Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23106698

2019. augusztus 23.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma Bence napja van.
Holnap Bertalan napja lesz.

Márki-Zay Péter: „Négy pártra kell koncentrálni”

Fotó: Béli Balázs/alfahir.hu

Az ellenzék a 2018-as év talán egyetlen felhőtlen győzelmét az akkor még kancelláriaminiszterként regnáló Lázár János otthonában, Hódmezővásárhelyen aratta. Pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva álltak be egy jelölt mögé, aki a diadal után házalni kezdett saját példájával. Tanácsát nem fogadták meg, de nem adta fel és új mozgalom megalapításával fordult rá az EP- és helyhatósági választások évére.

Márki-Zay Péterrel beszélgettünk.

– Az örök fideszes Hódmezővásárhely megszerzése a parlamenti választások előtt elég nagy löketet adott az ellenzéknek. A saját mintájából kiindulva Ön meg is próbált az ellenzéki koordináció élére állni, amivel nem mindenkinél aratott sikert. Akadtak, akik azt mondták, az ellenzék esélyeit rontotta azzal, hogy a gyengébb jelölt mögé állt.

– Olyan körzet biztosan nem volt, ahol az én ajánlásom miatt nem nyert az ellenzéki jelölt. És a jelölteket sem szimpátia alapján támogattuk, hanem olyan szervezetek adataira építettünk, mint a Közös Ország Mozgalom, a Viszlát Kétharmad vagy a V18 és mások. Gyakorlatilag mi összefogtuk az összes olyan szervezetet, akik megpróbáltak egy jelöltet állítani minden körzetben. Ezen adatok alapján próbáltunk konszenzust teremteni a pártok között. Ha a javaslatunk szerint visszaléptek volna a jelöltek, még 12-14 körzetet biztos megnyer az ellenzék.

A kétharmad igazából a visszalépések hiányának köszönhető.

Az együttműködés elutasításában pedig a Jobbik és az LMP járt élen. Mindkettőt próbáltam rábeszélni, de sajnos hibás döntést hoztak, ezt ma már ők is belátják. Mirkóczki Ádám is elismerte, hogy hibáztak április 8 előtt.

– Nem lehet, hogy az összefogás egyszerűen csak nem működik mindenhol? Sokszor emlegette Hódmezővásárhelyet modellként, de az egy időközi választás volt, amikor egy helyre egyszerre összpontosult az ellenzék ereje. Valóban tekinthető ez modellnek?

– Kizárólag az összefogásban látom a sikert. Gondoljon csak bele, itt Hódmezővásárhelyen a Fidesz arra készült, hogy a Jobbik és az MSZP is elindítja szokásos jelöltjeit. Azok megkapják a maguk 10-15 százalékát és a Fidesz jelöltje 60 százalékkal győz. Minden várakozás emellett szólt. De azzal, hogy végül egy jelöltet indítottak, a két párt szavazatai összeadódtak és rengetegen mentek el olyanok is szavazni, akik korábban nem, és azért, mert látták a reményt az összefogásban. Így 13 ezer szavazattal sikerült nyerni egy olyan városban, ahol még soha nem győzték le a Fideszt, annak ellenére, hogy a jelöltjük ugyanúgy elhozta a szokásos 9 ezer szavazatát.

Számomra ebből egyértelmű, hogy ha a Jobbik és a baloldal nem fog össze, akkor örökké fog tartani a NER.

A teljes interjú további elérhetőségekkel, fotókkal elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Vicces végignézni, hogy akikből KISZ-titkárok lettek volna annak idején, azok mivé váltak mára.” (Részlet Lovasi András: Jót röhögünk az egészen című interjúból)