Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22110276

2019. június 20.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.

Magyar Közéleti Értelmező Szótár

Több olvasónk jelezte, hogy nincsenek tisztába a legújabb kori politikai és közéleti szavak jelentésével. Nekik kívánunk segíteni, és reméljük, hogy minden olvasónk jól szórakozik! Ha esetleg elgondolkodnak azon, amit olvasnak, már megérte összegyűjtögetni ezeket az újkori szavakat és értelmezésüket az internetről. Kaptuk, továbbadjuk.

Aki már elvesztette a humorérzékét, kérjük, ne olvassa tovább ezt az írást! 

PLURALIZMUS = Többpártrendszer, magyar esetben kettő. Vannak ugyan a parlamentben kisebb pártok, de csak formálisan különböznek az oldalukon található nagy párttól.

RENDSZERVÁLTÁS (vagy módszerváltás, gengszterváltás) = Magyarországon azt az eseménysort hívjuk így, (ellentétben a szó eredeti jelentésével), melynek során a kommunisták átmentették, átkonvertálták kapcsolati tőkéjüket pénztőkévé. Nem történt valódi váltás, ugyanis az uralkodó elit nem bukott meg, sőt más országban elképzelhetetlen módon megerősödött, milliárdossá változott! Kommunistából kapitalisták lettek úgy, hogy közben szocialistának mondják magukat! 

DEMOKRATIZÁLÓDÁS = A demokratizálódás folyamata nem egyéb, mint vihar a biliben, amely csak a kisemberekre vonatkozó szabályok változását hozta. Csak nekik kell költségeiket számlával igazolni, és csak ők fizetnek adót, mert az „elit” a hatalmas tőkéjét külföldi bankokban tartja, vállalkozásait adóparadicsomokon keresztül működteti, és így nem fizet adót. Hogy a cinizmus teljes legyen, még hirdetésekben is ösztökélik a kisembert az adófizetésre, és arra, hogy kérjen mindenről számlát! „Elitékre” ez ugyanúgy nem vonatkozik, mint a megszorítások. Nekik az éves jövedelmük 70 millió, a kisemberé havi 70 ezer, mert nálunk esélyegyenlőség is párosul a demokratizálódáshoz!

ELLENZÉK = Az a párt, amely az autópálya pénzek kisebb hányadát rakja zsebre.

KORMÁNYPÁRT (Royal Flush) = Mindent visz, nemcsak az autópálya pénz nagyobb részét.

VÁLASZTÁSOK = Az a reklámkampány, amelynek keretén belül eldől, hogy a következő négy évben melyik párt lophat többet. Jelentősége gyakorlatilag a kisember szempontjából nincs, hiszen a felmerülő kormányképes alternatívát ugyanazon oligarchiák képezik.

ÖNKORMÁNYZAT = A politikai utánpótlás játéktere, mint régen a kommunistáknak volt a Kommunista Ifjúsági Szövetség. A hatalom másodosztálya és nevelőintézete. Csatorna, amelyen keresztül pozíciókkal és így pénzzel látják el a pártok közkatonáit. Ezért kell belőle Magyarországon 3200, Budapestre 24, mert van a kerületi önkormányzatok fölött egy vízfej is, amit fővárosi önkormányzatnak neveztek el. Van neki egy Négyes Metró Gábor nevű örökös főpolgármestere.

A parlamenti képviselők és az önkormányzati képviselők létszámát valamennyi választás előtt radikálisan csökkenteni készülnek, majd a voksolás utáni napon varázsütésre le kerül a téma a napirendről. A választási eredmények következtében a hatalomból kipottyant, általában kormánypárti nómenklatúra megfelelő jövedelemhez jutása érdekében kitalálták a pályázati rendszert, a kistérségeket, a felügyelőbizottságokat és az igazgatóságokat. Ahol az önkormányzat ellenzéki összetételű, ott a bizottságok összetétele ellenzéki klientúrából áll. Az ezekbe való bejutáshoz a szakmai hozzáértés kizáró ok! Ezzel a szivattyúval sikerül a rendelkezésre álló pénzügyi keretek legalább 45 százalékát felélni. Azt mondta korábban egy Bajnai nevű gazdasági miniszter, hogy 2008 őszén annyi építkezés indul be, hogy a daruktól nem lehet majd látni az eget. Ez nem következett be, mert a daruk időközben madárrá változtak és elszálltak. Egy másik gazdasági miniszter, valami Kóka azt mondta, hogy ahol nem lesz vonat, ott az emberek járjanak taxival. Nekünk ilyen okos ország-vezetőink, a másik beíró szerint országvesztőink vannak…

JOBBOLDAL – BALOLDAL = Magyarországon értelmezhetetlen fogalmak. Az ilyen jelzőkkel illetett pártok csupán a populizmus mértékében és jellegében mutatnak csekély eltérést. Szeretik egymásra kenni a lopásokat és az átveréseket! Például „Az én kommunistám jó kommunista, a te kommunistád egy szemét tolvaj!” De vannak közös csintalanságaik is! Ezek azonban nem sajtónyilvánosak!

ELIT = Domináns előjogokat élvező csoport egy közösségen (például a társadalmon) belül.
Magyarországon újabban idézőjelbe szokták egyesek tenni, így ni: „elit”!

POLITIKAI ELIT = Nonszensz fogalom. Egy képviseleti demokráciában nem lehet előjogokat gyakorolni! (kac, kac)

SZELLEMI ELIT = Valamely párt holdudvarához tartozó írók és politológusok gyűjtőneve.

GAZDASÁGI ELIT = Az új-kori leírást lásd az Üzletembernél.

FIDESZ = Az oligarchia másik, a megtévesztést szolgáló anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulása. Más néven Orbán Viktor-rajongók gyülekezete. 1996-ig liberális párt. Amikor a vezér meglátta a „piaci átrendeződést” a jobboldalon, keresztény néppárti, NEMZETI fordulatot vett. Felfedezte a rést a pajzson, és az óta a kisgömböc nagy gömböc lett.

MSZP = Az oligarchia másik, a megtévesztést szolgáló, anyagi érdekek mentén szerveződött csoportosulás. Olyan, mint a Fidesz, csak itt nem az elnöknek van pártja, hanem a pártnak van elnöke. Sokszor egyszerre több is. Nyíltan poszt-komcsik, elénekelik az Internacionálét, és magasról tesznek a társadalomra. Négy évenként bejelentkeznek a szavazatokért!

SZDSZ = Politikai anomália. Egy olyan párt, melynek léte csak matematikai úton bizonyított, még soha nem látta senki a tagságot, csak néhány vezetőjét. Ennek ellenére a választásokon mindig magasabbra ugrik az oszlop-diagrammjuk, mint a bekerülési küszöb. Állítólagos tagjai liberálisnak vallják magukat, kiröhögik azt, akit azonosítószám nélküli rendőrök hülyére vernek a hatalom utasítására a nemzeti ünnepen, a nyílt utcán. Szeretik a kisebbséget és a melegeket, és gyűlölik a magyarokat. Gátlás nélkül kinyalják bármelyik párt ülepét egy-két autópálya megrendelés és a kormányra kerülés reményében. Jelszavuk: Mindent a hatalomért és a pénzért! (vagy a léért, ahogy Kuncze Gábor mondta valaha).

KOMMUNISTA = Az előző rendszer aktív építője, aki vállalta a párt szolgálatát, legtöbbször saját boldogulása érdekében. Hazánkban állítólag nem létező kategória. Az utódpárt még csak húsz évesnek mondja magát, de nem mindig van ez így. Amikor a pártvagyonról van szó, akkor természetesen jogutód! Amikor a bolsevik bűnökről, akkor azt mondja, hogy nem a nagyapa, vagy nem a nagyi volt! A jelenlegi alakulat valószínű, hogy egyidős lehet a pártelnök asszonnyal! 

LIBERÁLIS = Olyan ember, aki nem viseli el a zsidózást, a cigányozást, mert a címkézés joga kizárólag őt illeti meg. Társaságban könnyű felismerni, mert egyszerre tud nácizni, szélsőségesezni, fasisztázni, szája egyszerre tud hideget és meleget fújni! 

PRIVATIZÁCIÓN MEGGAZDAGODOTT ÜZLETEMBER = Tolvaj, privatizátor, adócsaló, ügyeskedő, áfa-csaló, olajszőkítő, offshore-ozó. Olyan ember, aki a nemzeti vagyon újraelosztásánál észnél és információnál volt, és kihasználva az akkori káoszt, jól megszedte magát. Az igazi üzletember fogalmát miattuk mára át kellett értékelni! Többségük ma a „magyar” kormányban, vagy a holdudvarban gyűjtöget magának.

POLGÁRSÁG = Olyan Hazánkban nem létező társadalmi réteg, melyet politikusaink gyakran emlegetnek hivatkozási alapként, főleg ha a szavazatokért vívnak nagy csatát. A való életben nálunk nem létezik, külföldi filmekben, vagy híradókban találkozunk velük.

ÉRTELMISÉGI = Az a látó, aki nem segít a vaknak a zebrán átjutni! A rendszerváltás óta lapító, a társadalmi és politikai életben zajló negatív folyamatok iránti felelősséget el nem ismerő réteg. Tagjainak közös ismérve, hogy több éven keresztül jártak kollégiumi bulikra. Előszeretettel hivatkoznak a kollektív felelősségre, valamint a „minden mindegy” cinikus komfortos hozzáállás mögé bújva próbálják saját egzisztenciájukat összekaparni, megtartani, nagy ívben tojni arra, mi van, és MI LESZ Magyarországgal!

ÚJSÁGÍRÓ = Biszexuális szellemi prosti, aki pénzért bárkit megdug, illetve pénzért bárki megdughatja. Tisztelet a ritka kivételnek!

EURÓPAI UNIÓ = Eredetileg az USA gazdasági hatalmának kompenzálására létrehozott hónaljszagú tömörölés. Mivel olyan, amilyen, ezért mi is beleléptünk! Mi az, hogy! Nagyon is! A Lisszaboni Szerződést hatalom és ellenzéke nálunk egyhangú parlamenti szavazással olvasatlanul és azonnal elfogadta. Ahogy ez szolgalelkűeknél szokás! Az unió most csehországi kiegészítéssel fogadta el a végleges változatot, és alkotmányában ismerte el a  kollektív felelősség elvét! Győzött a Londoni Páholy híres fia, Benes és az ő emléke! Szobrot neki, de ne csak Prágába! Legalább egyet Budapestre is, mondjuk a hazaáruló Károlyi Mihályé mellé!
Az unióban is sok az elvtárs, és Sulcz elvtársat is elvtársnak kell szólítani, hiszen ő az ottani szocialista kommunisták frakcióvezetője. Tényleges funkciója magának az uniónak nincs, néha azért úgy tesz, mintha lenne, és szigorít a dohányzás elleni intézkedéseken. Nemrégiben történt egy olyan eset, ami megrengette az unió biztonságát! A bürokraták (talán 20 ezren is vannak már…) előírták, hogy az uborka hogy görbüljön meg. Erről viszont az illetékes bürokrata elfelejtette az uborkát értesíteni. Ebbe az a vicc, hogy nem vicc! Most vonták vissza ezt a baromságot, a többi az maradt!
Az unió vízfej a vízfejek és kormány a kormányok felett. Pozitív hatása máig nem ismert. Néha egy-egy országban anyázzák őket, főleg amikor a multiknak eladott új építésű cukorgyáraikat felrobbantják, és ezért a multi milliárdokat kap. Utána Európa csendes, újra csendes… 
Annyi bizonyos, hogy a Lisszaboni Szerződés következtében nagyon erős lesz, a tagországok meg nagyon gyengék! Az internetes beírók Új Európai Szovjetuniónak titulálják! Reméljük, eddig talán nem mennek el…

MULTIKNAK ÁLL A VILÁG MAGYARORSZÁGON = Sokan állítják, hogy így van. Azért, mert a magyar adófizetők terhére az idetelepült multik adókedvezményben részesülnek. Ilyenek például a hipermarketek. Hogy mi a hipermarket? Egy olyan bazinagy közérthálózat, amiből Magyarországon egyre több van, és amely erőfölényénél fogva képes a helyi beszállítók és termelők között versenyt generálni. Így a beszerzési árak, valamint a munkaerő költségek minimális szinten tartásával extra-profitra tesznek szert. Az adott térségekben képes agyonvágni a helyi kiskereskedelmet, munkanélküliséget generál, és jelentősen csökkenti a helyi termelőknél realizálandó profitot. Ezzel Magyarország zsebéből húzza ki a pénzt, ami mint tudjuk nem vész el, mert végül egy, a miénknél sokkal gazdagabb országban profit formájában landol. Így kerül egy szegény ország szegényeinek pénze egy gazdag ország gazdagjaihoz. Jelenleg a legnagyobb ilyen haszonélvező a gáz- és a villamos energia-szolgáltatás. A rossz nyelvek szerint sikerült elérni, hogy Párizs díszkivilágítását már a magyarországi szegények fizetik! A gázt a beszerzési ár több mint kétszereséért kapjuk, hogy az extra-profit biztos legyen! És az, hogy a szolgáltatást igénybe vevőt kiszolgáltatottá tegyék. A vízszolgáltatást is árulja pártunk és kormányunk, legutóbb Bajnai Gordon egészen Párizsig ment azért, hogy igazat adhasson a magyar önkormányzat helyett a párizsi szolgáltatónak. Mert Magyarországon mindenkinek igaza van, kivéve a magyarokat!

PORONDMESTER = Rengeteg újkori elnevezése van, a legtöbben talán Őszödi Böszmeként ismerik. Az egész Magyarországot megtáncoltatta híres parlamenti nyitótáncával, melyet a televíziók élő egyenes adásban közvetítettek. A Hattyúk tavából is sikerült neki pocsolyát csinálnia. Segítségével kuplerájok épülnek országszerte, és pocsolya lesz a Velencei-tóból.

LIBATOLVAJ = Ma már ez a fogalom is bekerült a Magyar Értelmező Kéziszótárba. A rátóti legények még mit összekínlódtak vele, mert ha nem jól fogták a liba nyakát ugyebár, az a szemtelen liba elgágintotta magát. Ma már a liba gazdája odaszállítja a tolvajnak a helyébe a libát. Aki nem hiszi, kérdezze meg a hajdúsági libásokat!

MAGYAR SZIMFÓNIKUS ZENEKAR = Ennek összetétele is alaposan megváltozott az idők folyamán. Ma egy Gordonka van benne, meg tízmillió bőgő.

Reméljük, hogy elnyeri tetszéseteket az itt-ott vicces, itt-ott komoly értelmezés. Köszönet az internetes ötletadóknak! Amint kapunk újabbakat, visszajövünk! Nem kell félni! Nem fog fájni! Csak vicceltünk…

Békéscsaba, 2009. november 2.

F. I. – K. M.