Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25773705

2020. február 28.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Elemér napja van.
Holnap napja lesz.

Orbán átverése német segédlettel

Éppen harminc éve történt az a Páneurópai piknik, melynek során az NDK elnyomó rezsimje elől menekülők tömege áttörte a határt, hogy Nyugat-Európába távozhasson. Bár mítoszépítésben a korábbi magyar kormányok is kitettek magukért, azért tudjuk, hogy nem Horn Gyulán és az akkori magyar vezetésen múlt: a Szovjetunió gyenge volt, a nyugat pedig erős. Mindez persze nem von le semmit azoknak a napoknak a nagyszerűségéből, amikor valóban azt hittük, hogy egy szabadabb világ jön el, amelyben Magyarország egyenlő fél lesz egy szabad és erős Európában.

A sors fintora, hogy ma Angela Merkel német kancellár nem elégedett meg a történelmi események méltatásával, de le kellett szögeznie, hogy Magyarország jól használja fel az EU-s pénzeket. Harminc éve azt reméltük, hogy megszabadulva a Szovjetunió érdekszférájából a szabadság jön el. Ennek az illúziónak adott ma óriási pofont Angela Merkel, amikor a Magyarországot elszigetelő, az uniós pénzeket lenyúló, a kontinens bajkeverőivel parolázó Orbán oldalán nyilvánvalóvá tette, hogy mit is gondol erről az egészről. Lényegében azt, amit Günther Oettinger európai biztos, aki híres elszólásában arról elmélkedett, hogy a Közép-Európának juttatott pénzek végső soron a német multikat szolgálják ki. Ha pedig Magyarország a kivándorlók révén jól képzett szakemberekkel, a maradók által pedig olcsón kizsákmányolható melósokkal látja el a német autóipart, akkor még az sem gond, ha Orbán kicsit csörgeti nem létező kardját. Akkor az sem gond, ha mindenki szeme láttára nyúlja le sleppjével a nyugati adófizetők (és persze a magyarok) pénzét, és az sem nagy baj, ha propagandamédiája naphosszat gyalázza Angela Merkelt, mert jut is, marad is a német ipari lobbinak.

És ezt látják nyugaton, és tudja Angela Merkel is, de nem mondta, mert nem volt érdekes számára. Szomorú nap ez a mai, hiszen harminc éve a térség éllovasaként vártuk, hogy végre kiemelkedjünk a gyarmati sorból, ma pedig Merkel kancellár a szemünkbe vágta, hogy az álmainkból semmi sem lett. Hőböröghet és toporzékolhat Orbán Viktor bármennyit, ez mindennél jobban mutatja számára is, hogy meddig ér az ő játéktere. Kár, hogy egy ilyen jeles napon kellett ezt meghallgatnunk. Ám a történelem megy tovább, Angela Merkel hivatali ideje is végéhez közeledik, a kétszínű politika pedig előbb-utóbb lelepleződik.

Még ha nem is mindig könnyű, mi a mai megemlékezés frázisai helyett maradnánk annál a szellemiségnél, amit 1989. augusztus 19. képviselt.

Gyöngyösi Márton

Forrás: az uniós képviselő idővonala

sokkaljobb-megjegyzés: Amikor az NDK-ból sokan Nyugatra mentek, akkor Angela Merkel lelkész édesapja Hamburgban összepakolta a családot, és irány az NDK. Merkel az NDK-ból került később aztán Helmut Khol kancellár bűvkörébe, és az ő segítségével lett belőle kancellár. A Fidesz nagy támogatója szintén Khol kancellár volt, az ő javaslatára jöttek át a liberális internacionáléból az Európai Néppártba, és lettek jobboldalinak mondott keresztény politikai erő. Ebből a szempontból meg is van a közös nevező… Merkel később a mentora ellen fordult, de a volt kancellár haláláig Orbán Viktor kitartott mellette.

Békéscsaba, 2019. augusztus 21.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „A társasági adó mértéke Németországban 15 százalék, Magyarországon 18 százalék volt. A magyarországi mértékét a multik esetében levették 9 százalékra, vagyis az ideiglenesen itt állomásozó autógyárak nagyon jól jártak. A kis- és középvállalkozások társasági adóját mindössze egy százalékkal csökkentették, holott a magyarországi munkavállalók 75 százalékát ők foglalkoztatják. A társasági adóból 125 milliárd forintot átpakolnak a sport támogatására, elsősorban a veszteséges stadionok építésére és a már átadottak fenntartására! Mert hát se foci, se néző! A jegybank összes kiadása a magyar adófizetőket, összes nyeresége a hat jegybanki alapítványt illeti. Hogy ez hány milliárd forint, az az adat nem ismert, de az igen, hogy elképesztő költekezések zajlanak ott, és haveri kifizetőhelyként is használják őket.” (Részlet Az offshore lovagokról című cikkből)