Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27168856

2020. június 01.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Tünde napja van.
Holnap Anita, Kármen napja lesz.

Nem a Mátrai Hőerőmű okozta a környezetszennyezést?

Vajon a Viresol Kft. (a gabona-feldolgozó) okozhatta a környezetszennyezést?

(illusztráció: átlátszó.hu)

 „Becslések szerint Mészáros Lőrinc két-három milliárd forinttal drágábban adta el az állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek a Mátrai Hőerőmű részvénycsomagját, mint amennyiért két éve a németektől megvette. Pedig közben a cég céltartalékából – a többi részvényessel közösen – ugyancsak becslések szerint, hozzávetőleg 15- 20 milliárd forintnyi összeget osztalékként ki is vett a gázszerelő.  A Hírklikknek nyilatkozó Holoda Attila, energia szakértő véleménye szerint nem a mátrai erőmű, hanem Mészáros Lőrinc ipari alkoholgyára okozhatta a visontai gázmérgezést.” (Részlet a Mészáros alkoholgyára okozhatta a gázmérgezést, nem a Mátrai Hőerőmű című cikkből)

A fenti című cikkben Holoda Attila energia-szakértő azt állítja, hogy a károkozó nem a Mátrai Hőerőmű volt, hanem a gabona-feldolgozó. Az esetleges kártérítéseket vajon a magyar állam fogja rendezni, vagy Mészáros Lőrinc új cége?

Átadták a visontai gabona-feldolgozót: 250 ezer tonna búzából értékes ipari alapanyag lesz. Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták fel ma Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában álló, 33 milliárd forintból megépülő gyárat Orbán Viktor miniszterelnök adta át. A kormány 6,2 milliárd forinttal támogatta a beruházást.”

„2015-ben kezdődött el a beruházás, amely 14 hektárt ölel fel, közvetlenül a Mátrai Erőmű mögött, annak energiabázisára is támaszkodva. A tulajdonosok képviseletében Mészáros Lőrinc és Szíjj László, míg a gyár oldaláról dr. Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója  nyomta meg az indítás jelképező gombot.” (agrarszektor.hu) Az ünnepélyes átadáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Most, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek megvette a hőerőművet, ő fogja fizetni a Viserol Kft. energiafelhasználásának számláit, vagy például az esetleges kártérítéseket is a későbbiekben? Vagyis mi esetleg majd a villanyszámlánkban?

Mérgező gázok bűzlenek… Erről egy korábbi cikk bővebben ITT

Békéscsaba, 2019. december 30.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: Az egészségre veszélyes gázok olyan mértékben voltak kimutathatók a víztározó környezetében, hogy a biztonsági igazgatóság arra is figyelmeztette a dolgozókat, hogy az Őzse-völgyi víztározó közvetlen közelében tilos sűrített levegős készülék nélkül megközelíteni, valamint a nyílt láng vagy szikra használata is tilos, mivel a gázok fokozottan tűzveszélyesek. Ugyanakkor a dolgozókat azzal biztatták, hogy a szivattyúházban és a pótvízmedence körzetében már nincs jelen a gáz, ezért az erőmű vezetése ott feloldotta a zárást.” Részlet az Elszíneződtek a pénzérmék a dolgozók zsebében a Mátrai Erőműben észlelt szennyeződés miatt című cikkből)

Emlékeztető: „A Fidesz politikájának egyik legkártékonyabb „vívmánya”, hogy megtanította mindenkinek: ha lojális, akkor joga van teljesítmény nélkül érvényesülni. Nagy lesz a morális ára ennek a nyolc vagy még ki tudja, hány évnek.” (Részlet a Kéri László: Orbán Viktor egy hepciáskodó hős, a legrosszabb Fidesz-korszak csak most jöhet című cikkből)

Emlékeztető: „Minden óriási vagyon alapja egy óriási bűncselekmény.” (Lev Tolsztoj)