Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27188228

2020. június 02.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Anita, Kármen napja van.
Holnap Klotild napja lesz.

Ma ismét Budapestre érkezik Vlagyimir Putyin

Az alfahir.hu-n megjelent a téma apropóján egy nagyon tanulságos cikk „Azt az illúziót felejtsük el, hogy az oroszok szeretnek minket, de rosszban sem szabad lenni velük”

A tavalyi év egyik bestsellere, a Máglyatűz angol nyelvű kiadása a Frankfurti Könyvvásáron debütált. A Trianon-szindróma egy nagyon veszélyes, de sajnos közel sem lehetetlen kifutásáról szóló geopolitikai thiller szerzője, Demkó Attila a budapesti bemutatón alapos mítoszpusztítást adott elő Közép-Európa, a Nyugat és Oroszország viszonyáról. A Honvédelmi Minisztérium történész végzettségű volt védelempolitikai főosztályvezetője ezúttal a regényben inkább csak titkosszolgálati mellékhadszíntérként szereplő Ukrajna helyzetét vette górcső alá – és sem az atlantista, sem az oroszbarát, sem a környező országokban uralkodó, sem a magyarok tudatában gyökeret vert sztereotípiákat, legendákat nem kímélte. 

„A Máglyatüzet elsősorban azért írtam meg, hogy kicsit jobban képbe kerüljünk saját helyünkről a világban, és tisztábban lássuk a nagypolitika döntései mögötti motivációkat" – hangsúlyozta a szerző. 

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a világpolitikát kizárólag a hideg racionalitás mozgatja. Ez azonban nem igaz, legalább ennyire fontos az emberi tényező is” – mutatott rá. A nagyhatalmak vezetőinek Macrontól Merkelen át Putyinig van egy neveltetésükből, szocializációjukból fakadó világképe, s ez óhatatlanul rányomja bélyegét a döntéseikre is. A regény egyik kulcsszereplője az orosz elnök, aki a szovjet birodalmiság gondolatában nőtt fel, és töltötte el élete első felét. Ebben osztozik vele népének nagy többsége is, akik abban a hitben éltek évtizedeken át, hogy a beloruszokkal és ukránokkal lényegében egy nemzetet alkotnak. Nagyon nehezen dolgozzák fel, hogy az ukránok, és egyre nagyobb számban a beloruszok sem érzik már ezt így. Moszkva e két ország függetlenné válását '91 után hosszú ideig ideiglenes állapotnak tartotta, amelynek a vége úgyis az lesz, hogy valamilyen lazább államszövetség keretében újraegyesülnek – hangsúlyozta Demkó. Kijevnek a 2010-es évek elején kibontakozó határozott nyugati irányba fordulása ezt alapjaiban kérdőjelezte meg, s a 2014-ben kirobbant konfliktusnak ez volt az egyik fontos eredője. 

Hozzátette: természetesen a Kremlnek kifejezetten racionális mozgatórugói is vannak.

Sok geopolitikai elemző szerint Ukrajna a kulcsa Oroszország nagyságának, ezért Moszkva három évtizede arra törekszik, hogy saját érdekszférájában tartsa, hosszú távon pedig integrálja az országot. Demkó ugyanakkor rámutatott: az elmúlt esztendőkben az oroszok is szembenéztek a valósággal. 

A folytatás, illetve a teljes cikk további elérhetőségekkel ITT !

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: November 7-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulóján érkezik Budapestre a másik sokmilliós biztonsági intézkedéseket követelő vezető, Erdogan, a török diktátor.  Ezúttal vajon hány milliárd adóforintunkat kap majd ajándékba? Előző ittjártakor összesen 7 870 809 eurót kapott a menekültek ellátására, akiket folyamatosan átirányít a török a görögök és Európa nyakára. Állandóan azzal riogatja Európát, ha nem fogadják el a kurdok elleni tetteit, akkor a migránsokat Európára szabadítja. Nagyon sok migráns van Libanonban, ahol hetek óta tüntetések zajlanak, és bizony nagyon sok van belőlük Jordániába is. Azok mégsem vagdalkóznak!

Békéscsaba, 2019. október 30.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Az USA hegemóniájának megőrzéséről: „A világot az uralja, aki Eurázsiát uralja. De aki Eurázsiát uralni akarja, annak Oroszországot kell uralnia. És aki uralni akarja Oroszországot, annak ki kell szakítania Ukrajnát az orosz érdekszférából.” (Részlet Zbigniew Brzezinski A nagy sakktábla című könyvéből)

Emlékeztető: „Az USA ősi félelme, hogy a német tőke és technológia az orosz nyersanyagtartalékokkal és humánerőforrásokkal összekapcsolódnak. Ez az egyetlen kombináció, amitől az USA-nak már évszázadok óta pokoli félelme van, mert ha Németország és Oroszország érdekei összefonódnak, akkor ez lenne az egyedüli hatalom a világon, ami ránk (Amerikára) nézve veszélyt jelentene.” (George Friedman CEO of Stratfor)

Emlékeztető: „A bevándorlás nem tartozik az emberi jogok közé, Európa öngyilkosságot követ el a korlátlan számú menekült befogadásával.” (Václav Klaus, volt cseh köztársasági elnök)