Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27081595

2020. május 24.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.

Már megint egy Tiborcz Istvánhoz köthető ügyben nyomoz az OLAF

Az OLAF is rárepült az úgynevezett Microsoft-botrányra, amelyben a miniszterelnök veje is érintett. Az ügyben az amerikai hatóságok már megállapították, hogy lefizettek magyar döntéshozókat, de nem várható, hogy lesz felelősségre vonás. Az EU Csalás Elleni Szervezete hiába állapít meg bármit, az exfideszes legfőbb ügyész a korábbi példák alapján megvédi a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó érintetteket, az Egyesült Államokban pedig nem indul eljárás, mert a Microsoft kifizette a kiszabott bírságot.

Vizsgálja az Európai Unió Csalás Elleni hivatala, hogy történt-e visszaélés az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor. A vizsgálat tényét a Népszavának erősítette meg a szervezet, több információt viszont a folyamatban levő vizsgálatra hivatkozva nem adtak.

Önmagában az a tény nem jelenti azt, hogy az érintett személyek vagy szervezetek csalást vagy egyéb szabálytalanságot követtek el. Igaz, ha az érintettek elég közel állnak a miniszterelnökhöz, akkor a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség jóvoltából az sem jelent semmit, ha az uniós szervezet nyomozást javasol az ügyben. 

A most vizsgált ügy lényege, hogy a Microsoft magyarországi leányvállalata nem közvetlenül, hanem közvetítő cégeken keresztül adta el a szoftverlicenceket az állami megrendelőknek. A jó kormányzati kapcsolattal rendelkező vállalkozások az eredetinél jóval drágábban adták tovább a termékeket, az extraprofitból pedig meg nem nevezett magyar döntéshozókat vesztegettek meg.

A szoftverbeszerzések körül felmerült Orbán Viktor veje, Tiborcz István egyik cégének a neve is, a vállalkozás azóta felszámolás alatt áll. Tiborcznak egyébként már van rutinja az OLAF-vizsgálatok megúszásában: a 13 milliárdos Elios-ügyben is megállapították, hogy visszaélés történt, akkor is az exfideszes Polt Péter segítségével sikerült megúsznia a komolyabb nyomozást. Egy másik közvetítőt azóta Mészáros Lőrinc köre kebelezett be.

Az ügyben először az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság kezdett vizsgálódni, mivel a Microsoft révén amerikai cég is érintett volt. Nekik pedig nyilván nem tudtak leszólni, hogy abba kellene hagyni a nyomozást, ahogy azt tették a posztrája alkalmatlan legfőbb ügyésznek, Polt Péternek, aki így a Microsoft-ügyben sem tudta megállapítani a bűncselekmény gyanúját. (Hát ezért nem csatlakozik a magyar kormány az uniós ügyészséghez! A Vatikán védőszentje Szent Péter, a kormányzati korrupció védőszentje Polt Péter).  

Az amerikaiaknak nemcsak ez sikerült, de azt is megállapították, hogy megtörtént a vesztegetés.

A magyar adófizetőkre nézve sajnálatos módon a Microsoft végül vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak, így nem kerül bíróság elé a korrupciós ügy. 

Még a 2018-as magyar országgyűlési választások előtt az amerikai tulajdonú Politico brüsszeli kiadása azt írta az ügyről, hogy emiatt egy vereség esetén akár több évre is rács mögé kerülhettek volna Orbán Viktor közvetlen környezetéből. 

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-megjegyzés: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ma sajtótájékoztatót tart az ügyben.

Emlékeztető: „A Fidelitas és a mások mellett Balog Zoltán nevével fémjelzett Szabadság Kör látványos akciókkal tiltakozna, ha egy másik kormány feje dörgölőzne Kínához, emberi jogokat semmibe vevő Közép-ázsiai autokratákhoz vagy éppen az iszlamista, illiberális Erdoganhoz. És bizony hamar eljutnánk a hazaárulás könnyű kézzel osztogatott vádjáig, ha nem Orbán Viktor kormánya szervezte volna a betelepítést kötvényekkel, offshore-hátterű társaságoknak felfoghatatlan mértékű extraprofitot biztosítva. Bayer Zsolt vajon milyen jelzős szerkezeteket bocsátana ki magából, ha kiderülne, hogy a kormány által a határon túlra juttatott támogatás egy csinos szeletét a híresen korrupt román kormánypárthoz köthető figurák hasították ki maguknak? Indulata ezúttal nagyon is indokolt lenne.” (Részlet a Nem komcsi, fideszes című cikkből)