Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23106704

2019. augusztus 23.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.

Orbán Viktorék nem véletlenül üzentek hadat az értelmiségnek

A Neue Zürcher Zeitungban Meret Baumann írt a magyar kormány kultúrharcának áldozatairól. A szerző szerint úgy tűnik, vannak olyan kijelentések Orbán Viktor Magyarországában, amelyek valakinek a vesztét jelenthetik.

Semjén Zsoltnak is van valami gond a diplomájával. A főnöke elnézi neki (Fotó: alfahir.hu)

Felidézi, Pálinkás József fizikus és egyetemi tanár négy évvel ezelőtt még a Magyar Tudományos Akadémiát vezette, az ország legfontosabb tudományos intézményét. Pálinkás megvédte a kormány támadásainak kitett és Bécsbe költözött Közép-európai Egyetemet (CEU). Tavasszal rágalmazó cikket közölt róla a Pesti Srácok kormányhű "hírportál". Röviddel ezután menesztették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, amelyet a miniszterelnök megbízatására hozott létre. Teljes badarságnak titulálta Pálinkás a vele szembeni szemrehányásokat, szerinte Orbán is nevetett rajtuk, amikor olvasta őket. Ha a CEU-ról kérdezik Pálinkást, akkor nem tud másképp válaszolni, csak a józan ész szerint. Csak meg kell nézni a számokat, a CEU több tucat ösztöndíjat kapott az Európai Kutatási Tanácstól. Egyetlen más magyar egyetem sem közelíti meg ezt a számot – magyarázta akkor Pálinkás.

Szóba hozza a Soros György elleni harc állami doktrína szintjére emelését is. Pálinkás szerint a kormánynak másképp kellene rendeznie a konfliktusait, és ki kellenehagynia az egyetemet a játékból. Pálinkás nem „baloldali globalista”, ahogyan a kormány gyakran kritizálja – épp ellenkezőleg. Egykor Orbán bizalmasa volt,akit támogatott, 1998 és 2002 között az első kormánya alatt államtitkárként, majd oktatási miniszterként szolgált. A fizikus liberális konzervatívként írja magát, és a Fidesz kormánypárt tagjának. A CEU és az MTA elleni fellépés és az értelmiségiek rágalmazása a kormányzati médiában egy olyan kultúrharc része, amelyet Orbán nyáron hirdetett ki.

Hagyományos beszéde során a Tusnádfürdői nyári egyetemen azt mondta, hogy az áprilisi, egymást követő harmadik választási győzelme megbízás egy korszak alkotására. A kormányfő nagy változásokról beszélt, a tusnádfürdői szavait komolyan kell venni: már 2014-ben bejelentette az „illiberális demokráciát” célként. E kultúrharc következményei a választások óta különböző módokon tapasztalhatóak. Már tavasszal törölték a Budapesti Állami Operaház programjának tizenöt előadását. Ezenkívül törölték októberben a gender-szakot a megengedett mesterkurzusok listájáról, bár csak két egyetem kínálta ezt a képzést.

Meret Baumann szerint a legjelentősebb áldozat azonban Prőhle Gergely, akinek a híres Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői tisztségéről kellett távoznia. A Magyar Idők azzal vádolta hetekig a germanistát, hogy túl sok baloldali liberális írónak adott teret. Azt is kritizálták, hogy a múzeum megünnepelte Konrád György, az egyik leghíresebbmagyar író 85. születésnapját, aki szintén Orbán kritikusa. A Prőhle elleni támadások egyre hevesebbé és személyesebbé váltak. A Pesti Srácok csigagerincűnek nevezte őt. Később az igazgató és a humánminiszter bejelentették a közös megegyezéssel történő távozását a múzeumtól. Prőhle nem akárki. Orbán első kormányzása alatt berlininagykövete lett, aztán Bernben képviselte Magyarországot a szociális-liberális kormány alatt. Miután Orbán 2010-ben visszatért a hatalomra, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára lett. Ebben a funkciójában gyakran vett részt német talkshowkban, és védte a kormány vitatott reformjait, a médiatörvényt, az új alkotmányt vagy a kemény migrációs politikát. Orbán iránti hűségének köszönhetően az ellenzék köreiben rossz híre volt. Szerinte a politikai lecsúszása természetesen egy politikai döntés volt.

A parlamenti választások előtt a „szélsőjobboldali” Jobbik volt a legkomolyabb ellenfél a Fidesz számára. Orbán azóta is meg akarja őket semmisíteni. Prőhle úgy gondolja, ő ezért lett feláldozva, és úgy véli, hogy a konzervatív tábor erős jobboldali hangsúlyt kapott. A szerző szerint a kormány úgy véli, hogy a nemzeti-konzervatív,keresztény ideológiájukat a kulturális életben és a tudományban alulértékelik, például olyan kérdésekben, mint a család vagy a migráció. Folyamatban van a független, kreatív művészek és kutatók akadályozása. Ez az oka annak, hogy a propaganda-média hónapok óta az értelmiségiekkel szemben uszít. Igyekeznek helyettesíteni a meglévő elitet egy újjal, amely Orbán és a Fidesz ideológiájához hűséges. Nem meglepő, hogy ez a baloldali értelmiségiek mellett az egykori Orbán-hívőket is érinti. A szerző beszámolt egy – neve elhallgatását kérő – egyetemi tanár véleményéről, aki néhány évvel ezelőtt még Orbán kabinetjében ült. Orbán első ciklusárólnagyon dicsérően beszélt. A 2002-es meglepő leváltása teljes mértékben érdemtelen volt szerinte, és Orbán számára traumát jelentett. Ezért akar mindent irányítani, és minden eltérő véleményt visszaszorítani – mondta.

Pálinkás szerint a demokráciának és a jogállamiságnak a politika iránymutatásának kell lennie. Volt, hogy ezt a Fidesz is így vélte. A liberális konzervatívok hangja ma már nem hallható. A fizikus a médiapiacra utalt, amely drámai módon megváltozott Orbán alatt. A Heti Válasz fő alakja Stumpf András volt. A lap nyereséges volt, és a megszüntetése politikai döntés volt – mondta. A Heti Válasz évekig támogatta a Fideszt – akkor, amikor még konzervatív párt volt – folytatta Stumpf. Mára bolsevik lett. Stumpf annak idején támogatta a Fideszt, és 2010-ben üdvözölte a kétharmados többségét.

Nemzedékének reménye az volt, hogy a verseny rendszere jöhet létre, amelyben nem a szocialista párthoz való csatlakozás dönt egy munkahelyről. Mára Stumpf megijedt, úgy véli, hogy a kormány több kárt tett, mint jót az elmúlt nyolc évben. A Fidesz egyre radikálisabbá vált, nincs többé pluralizmus, hanem az élet minden területén csak barátok vagy ellenségek léteznek. „És ellopnak mindent, amit csak látnak” – mondta Stumpf az Orbán körüli látványos gazdagodásokról. Az újságíró nem fél nyilatkozni. Mások ezt nem merik, ahogy azt Pálinkás mondta. Szerinte hátrányokhoz vezethet, ha valaki nem a kormány sorában áll. A saját története és Prőhle története példák erre.Orbán tudja, hogy a táborában lévő ellenállás jelenleg sokkal veszélyesebb, mint az ellenzék felől. A polgári értelmiség lenne egy ellenállás logikus alapja, így minden kritikát csírájában fojtanak el. Erre pedig nincs esély az anonim egyetemi tanár szerint: „minden hatalom az övék.”

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A Jobbikra a 660 millió forintos bírságon felül újabb 100 milliós bírságot készül kivetni az Állami Számvevőszék Fideszes pártkatonája, Domokos László. Vegzálja a Párbeszéd és a Momentum nevű ellenzéki pártokat is, de szemet huny a több mint kétmilliárdos kár felett, amelyet a kamupártok okoztak. Az ellenzéki pártok ellehetetlenítése zajlik az európai parlamenti és az önkormányzati választás előtt. A Fidesz mindent visz, még Magyarország jövőjét is! Nemzeti és keresztény álarc alatt… Nekünk Magyarország az első! – írták az egyik mikrofonállványra, holott nekik a hatalom és az oligarchák állnak az első helyen. A magyar társadalomtól emberileg is, anyagilag is jócskán elszakadtak!

A hatalom támogatásával zúdulnak befelé az ukrán nyugdíjasok, akik soha se járulékot, se adót nem fizettek, mégis magasabb nyugdíjat kapnak, mint a magyarországi társaik. Le is szavaznak hálából a Fideszre. Őszre már ők döntik el jó néhány településen, hogy kik lesznek egy-egy falu vezetői. Jönnek ezrével az ukrán vendégmunkások is, akikhez tolmácsot kell fogadni, és albérlet is kell nekik. Újabban a munkahely-teremtési állami támogatásokból ukrán és szerb vendégmunkásoknak létesülnek munkahelyek…

Békéscsaba, 2019. január 15.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A Kommunista Ifjúsági Szövetségből indultak (1988/89), Soros György finanszírozta a Fidesz és a Szabad Demokraták Szövetségének indulását. Orbán Viktor és több Fidesz-alapító társa Soros ösztöndíjas volt. Schmidt Mária, a Terror Háza örökös főigazgatója és temérdek közalapítvány kasszakezelője, NER-lovagnő például három évig volt Soros György támogatottja. Ő nem mellesleg 2007-ben pártot szervezett a Fidesz ellen, de miután nem jött össze a dolog, visszatért és vissza is fogadták a húsosfazék mellé.” (Pálfordulások sora, avagy kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda című cikkből)

Emlékeztető: „A lakosság részére biztosított uniós pénzből nem a családi házak és a társasházak lesznek, illetve már vannak szigetelve, hanem a középületek. Állítólag nagy nehezen rábólintott az unió, hogy Lázár János ezt is megtehesse. A lakosság is szigetelhet – hitelből. Erre a hitelre is könnyen ráfázhatnak az azt igénybevevők, úgy járhatnak, mint a devizahitelesek! A családok évéből is sikerül csalások évét kreálni. Itt már semmi nem az, aminek látszik. Főleg a magyar vidék rohamosan vágtat az ellehetetlenülés irányába. A budapesti vízfej meg nagyon jól elszórakozik, sokszor a minisztériumokban, sokszor a parlamentben.” (Részlet A kétharmados parlamenti többség mindent visz című cikkből) Most meg elvették tőlünk a lakástakarék-pénztárral kapcsolatos lehetőséget is, miközben a kiválasztott oligarchák (magyarországi adófizetést elkerülők) egyre gazdagodnak!