Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27368112

2020. június 17.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.

Miért szűnt meg a járulékplafon?

2012. december 31-ig volt járulékplafon, és nem fenyegetett az a veszély, hogy megjelennek az akár ötmillió forintos nyugdíjak is!

Illusztráció. MTI fotó/Mohai Balázs

Egyre több ugyanis a havi ötmilliós jövedelmű potentát, akik nem egészen fiatalkorúak. A kilencezer forint összegű rezsiutalványokkal is okoztak kétmilliárd forint postaköltséget, ráadásul úgy, hogy pl. Amerikában vagy Ausztráliában nem tudnak vele mit kezdeni! Ingyen hozzá lehetett volna azt a 9 ezer forintot is írni a nyugdíjakhoz, de bonyolulttá tették ezt is, mint korábban az Erzsébet-utalványt. Amerikában vagy Ausztráliában mit kezdhetnek ezekkel az utalványokkal. Most azon fáradoznak, hogy visszajuttatják a rászorulóknak.

Tavaly már 23 főnek volt 1 és 2 millió forint közötti nyugdíja, és van már 9 fő, aki 2 millió forint feletti nyugdíjat kap. A mostani nyugdíjprémium juttatás nekik 200 ezer forint, a pici nyugdíjat kapóké szinte nem számottevő. Hatalmas igazságtalanság van ebben is, és a minimálbérek megadóztatásában is. Nem mellesleg azt is a Fidesz vezette be, 2010 előtt adómentes volt! Az ő nyugdíjuk 50 ezer forint körül lesz, a potentátoké illetve magas jövedelműeké esetenként akár ötmillió forint is. Aktív korban szakadék van a jövedelmek között, ami fennmarad nyugdíjas korban, vagy még fokozódik is.

Az idei nyugdíjprémium és a nyugdíj-kiegészítés átlagnyugdíj esetében (100 és 150 ezer között) 30 ezer forint. A kétmilliósoké 200 ezer forint. A folyószámlákra már megérkezett a nyugdíjjal egy időben a plusz pénz, akiknek a postás viszi ki a nyugdíját, a szokásos időpontokban kerül sor a kifizetésre, legkésőbb november 29-ig.

Az Ukrajnába egy 1963 évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti egyezmény alapján egyre több, a magyarországi járulék- és adófizetők nyugdíjánál jóval magasabb nyugdíjat fizet a magyar kormány úgy, hogy soha nem dolgoztak itt. Ráadásul ingyenes nekik a betegellátás is. Mintha nem esett volna szét a Szovjetunió, vagy nem szűnt volna meg a Magyar Népköztársaság! Vajon hány magyar nyugdíjas jár át Ukrajnába nyugdíjért, vagy ingyen gyógyulni? A magyar nyugdíj ellenében mindössze annyit kell tenni az Ukrajnából magyar nyugdíjat élvezőknek, hogy bejelentkeznek állandó lakosként akár a ravatalozókba, vagy több százan egy-egy családi házba, és áthozzák szervezetten őket leszavazni a Fideszre. Az ukrán nyugdíjról történő lemondást Kijevben valakik szervezetten intézik, és elég hihetetlen bér- és szolgálati idő adatokkal jelennek meg a magyar nyugdíjért, ami azzal jár, hogy kétszer-háromszor annyi a nyugdíjuk, mint a szabolcsi nyugdíjasoké. Ez az állandó lakoskénti bejelentkezés választási csalás is, amit nem biztos, hogy igényesebb országban eltűrnének a választók! Természetesen a rezsiutalványokat és a nyugdíj-kiegészítést is megkapják ők is a folyószámláikra. Hány milliárd forintba kerül mindez a magyar adófizetőknek? És meddig még? Az ukrán vendégmunkások amennyiben bejelentik a felmenőiket a magyarországi munkásszállókra, akkor is kapják majd a magyar nyugdíjat?

Ausztriában sávosak a nyugdíjemelések, a kis nyugdíjasoknak az emelés jóval több mint a magas nyugdíjat élvezőké, és bizonyos nyugdíjhatár fölött nincs emelés. Valószínű, hogy sok országban van nyugdíjplafon, Ausztriában és Németországban biztos van! És ott nincs átszámítva havi kétmilliós nyugdíj.

2015 júniusában már foglalkoztunk azzal az észvesztő ötlettel, miszerint megszüntették a járulékplafont, és nemcsak mi! A helyzet persze változatlan, hiába csöngetik már elég sokan a vészcsengőt, a kormány a homokba dugja ez elől a súlyos probléma elől a fejét. Csak nem az érintettség okán, hiszen a saját nyugdíjukról is szó van már lassacskán, mert az idő őfelettük is eljár. A 2015-ös cikkünk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2019. november 13.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „A korrupciós és a pénzszórási szokásain amennyiben nem változtat, és nem állítja meg a forint gyengülését a kormány és a jegybank, nagy bajba kerülünk. Ilyen népes és ilyen magas jövedelmű hatalom még soha nem uralkodott a magyar társadalmon! Jövedelmileg is, emberileg is elszakadtak tőlünk! Ráadásul megadóztatják már a minimálbért is, és a gyalázatos egykulcsos adó miatt 15 százalékkal adóznak ők is, meg a havi ötmilliós jövedelmű potentátok is! Egyre több a magyarországi adófizetést elkerülő offshore lovagunk, és bizony továbbra sincsenek bekötve online pénztárgépekkel az adóhatósághoz a hatalmas hasznot termelő kaszinók! Adót fizetni nálunk igazából csak a jövedelemhez alig jutóknak kell, akik nem olyan dörzsöltek, mint a kebelbéliek.” (Részlet a Hogyan lehetséges? című cikkből)

Emlékeztető: „Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 29 951 milliárd forint volt, ami a GDP 70,2 százalékának felelt meg. Az előző évben, 2017-ben a bruttó hazai termékhez viszonyított mérték még 72,9 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 976,52 milliárd forint volt, ami a GDP 2,3 százalékát tette ki. Az előző évben 2,4 százalékra rúgott a deficit.” (hvg.hu, 2019. október 21.)