Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27165037

2020. május 31.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Angéla napja van.
Holnap Tünde napja lesz.

Mészáros Lőrinc lett az ország legnagyobb földesura

A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó vállalkozások 38 ezer hektáron gazdálkodnak, Mészáros ezzel a korábbi csúcstartó Csányi Sándoron is felülkerekedett.

Fotó: alfahir.hu/wikipedia

Lezárult a Talentis Agro Zrt.-hez tartozó agrár- és élelmiszer-ipari cégek integrációja, a csoport csaknem 38 ezer hektáron gazdálkodik – erről Csák Gyula vezérigazgató számolt be korábban, de a hír nem épp emiatt érdekes. Mint ugyanis a G7 felhívja rá a figyelmet, a csoport tulajdonosa Mészáros Lőrinc, aki ezzel Magyarország legnagyobb földesura lett, az ő érdekeltsége gazdálkodik ugyanis a legnagyobb területen – írja a hvg.hu.

A G7 cikke elérhető ITT !

Fazekas Sándor volt földművelésügyi miniszter büszkén beszélt arról, hogy elintézte az Európai Unióban azt, hogy a földalapú támogatások ne legyenek beművelési kötelezettséggel terhelve. Vagyis ha parlagon hagyja, vagy bukfencet vet a földbe, a 73 ezer forint/hektár/év összegű támogatás akkor is jár. Az állami tulajdonú termőföldek tulajdonjogát árveréseken megszerezték, de arról, hogy az államkasszába a földek ára bekerült-e, nem találtunk információt. Nem helyezte a Fidesz alkotmányos védelem alá a termőföldet, de nincs alkotmányos védelem alatt a vízbázis, az egészségügy és a nyugdíj sem. A társadalom számára nagyon fontos négy alaptétel nagy veszélyben van. A gyalázatos egykulcsos adót, amellyel a magas jövedelműek nagyon jól, a kis keresetűek nagyon rosszul jártak – levédték.

Az Európai Unió következő hét éves költségvetési tervezetében a termőföld alapú támogatásának csökkentése szerepel. Lehet, hogy akár megművelési kötelezettséget is előírnak? Végső döntést ebben a témában is majd az új uniós parlament fog hozni.

Békéscsaba, 2019. május 16.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető a Békés megyei meggazdagodásáról: