyamatosan figyelik a 37 nagy gyógyszergyártó munkáját, és be is kapcsolódnak ebbe a munkába, ha kell, de egyelőre nincs vakcina a koronavírus ellen.

Elmondta azt is, mivel nincs vakcina, ezért nemzeti válságkezelési tervre van szükség, nem várhatunk másokra, csak úgy mint a migráció esetében is, de konzultálni fogunk a környező országokkal. Nemzeti szinten viszont széles cselekvésre, és összefogásra van szükség. 

Úgy látja, hogy hosszú-hosszú hónapokig eltart a válság, ezért nagyon fontos lesz az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók munkája. 

Kiemelte, a járványnak 3 szakasza van, egyedi megbetegedés, csoportos és tömeges,

Magyarország az első szakaszban van, de a következő napokban átlépünk a csoportosba – hangsúlyozta. 

Az eddigi döntések után Orbán Viktor ismertette a fent már hivatkozott döntéseket, hozzátéve, mivel a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 éveseknél idősebbek elhagyják az otthonukat, arra kéri az időseket, maradjanak otthon az önkormányzatokat pedig arra, hogy segítse az időseket. 

Beszélt Orbán Viktor a gazdasági hatásokról is, ugyanis az egész magyar gazdaság bajba kerül, csak nem egyszerre, hanem fokozatosan. Felmérik a turizmus, a vendéglátás és szolgáltatásban okozott károkat. Itt gyors intézkedéseket vár Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől.

Viszont a következő hetekben komoly elbocsájtási hullám várható. 

Arra kérte a gazdasági szereplőket a kormányfő, hogy védjék meg a munkahelyeket. 

Orbán Viktor szerint mindent szinte újra kell tervezni a költségvetéseket, napokon belül megadják ehhez a támpontokat. Felvette a kapcsolatot Matolcsy György jegybankelnökkel, mert monetáris eszközökre is szükség lesz. (a költségvetést 315 forintos euró árfolyamon készítették, és bizony 340 forint feletti forintárfolyamon kell majd áttervezni – F. I. )

Az alfahir.hu folyamatosan frissülő cikke elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „A 18 milliárd forintból tehát az egészségügyre mindössze két milliárd forint jut. Vagyis még mindig nem tartozik a fontos ágazat közé az egészségügy. A kórházi beszállítók felé vajon mennyivel tartozik a kormány? A fő baj az lehet, hogy a járulékokat már adóként szedik be, és nem arra költik, amire beszedik, vagyis szabad felhasználású pénz lesz abból is! Rossz állapotban érte a koronavírus járvány az egészségügyet.” (Részlet a 18 milliárd forintot csoportosít át a kormány című cikkből) Miért az egészségügyre jutott vajon a legkevesebb pénz járvány idején?