Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20743637

2019. március 22.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.

Magyarország is volt futball vb-döntős ország

Mindez nagyon régen történt, az 1954-ben Svájcban tartott világbajnokságon. Főszereplője az Aranycsapat volt.

A döntőt 60 ezer néző előtt 1954. július 4-én Bernben játszották. Az ellenfél Nyugat-Németország volt. A csapat szakvezetője Sebes Gusztáv volt, aki felforgatta a csatársort. Az előző két mérkőzést kihagyó Puskás ismét játékra jelentkezett, az ő beállítása a csapatba azóta is örök vitatéma a szakemberek és a szurkolók körében, mivel többen is azon a véleményen voltak, hogy a balösszekötő nem teljesen egészséges.

A csapat összeállítása a következő volt: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M. Az eredetileg balszélső Czibor átkerült a csapatból kiszorult Budai II. helyére, a jobbszélre és az ő helyén pedig Tóth kezdett. A német szövetségi kapitány, Sepp Herberger hat helyen változtatta meg csapatát az előző, Magyarország 8:3-as győzelmével végződött meccs után. A lépést azóta is Herberges cselének emlegetik.

A döntő magyar szempontból jól kezdődött: Puskás és Czibor korai góljával 8 perc alatt elhúztak 2:0-ra az esőtől felázott talajon. A 19. percben mégis 2:2 állt az eredményjelzőn. Ugyanez maradt az állás 84. percig, amikor Rahn csípett el egy átadást, csinált egy cselt balra befelé és a labdát a csúszós talajon a kissé késve elvetődő Grosics mellett a kapu jobb oldalába rúgta, 3:2. A hátralévő hat percben Puskás hiába rúgott gólt, mivel azt Ling játékvezető les miatt nem adta meg.

A végeredmény 3:2 maradt a németek javára.

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa, akit Fekete Párducnak neveztek el a rajongók, a „Puskás, egy legenda életre kel” című könyvben így fogalmazott: „Soha nem értettem egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a felforgatott összeállítás, vagy Puskás beállítása lett volna a hiba. Szerintem a vereségnek kizárólag pszichés okai voltak. Mi megnyertük Londonban az Évszázad meccsét, mi megvertük Budapesten az angolokat 7-1-re, de a világbajnoki döntőt elveszítettük. Nem a németek nyerték meg, mi veszítettük el. Óriási különbség!”

A magyar focinak és a népes szurkolótábornak nagyon betett ez a vereség, letargiába került szinte az egész ország. A csapatot a hazaérkezés során úgy kellett hazamenekíteni. Ezt követően már az Aranycsapat nem volt az igazi. Az 1956-os forradalom végképp véget vetett a dicsőséges korszaknak.

Napjainkban rengeteg nagyon drága, felesleges nézőszámnak helyet biztosító stadion épül, és agyon vannak dotálva a focisták. Az Aranycsapat nem volt megfizetve, ők arra kaptak lehetőséget a kommunista hatalomtól, hogy csencseljenek a vámon.

Évente 100 milliárdot is meghaladja már az a pénz, amit kiszerveznek, és az államkassza helyett a TAO-ba kell utalni. A legtöbb pénzt Felcsút kapja, amelynek Puskás Akadémiájáról még egyetlen épkézláb focista sem került ki, sőt, külföldi focistákat vásárolnak. Épülnek most már stadionok körbe a határaink mentén is az adónkból, Ausztriában egyelőre még nem. Ez a sok milliárd és a jegybanki nyereséget az államkassza helyett hat alapítványba terelő intézkedés miatt kikerülő százmilliárdok egyre jobban hiányoznak már az egészségügyből, az oktatásból, vagy a szétszakított szociális hálóból. A magyar társadalom szegényedik, de ezeknek a pénzszórásoknak nem akar vége szakadni, és sajnos a korrupciónak se! A korrupciót illetően az európai uniós tagállamok közül az utolsó előtti helyet foglaljuk el: Románia, Magyarország, Bulgária a sorrend. Amennyiben fejre állítanánk a sorrendet, dobogós helyen lennénk. Így azonban elég dicstelen ez a helyezés.

A világbajnokságon most vasárnap döntőt játszó horvátokat Orbán Viktor a mi kutyánk kölykeinek nevezte. Hogy örülnének-e ennek a megjegyzésnek a horvátok, az nem is olyan biztos. Valószínűleg ott lesz a fiával a moszkvai döntőn Orbán Viktor miniszterelnök is.

A Száz stadiont, ezret című összeállításunk elérhető ITT

Békéscsaba, 2018. július 13.

Összeállította: Anton

Emlékeztető: „A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) újraválasztott elnökének, Csányi Sándornak az évértékelőjében elhangzottak is jól jelzik, hogy sok helyen a profikra, külföldiekre költik a TAO-pénzt. Az MLSZ-elnök kijelentette: korlátozni szeretnék az NB I-ben szereplő klubok külföldi játékosainak számát és nem adnának az utánpótlás támogatására a külföldieket foglalkoztató kluboknak. Ezzel is arra ösztönöznék a klubokat, hogy a saját nevelésű futballistáknak teremtsenek inkább játéklehetőséget.” (Részlet az Így lehet sportot űzni a TAO-pénzek milliárdjainak eltüntetéséből című cikkből) Mivel a Társasági adóba az adóalapból szervezik át a pénzt, az a jegybanki alapítványokhoz kiszervezett pénzekhez hasonlóan – mondjon bárki bármit – KÖZPÉNZ!)