Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27316418

2020. június 12.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Villő napja van.
Holnap Antal, Anett napja lesz.

Levágta a saját nyelvét, mert nem akart vallomást tenni a kommunistáknak

Levágta a saját nyelvét, mert nem akart vallomást tenni a kommunistáknak
 
Kopjafát állított az Erdélyi Gyülekezet az 1956-os forradalom 53. évfordulóján a Reménység Szigetén. A gyülekezet budapesti központjában felállított kopjafa a forradalom kapcsán életét vesztett húsz erdélyi mártírra hivatott emlékeztetni.

Vanek Béla, az 1956 Alapítvány kuratóriumi elnöke, - aki forradalmárként 13 év 2 hónapot ült a magyar szocialisták börtönében - avatóbeszédében elmondta: sajnos a társadalom ma is keveset tud a határon túli forradalmárokról. A szervezők rájuk szeretnék felhívni a nemzet figyelmét, de más is motiválta őket. A rossz emlékű, 2004. december 5-e kettős állampolgársági népszavazás szégyenletes eredménye után, ez a kopjafa egyfajta bocsánatkérés elszakított testvéreinktől. "Hiszen akkor,a külhoni magyarságot tagadta meg a szociálliberális kormány vezette hazaáruló baloldali banda."

Az ünnepségen Tófalvi Zoltán marosvásárhelyi író, az erdélyi 56-osok emlékét idézte fel. Többek között Moyses Márton, egy fiatal székely költő mártíromságáról beszélt, akinek élettörténetét kevesen ismerik, és ami tudható róla azt az író személyesen kutatta fel, hiszen a gyilkosok igyekeztek minden nyomot eltüntetni.

A székely fiatalember az 1956-os forradalom idején három társával elindult Magyarország felé, hogy csatlakozzon a felkelőkhöz, de a határon másodmagával elfogták. Az 1960-ban hét év börtönre ítélt kolozsvári egyetemistát a tanteremből hurcolták el.
Nyelvét a börtönben - egy, a ruhájából kifejtett cérnaszállal- inkább levágta, semhogy a kínvallatások hatására esetleg elárulja társait. A nyelvét a Securitate orvosa érzéstelenítés nélkül varrta vissza, és a kínzások még évekig folytatódtak, ám megtörni nem tudták. Szabadulása után sem tudta elviselni a bolsevik diktatúrát és 1970 február 13-án, egy évvel Jan Palach prágai és Bauer Sándor budapesti mártíriuma és példája után bement Brassóba a kommunista párt székháza elé, leöntötte magát benzinnel, és felgyújtotta magát. Az élő fáklyaként tiltakozó hősre a közelben ólálkodó szekusok vetették rá magukat, majd elhurcolták. Megtagadták tőle az orvosi ellátást. Rettenetes kínok között hagyták szenvedni hónapokon át, míg végül május 15-én visszaadta lelkét teremtőjének.

A kopjafát Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet vezető lelkésze áldotta meg és elmondta: "Mártírokra emlékezünk, emberekre, akik életüket adták azért az ügyért, amit szolgálni kötelességüknek tartottak. Emberekre akiket megöltek...Akik megölték őket azt hitték győztek. Tévedtek. A mártírok élnek. Élnek az emlékezésben és élnek bennünk. És élnek a jövő nemzedékek számára a kopjafa által."

Ötvenhárom évvel ezelőtt, ezekben a napokban kezdődött az üldöztetés és a terror Magyarországon. Az áldozatokról, hősökről, mártírokról soha nem feledkezhetünk meg! Ők a mi példaképeink.

Zajácz László

Forrás: barikád.hu