Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26321853

2020. április 04.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Izidor napja van.
Holnap Vince napja lesz.

Nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a sertéshúst

Január 15-étől egyelőre csak a nagyobb boltok húspultjain nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a hazai sertéshúst. Az importhúst is jelölni kell.

Illusztráció klubradio.hu

„Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé” – írja a G7.hu. A lap hozzáteszi, az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell jelölni a termék származását.

A zászlócskákat csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kell használni majd, azaz a hipermarketekben, szupermarketekben. Azokat az üzleteket -  például Aldi, Lidl, PennyMarket – ahol előre csomagolt húst árulnak csak, azokat nem érinti a módosítás, hiszen a csomagoláson eleve fel van tüntetve a származás.

A lapnak a Spar azt mondta, nekik 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűzniük.

A lap megjegyzi, hogy egy sertéskarajon akár kétféle zászló is lehet majd. Megkérdezték ugyanis a Nébih-et, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt sertéskarajra milyen zászlót kell tűzni, a válaszból pedig kiderült: "a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni". Fenti példánál tehát magyart nem, de szlovák és osztrák zászlót kell kitűzni.

A Spartól a lap egyébként azt is megtudta, hogy igazából valódi verseny a húsok között a zászlócskákkal nem igazán lesz, hiszen a rendszer olyan, hogy egyszerre csak egy fajta sertéshús van a pultban, ha elfogy, akkor jöhet a csere (és a zászlócsere).

„A magyar sertés irányába tehát csak úgy tudná terelni a vevőket a kormány, ha arra venné rá őket, hogy például egy külföldi zászlót meglátva karaj helyett inkább a magyar kokárdás combot vásárolja meg” – jegyzi meg a lap. 

A Mészáros meg a disznó meg a zászló meg a vasút című cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2020. január 15.

Összeállította: F. I. – M. K. M.