Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 22598558

2019. július 22.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.

Már érdekli Brüsszelt a kötvény-biznisz

Utólag is kérdezősködhet Brüsszel a már megszüntetett (nem szűnt meg, csak egyelőre szünetel! Vietnámban valami újfajta kötvényt árul a kormány! – F. I.) magyar kötvénybiznisz kapcsán. Rájöttek ugyanis arra, hogy ez a gyakorlat biztonsági kockázatokat rejt és kiváló lehetőséget biztosít a pénzmosásra, adóelkerülésre. Jelenleg 20 uniós tagállamban van hasonló gyakorlat, ezeket tételesen ellenőrzi majd az Európai Bizottság.

Vera Jourová az igazságügyért fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos és Dimitrisz Avramopulosz a migrációs politikáért és uniós belügyekért valamint az uniós polgárságért felelős uniós biztos sajtóértekezletet tart az Európai Bizottság brüsszeli székházában 2019. január 23-án. Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

„Nem szabad megengedni, hogy bizonyos gazdag személyek egyszerűen kikerüljék a schengeni vízumeljárást és azt, hogy mélyrehatóan megvizsgáljuk az adott egyént migrációs és biztonsági kockázatok szempontjából” – ezt mondta Dimitrisz Avramopulosz belügyi és migrációs biztos azt követően, hogy az Európai Bizottság a tagállami befektetői állampolgársági és letelepedési programok felülvizsgálatáról döntött. Ez az a program, ami Magyarországon letelepedési kötvényprogram néven vált ismertté és 2013 júniusa és 2017 márciusa között működött. Lényege az volt, hogy a külföldi, vagyis harmadik országbeli igénylőknek előbb 250 ezer, majd 300 ezer euróért kellett speciális államkötvényekbe fektetniük, azonban mindezt csak kiválasztott, offshore hátterű cégeken keresztül tehették meg, amelyek extraprofitot könyvelhettek el mindezért. Ezzel a témával korábban már az Index is többször foglalkozott.

Tavaly azt is feltárta az index.hu, hogy külön kínai iparág épült Budapesten arra, hogy a kötvénybiznisszel ide érkező kínaiakat lakáshoz juttassa.

Az Európai Bizottság terve az, hogy szorosabban megvizsgálják az egyes tagállami gyakorlatokat, hogy azok mennyiben vannak összhangban az uniós joggal. Ezen kívül több és részletesebb információkat szeretnének kapni a tagállamoktól arra, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak uniós polgársághoz. Az aggodalmak leginkább arra vonatkoznak, hogy a schengeni határokon belül ezek a személyek akadálytalanul mozoghatnak és lényegében ehhez a joghoz pénzért jutottak hozzá. És bár mint említettük, Magyarország lezárta a kötvényprogramot, mégis lehet számítani brüsszeli kérdésekre. Az Európai Bizottság ugyanis nevesítette egyik tervezett intézkedését, amely így szól: „a befektetői állampolgársági program kérelmezői által fizetett összegek ellenőrzése a pénzmosás elleni uniós szabályok alapján”. Ez azt jelenti, hogy feltehetően az EU is megpróbálja majd kibogozni a magyar offshore-hálózat működését, illetve az oda beérkezett milliárdok útját.

Forrás: index.hu

sokkaljobb-kommentár: Ne megpróbálja, hanem kövesse nyomon, és vettessen véget ennek a maffiára hajazó gyakorlatnak! Honnan volt a kedves „vásárlónak” ennyi pénze? A vásárlók nincsenek átvilágítva, ami nemzetbiztonsági kockázat. Nem mellékesen Orbán Viktor az egyetlen olyan magyar miniszterelnök 1990 óta, aki szintén nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. A kötvények bevételét az oligarchák zsebre vágták, de öt év után kamattal vissza kell őket vásárolni. Azt viszont a magyar adófizetőkre terhelték! Ennél szemetebb gyakorlatot még nem hallott a világ, az adófizetők terhe 170 milliárd forint körül lesz. 2018-ban már meg is kellett kezdeni a visszavásárlást!  

A közérthetően a letelepedési kötvényekről című 2017-es cikkünk elérhető ITT

Békéscsaba, 2019. január 28.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Az idei költségvetési törvényben rögzített 15,8 milliárdról kereken 50 milliárd forintra emeli a 2019-es büdzsében a határ menti gazdaságfejlesztési programokra szánt vissza nem térítendő források keretösszegét a kormány – derült ki a friss Magyar Közlönyből. Ez azt jelenti, hogy az illetékes minisztereknek villámgyorsan meg kell találniuk a szükséges forrásokat a jövő évi költségvetésben erre a célra, hiszen arról holnap szavaznak a parlamentben.” (Részlet a Hirtelen triplájára emelte a kormány a határ menti keretet című cikkből) A magyar egészségügy, oktatás, szociális ágazat és a devizahitelesek sanyarú helyzete vajon miért nem éri el Orbán Viktor ingerküszöbét?

Emlékeztető: „A lakosság részére biztosított uniós pénzből nem a családi házak és a társasházak lesznek, illetve már vannak szigetelve, hanem a középületek. Állítólag nagy nehezen rábólintott az unió, hogy Lázár János ezt is megtehesse. A lakosság is szigetelhet – hitelből. Erre a hitelre is könnyen ráfázhatnak az azt igénybevevők, úgy járhatnak, mint a devizahitelesek! A családok évéből is sikerül csalások évét kreálni. Itt már semmi nem az, aminek látszik. Főleg a magyar vidék rohamosan vágtat az ellehetetlenülés irányába. A budapesti vízfej meg nagyon jól elszórakozik, sokszor a minisztériumokban, sokszor a parlamentben.” (Részlet A kétharmados parlamenti többség mindent visz című cikkből)