Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22110392

2019. június 20.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.

Orbán Viktor az Idősek Világnapján

A miniszterelnök bejelentése szerint idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés, nagyobb lesz, mint a legutóbbi. A bejelentés az Országházban, az Idősek Tanácsa ülésén történt. A negyven éves munkaviszony után nyugdíjba vonuló nők létszáma az idén eléri a 230 ezer főt.

A 2018–2030 közötti időszak legfontosabb feladatának a gazdasági versenyképesség növelését nevezte a miniszterelnök, rámutatva, csak így lehet folytatni például a családtámogatási rendszert és a nyugdíjak értékének növelését. Új intézkedések történnek a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását illetően. Ezzel kapcsolatban el kell mondani, hogy nagy hátrányba kerültek az egyik korábbi Orbán-kormány döntése alapján, amikor is a nyugdíjba vonuló közalkalmazottnak és a köztisztviselőknek el kellett döntenie, hogy munkabér vagy nyugdíj! Ez jócskán sújtotta az egészségügyet, hiszen például elég sok nővér került döntési helyzetbe! A rendelkezést a hatalom saját magára nem terjesztette ki, az idős vagy idősödő kormánytagokra, országgyűlési képviselőkre, hatalom közeliekre. Közülük elég sokan kapják a nyugdíjat is, és a magas jövedelmet is.

A nyugdíjprémium jobb lenne, ha beépülne a nyugdíjba, ami segítené a soros nyugdíjemelések mértékét. Az Erzsébet-utalványos csábítás nagyon drága, hatalmas a postaköltsége is. Kiperelte az egyik párt az adatot, amelyből kiderült, hogy 71 országba folyósítunk nyugdíjat, és az Erzsébet-utalványok mentek ezekbe az országokba is, ahol nem fizetőeszköz az Erzsébet-utalvány! Az Erzsébet-utalványoknak is egyre nagyobb reklám- és propaganda költsége. Például az egyik tévé-csatorna évi 1,7 milliárdért sugározza a propagandaanyagot. Mivel a kormány a francia cégtől elvette az utalványok forgalmazási lehetőségét, nemzetközi bíróságok előtt perek vannak folyamatban. Már több mint 10 milliárdot ki is kellett fizetni, a kártérítések összege talán 30 milliárd forintnál megáll majd. Olcsóbb lett volna megegyezni, de hát ezt is bevállalta a terhünkre a kormány!

A magas jövedelműek is egyre idősödnek, és mivel nincs sem járulékplafon, sem nyugdíjplafon, ezért nemsokára megjelennek az akár ötmillió forintos nyugdíjak is, miközben a nyugdíjminimum 10 év óta 28 500 forint! Érdekes kontraszt, hiszen azt bizonyítja, hogy aki aktív életében nem volt szerencsés, az nyugdíjas éveiben is rosszul jár. Az sem mindegy, hogy az általában három százalék körüli éves nyugdíjemelés 70 ezer vagy ötmilliós nyugdíjra vonatkozik! Néhány anomáliáról írtunk többször, például három évvel ezelőtt. Ezt a cikkünket elérhetik ITT

Végül egy érdekes történet Lampert Mónika belügyminisztersége idejéből (2002–2006).  Nyugdíjba küldtek elég sok még aktívként évekig hadra fogható szakképzett rendőrt, akik nem akartak nyugdíjba vonulni, de miután megtudták, hogy a nyugdíjuk nettóban annyi lesz, mint a fizetésük, elhagyták a pályát és sokan közülük valószínűleg biztonsági őrök lettek. Később ez az erő nagyon hiányzott, próbálták őket visszacsábítani különböző ígéretekkel, de arról, hogy mekkora sikerrel, nem találtunk információt. A nyugdíjkasszát viszont jócskán megterhelhette, vagy még napjainkban is terheli ez a döntés. A visszacsábító Draskovics Tibor lehetett. „Korábban akár 38-39 évesen is már simán nyugdíjba mehettek egyes rendőrök. Az aktív évek hátrahagyásának feltétele volt a 25 év szolgálati jogviszony. Ebbe az időszakba beleszámították a rendészeti iskolákon töltött éveket, illetve a veszélyesebb munkahelyen dolgozók, mint a kommandósok, különböző kedvezmények alapján még előbb, akár harmincas éveik végén nyugdíjasok lehettek. (Forrás: Rendőrkeringő).

Volna jócskán mit tenni azért, hogy a nyugdíjak közötti szakadék csökkenjen. Erre utaló szándék viszont nincs, hiszen a jelenlegi döntéshozók is lassan közelítenek a nyugdíjkorhatárhoz. A bérből és fizetésből élők jövedelme között is nagy a szakadék, ráadásul a budapestiek és a vidékiek jövedelme között is ugyanez a helyzet. Ennek oka az, hogy Budapesten jelentős létszámú vízfejet kell eltartani, hiszen soha ilyen népes és ilyen magas jövedelmű hatalom nem volt még Magyarországon. A hatalom létszáma és a teljesítménye között is szakadék tátong, mert sokszor olyan érzése van az embereknek, hogy a kormánynál nem ül senki!

A Fidesz alkotmányozott is, ami alaptörvényként vonult be az életünkbe. Nincs alkotmányos védelem alatt sem a magyar termőföld, sem a vízbázis, sem az egészségügy, sem a nyugdíj! Levédték viszont a gyalázatos egykulcsos adót, amely miatt kiesik vagy 600 milliárd forint adóbevétel. A kieső bevételt a világ legmagasabb (27 százalék) áfájával igyekeznek kipótolni. Az áfa köztudottan a kisember különadója.

Mi lesz veled Magyarország? És mi lesz a magyar vidékkel?

Békéscsaba, 2018. október 2.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető 1.: „Megjelentek most már a havi ötmilliós jövedelmek is! Az adófizetési kötelezettség nagy részét rátolták a jövedelemhez alig jutó magyar társadalomra. Nyögjük a világ legmagasabb, 27 százalékos áfa-terhét, mert a tehetősek egykulcsos adója miatt kieső adóbevételt ezzel is pótolják ki. A külföldi multik hatalmas adókedvezményeket élveznek, állami támogatások, munkahely-teremtési támogatások is járnak nekik, holott a munkavállalók többségét a kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák. Nem igazán jeleskedik az adófizetést illetően a két nagy magyarnak mondott multi, a Mol és az OTP se. Hétszázra becsülik az offshore lovagok létszámát, akik adóparadicsomokban jegyeztetik be a cégeiket, ezzel ők is elkerülik a magyar adózást. Viszont az állami és uniós pályázatokért beállnak a sorba, és általában ők is nyerik meg a lehetőséget.” (Részlet az Augusztus 20-a az államalapítás ünnepe című cikkből)

Emlékeztető 2.: „Mivel nincs sem járulék- sem nyugdíjplafon, a jól fizetett idősödő potentátok nyugdíja akár ötmillió forint is lehet, mert őket jutalmazni és premizálni is szokták… A nyugdíjrendszer miattuk, és a külföldre folyósított egyre gyarapodó mennyiségű és egyre magasabb összegű nyugdíjak miatt lesz majd bajban. Az, hogy a Magyarországon aktív korukban járulék- és adófizető nyugdíjasok nyugdíjával mi lesz, nem fogja megérinteni ezt a kormányt!” (Részlet a Hatalmas siker: elértük az éves államháztartási hiány 121 százalékát című cikkből) Az államadósság meghaladta a 31 ezermilliárd forintot!

Emlékeztető 3.: A kormány részéről a propaganda leállítására utaló jel nincs, pedig 2018 júniusában Orbán Viktor, több kormánytag és Matolcsy György jegybankelnök is arról beszélt, hogy nemzetközi gazdasági válság fenyeget, ezért Magyarországnak is fel kell készülnie a közelgő viharokra. Vajon úgy, hogy közben két kézzel szórják az adónkat immár a világ minden tájára? Jut belőle Vietnamba, Mongóliába, Kirgizisztánba, a Fülöp-szigetekre, Laoszba, Libanonba, Jordániába, elképesztő módon a Balkánra, ahol a választási kampányokba is szeret a kormány beavatkozni. A napokban 10–12 százalékkal nő az alapvető élelmiszerek fogyasztói ára, és megindult fölfelé az üzemanyag ára is, amelynek csaknem fele az adótartam! A Fidesz 2010 előtt még ellenzékben az adótartam csökkentését követelte, de erről az ígéretéről is megfeledkezett ugyanúgy, mint az elszámoltatással és felelősségre vonással kapcsolatos ígéretéről! (Részlet a Tíz évvel ezelőtt tört ki a nagy gazdasági világválság című cikkből)