Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23107672

2019. augusztus 23.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.

Macron ebédelni hívja Orbánékat, hogy kilőjék Webert

Informális EU-csúcsot tartanak ma az EP-választások eredményeiről és a tisztújításról, a munkavacsora előtt közös ebédre hívta Emmanuel Macron elnök a V4-es országok miniszterelnökeit, hogy megakadályozzák Manfred Weber EB-elnökségét. A Financial Times úgy tudja, tegnap este Macron a spanyol miniszterelnökkel, Pedro Sánchezzel vacsorázott, ugyanebben a témában.

Az oldalak már körvonalazódni látszanak, miután a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer, valamint Angela Merkel is kiálltak a csúcsjelölti rendszer és Weber támogatása mellett.

Macron személye viszont megkerülhetetlen, ha csak a Néppárt nem próbálkozik a Zöldeknél is. A néppárti-szocdem szövetségnek szüksége van egy harmadik koalíciós partnerre is, hogy meglegyen a többség, ezek lehetnek a liberálisok.

Néhány brüsszeli fideszes forrás viszont már arról beszélt az ATV-nek, ha négyes koalíció jönne létre, Weber átjátszhatná a bizottsági elnöki posztot Timmermansnak, ő pedig az Európai Parlament élére kerülne.

Kit akarnak Macronék?

Jó kérdés, Michel Barnier nevét többször is lehetett hallani, de mostanában már Christine Lagarde is szóba került. Guy Verhofstadték viszont eddig a dán versenyjogi biztost, Margrete Vestagert favorizálták.

Könnyen lehet, hogy Barnier lesz a közös pont Orbán és Macron között, a magyar miniszterelnök 2014-ben is Barnier oldalán állt.

Az FT szerint Macron már a választás éjszakáján felhívta Merkelt és közölte vele: nem kér Weberből, de több pozíció is gazdára vár, tehát mindkét oldalon vannak alkualapok.

A V4-ek már a nagyszebeni EU-csúcson arról beszéltek Merkelnek, hogy a kancellárság után a Tanács élére kellene ejtőernyőznie, de Merkel visszautasította a lehetőséget.

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Macron pártját a vasárnapi választáson legyőzte Marine Le Pen pártja, és nem igazán áll jól a szénája otthon a sárgamellényes tüntetések miatt. Macron a liberálisok közé viszi a pártját, és akkor vele tartana a Fidesz is? Elvégre ott volt több mint tíz évig a Fidesz a Liberális Internacionáléban. Akkor még nem mumus volt Soros György, hanem mentor. A magyar jobboldal kiürült, és Helmut Kohl kancellár javaslatára, vagy inkább segítségével átmásztak a jobboldalra és az Európai Néppártba, ahol mostanában jócskán leszerepeltek. Lesz-e visszaút a néppártba, vagy Macron mellé áll a Fidesz? Nemsokára az is kiderül…

Békéscsaba, 2019. május 28.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Világossá tettem, hogy (Manfred Webert) mi végig támogatni fogjuk.” (Orbán Vikgor, Welt am Sonntag, 2019. március 3.) „Sem én, sem a magyar kormány nem támogathatja az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.” (Orbán Viktor sajtótájékoztatója, 2019. március 6.) Három nap alatt ekkorát fordult.